Zapomenuté světlo: Bolek Polívka získal za roli faráře Českého lva, ve filmu si zahrál skutečný hrabě

Vladimír Michálek získal v roce 1998 cenu za nejlepší režii na Newport International Film Festival.
Zdroj: Česká televize
Zapomenuté světlo je český film natočený roku 1996 v režii Vladimíra Michálka.Film svým názvem odkazuje na stejnojmennou knihu Jakuba Demla z roku 1934, ze které čerpá některé motivy.V roce 1997 film získal tři České lvy (za nejlepší mužský herecký výkon – Bolek Polívka, nejlepší zvuk – Radim Hladík mladší a nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli – Veronika Žilková) a nominován byl v dalších čtyřech kategoriích.Téhož roku byl film na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech oceněn třemi cenami včetně Ceny publika. + 6 fotek+ 7 fotek

Příběh vesnického faráře, který bojuje se státními úředníky i vyššími církevními představiteli za záchranu kostela, se odehrává na sklonku 80. let. Ve filmu exceluje herec Bolek Polívka v roli Holého, který se neumí poprat s nemocí své ženy a socialistickým režimem, který likviduje duchovní hodnoty.

Petra Járková
Petra Járková 04. 08. 2019 16:00

Pro faráře Holého představuje víra v Boha neotřesitelnou hodnotu, a navíc zápasí s pocitem vlastní zbytečnosti a bezmocnosti při setkání s chorobou milované Marjánky. Stejně bezmocný je i před socialistickým režimem, který arogantně likviduje hmotné i duchovní hodnoty.

Nominace na Oscara

Snímek byl vybrán jako zástupce českého filmu, který se ucházel o Oscara v sekci cizojazyčný film za rok 1997.

Další ocenění

V roce 1997 byl film na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech oceněn třemi cenami včetně Ceny publika. Vladimír Michálek získal v roce 1998 cenu za nejlepší režii na Newport International Film Festival. Českého lva roku 1996 za zvuk si odnesl R. Hladík jr. Nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli získal Bolek Polívka a nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli získala Veronika Žilková.

Skutečný hrabě

Roli hraběte Kinského ztvárnil neherec, byl jím skutečný hrabě Antonín Kinský z Vchynic a Tetova.

Handlovní klerika

Tutéž černou kněžskou sutanu, kterou nosí ve filmu Bolek Polívka jako představitel faráře Holého, si na sebe o rok později oblékl Jiří Bartoška, když hrál faráře ve filmu Je třeba zabít Sekala.

Hledání vhodného kostela

Režisér hledal vhodný kostel na Šumavě, v Novohradských, Krušných a Orlických horách i v Krkonoších. Nakonec jej našel v Roprachticích, pouhých 15 km od jeho chalupy.

Fiktivní oprava střechy

I když byla střecha roprachtického kostela v pořádku, filmaři vytvořili nástavbu, aby měl farář co opravovat.

NA SNÍMKY Z FILMU ZAPOMENUTÉ SVĚTLO SE PODÍVEJTE V GALERII:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články