O vánoční hvězdě a Pyšná princezna: Výběr nejlepších pohádek, které o svátcích uvidíte v televizi

O vánoční hvězdě a Pyšná princezna: Výběr nejlepších pohádek, které o svátcích uvidíte v televizi
Zdroj: Česká televize/koláž Lifee.cz
O vánoční hvězdě: Víte, co musí udělat padlá hvězda, aby úplně nevyhasla? Dopomoci skutečné lásce.
Tři oříšky pro Popelku: Ze služky princeznou, a to navzdory zlé maceše.Pyšná princezna: Láska před i za kamerou. Princezna ze mlejna: Začarovaný mlýn, naštvaný vodník a čert. + 4 fotky+ 5 fotek

A je to tady. Za tři dny je Štědrý večer. Cukroví je napečeno, úklid hotov a k dokonalé vánoční výzdobě schází již jen pár detailů. Teď už jen stačí čekat na to, co nám letos Ježíšek nadělí. Proč si to nezkrátit sledováním pohádek?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 21. 12. 2020 09:30

Nadílka pohádek se jako každý rok řídí stejným schématem. Vedle nehynoucí klasiky, bez které by se Vánoce prostě neobešly, uvidíme i tři zbrusu nové pohádky, které vznikly v koprodukci s Českou televizí. Na své si přijdou ale i ti, co mají raději drsnější zábavu.

O vánoční hvězdě

Děj: Učitel Václav je potají zamilovaný do princezny Amélie. Každý den ji chodí pozorovat, jak bruslí na ledě. Mezitím se seznámí s hvězdou Deničkou, kterou na Zem srazila žárlivá Proxima. Ta se rozhodne Václavovi s jeho láskou pomoci. Sama pomalu zhasíná a zachránit ji může jen nesobecká láska.

Zajímavost: Představitelka princezny Amélie uvedla, že nesnáší zimu. Točit v takových podmínkách tak pro ni bylo z celého filmu nejtěžší.

Kdy vysílají: 24. 12. v 19:00 na ČT1

Tři oříšky pro Popelku

Děj: Popelka je hodné děvče nechané napospas své maceše a její dceři. Obě usilují o to, aby jí zabránily zúčastnit se plesu, na kterém by si měl princ konečně vybrat svou nevěstu. Osud naštěstí Popelce přeje, což nezmění ani dvě zlé ženy. Ty totiž nemají tři kouzelné oříšky.

Zajímavost: V době natáčení měla Libuše Šafránková padesát tři centimetrů v pase.

Kdy vysílají: 24. 12. ve 20:30 na ČT1

Princezna ze mlejna

Děj: V jihočeské vísce žije pohledný mladík Jindřich, který se jednoho dne rozhodne, že vysvobodí zakletou princeznu. Na své cestě za štěstím se dostane do strašidelného mlýna, kde se svým otcem žije krásná Eliška. Té se Jindřich okamžitě zalíbí, a tak mu namluví, že se v nedalekém rybníce nachází zakletá princezna. Mládenec tak ve mlýně zůstane, což se ale nelíbí místnímu čertovi a vodníkovi.

Zajímavost: Během natáčení shodila Yvetta Blanarovičová šest kilo.

Kdy vysílají: 25. 12. ve 12:45 na ČT1

Pyšná princezna

Děj: Když pyšná princezna Krasomila odmítne krále Miroslava, nenechá si to líbit a v přestrojení za zahradníka nastoupí do služby na jejím zámku. Nejprve pro ni vypěstuje zpívající květinu a pak ji pomocí práce a lásky napraví. Záhy však musí oba uprchnout, otec princezny totiž zakáže ve svém království zpěv.

Zajímavost: Ústřední dvojice Alena Vránová a Vladimír Ráž se měli do sebe zamilovat již první natáčecí den.

Kdy vysílají: 25. 12. v 15:10 na TV Prima

Hodinářův učeň

Děj: Malému Urbanovi je přán dobrý osud. S tím však nesouhlasí zlá sudička Lichoradka, která tak překazí věštbu svých bratrů Rodovoje a Rodovíta, kteří malému dítěti přiřkli, že v životě získá velké bohatství a lásku krásné princezny Laury, ke které mu dopomůže chamtivý hodinář. Ten svou touhou po materiálním prospěchu nevědomky narovnává cesty osudu, které Lichoradka zamotala. Láska totiž vždy zvítězí.

Zajímavost: Při svatbě Laury a jejího ženicha si zahrál skutečný farář.

Kdy vysílají: 25. 12. ve 20:10  na ČT1

Císařův pekař

Děj: Císař Rudolf II., pekař Matěj a Golem. Toto jsou hlavní postavy z historické veselohry režiséra Martina Friče. Rudolfa vladaření moc nezajímá, svůj čas raději věnuje alchymii, umění a ženám. Nejvíce touží po elixíru mládí a bájném Golemovi. Jeho nepozornosti využijí dvořané a spojí se s jeho bratrem Matyášem, který má zálusk na trůn. Kvůli shodě okolností se vlády ujme Rudolfův pekař Matěj, který mu je velmi podobný, akorát je o čtvrt století mladší. Podaří se mu vypořádat se s falešnými dvořany a ochránit tak císařovu pozici?

Zajímavost: Jan Werich se během natáčení těžce zranil. Do nohy mu zajel střep z prošlápnuté vázy.

Kdy vysílají: 26. 12. v 17:55 na TV Nova

O léčivé vodě

Děj: O princeznu Hanku se po smrti královny stará její otec král Juraj. Jednoho dne však jeho dcera těžce onemocní. Uzdravit mu ji pomůže laskavá Paní vod a pramenů, avšak nezapomene ho varovat, že pokud bude chtít někdo pramen léčivé vody zneužít pro bohatství a moc, navždy vyschne.

Zajímavost: Během natáčení se využila technologie s názvem virtual set, kterou můžeme vidět třeba v amerických sci-fi filmech.

Kdy vysílají: 26. 12. ve 20:05 na ČT1

Jeníček a Mařenka: Lovci čarodějnic

Děj: Typický středověk. Jedno malé městečko sužuje zlá čarodějnice, která unáší místní děti do hlubokých lesů. Místní šerif tvrdí, že to zvládne, ale starosta mu nevěří a pozve proslulé lovce čarodějnic Jeníčka a Mařenku.

Zajímavost: Představitel Jeníčka Jeremy Renner zvládl všechny kaskadérské kousky úplně sám.

Kdy vysílají: 26. 12. ve 22:25 na TV Prima

Zdroje informací:

Česká televize: O vánoční hvězdě, Tři oříšky pro Popelku, Princezna ze mlejna, Hodinářův učeň, O léčivé vodě

TV Nova: Císařův pekař

TV Prima: Pyšná princezna, Jeníček a Mařenka

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články