Přelet nad kukaččím hnízdem: Sestra Ratchedová se s kolegy rozloučila žhavým dárkem

Přelet nad kukaččím hnízdem: Sestra Ratchedová se s kolegy rozloučila žhavým dárkem
Zdroj: se souhlasem České televize
Přelet nad kukaččím hnízdem: Když svobodomyslný malý podvodníček Randle P. McMurphy (Jack Nicholson) přichází do státní psychiatrické nemocnice, jeho nakažlivý odpor k disciplíně otřese rutinou celého zařízení.On je jednou stranou nastávající války. Uhlazená, chladně monstrózní sestra Ratchedová (Louise Fletcher) druhou. V sázce je osud všech pacientů na oddělení...McMurphy na čas z oddělení zmizí. Lékař mu provede lobotomii mozku, aby jej zbavil "temperamentu". Když jej zřízenci ústavu dovezou zpět na oddělení jako apatickou trosku, film dospěje k památnému finále...Přelet nad kukaččím hnízdem je v pořadí druhý americký film režiséra Miloše Formana. Vznikl podle románové předlohy Kena Keseyho, která je u nás známá pod názvem Vyhoďme ho z kola ven.+ 3 fotky+ 4 fotky

Drama Přelet nad kukaččím hnízdem od Miloše Formana je spjato především s Jackem Nicholsonem a Louise Fletcher. A právě s představitelkou ďábelské sestry Ratchedové se pojí velmi zajímavý příběh.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 20. 02. 2022 10:00

Přelet nad kukaččím hnízdem: Irský rváč a karbaník Randle Patrick McMurphy (Jack Nicholson) si zrovna odpykává trest za opakované napadení a sexuální zneužití. Pracovní tábor mu ale moc nevoní, a tak raději předstírá pomatení, aby se dostal do psychiatrické léčebny. Jenomže tam narazí na sestru Ratchedovou (Louise Fletcher), se kterou bude mít opravdu velký problém. Na drama Přelet nad kukaččím hnízdem se můžete podívat dnes ve 21:45 na ČT 2.

Ta pravá sestra Ratchedová

Literární předloha snímku od Kena Keseyho je u nás známá jako Vyhoďme ho z kola ven (v originále One Flew Over the Cuckoo's Nest). Slouží jako dokonalá ukázka boje mezi svobodou a konformitou, jenž se rozhořela v sedmdesátých letech minulého století. Tutéž atmosféru chtěl Miloš Forman zachytit i na stříbrném plátně. Bylo mu jasné, že najít ty správné herce, jež by vyjádřili všechny potřebné emoce, bude boj.

Jedním z největších oříšků bylo obsazení sestry Ratchedové. Většina hereček v té době neměla zájem hrát záporné postavy, bály se, že jim to ublíží v kariéře. Formana postupně odmítla Anne Bancroft, Jane Fonda i Angela Lansbury. Role byla pro ně příliš antifeministická a misogynní. Pak ale Forman narazil na film Zloději jako my (1974) s Louise Fletcher a došlo mu, že našel tu pravou.

Sestra Ratchedová jako komunistická strana

Fletcher přijala nabídku hned z několika důvodů. Cítila, že by se skrze film mohla k divákům promítnout neutěšená politická situace. To zahrnovalo jak aféru Watergate, tak i rasové nepokoje, které zažila jako dítě v rodné Alabamě. Jednou ji dokonce přirovnala ke komunistické straně. Viděla ji také jako ženu, jenž musí mít za každou cenu pravdu, stejně jako političtí vůdci.

Na druhou stranu se sestra Ratchedová ve svém životě vzdala prakticky všeho, aby se starala o druhé. Dalším klíčovým prvkem byl její účes. Navrhla jej slavná kadeřnice Carrie White a měl zobrazovat neschopnost Ratchedové změnit na sobě cokoliv, jako by zamrzla v čase.

To ale nebylo vše. Miloš Forman dbal vždy na detaily, a tak Fletcher požádal, aby nikdy nenakláněla hlavu do kamery, vypadala by pak slabě. Louise se ale tato poznámka velmi dotkla. Ještě ten den volala svému manželovi, že ji z filmu jistě vyhodí.

Natáčení Přeletu nad kukaččím hnízdem

Na plátně byli nepřátelé, v soukromí se z nich však stali kamarádi. Louise Fletcher si skutečně nejvíce rozuměla s Jackem Nicholsonem. Šatnu chtěla ale mít samostatnou, nedělila se s žádnou herečkou. Díky tomu prý nevypadla z role. Pravdou je, že se do ní někdy vžila až moc. Kupříkladu posílala své kolegy na oběd do jídelny, stejně jako by to udělala sestra Ratchedová s pacienty.

Poslední den natáčení se Louise Fletcher se všemi rozloučila neobvyklým způsobem. Nechala jim dárek v podobě fotky, kde byla nahoře bez, jen v sesterské čepici.

Dnes se prý na Přelet nad kukaččím hnízdem nemůže dívat. V paměti má ale jedno promítání v Chicagu. Jakmile uslyšela diváky povzbuzovat McMurphyho, aby se sestře Ratchedové postavil, věděla, že odvedli dobrou práci. A když za ní poté přišli fanoušci, cítila se poprvé ve svém životě doopravdy slavnou...

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Louise Fletcher 

Factsverse.com: The Untold Truth of Louise Fletcher, Nurse Ratched 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články