Seriál Chlap: Tvůrci se inspirovali případem lékaře, který si nepamatoval posledních 12 let života

Seriál Chlap: Tvůrci se inspirovali případem lékaře, který si nepamatoval posledních 12 let života
Zdroj: se souhlasem TV Nova
Ondřej Frank (Tomáš Maštalír): hlavní postava seriálu. Primář na oddělení speciální diagnostiky, který po úrazu hlavy přijde o část svých vzpomínek.Hana Franková (Jitka Ježková): Inteligentní a citlivá ředitelka nemocnice.Eva Ulmanová (Andrea Růžičková): Lékařka, pro kterou je medicína a práce na oddělení naprosto vším.Marek Sýkora (Jiří Dvořák): Pravá ruka Franka. + 6 fotek+ 7 fotek

Ve čtvrtek startuje na TV Nova šestnáctidílný seriál s prostým názvem Chlap, který nabízí opravdu silný příběh. Vychází totiž ze skutečných událostí. Tvůrci se inspirovali osudem italského lékaře Pierdanta Piccioniho, jenž si po těžkém zranění hlavy nepamatoval posledních 12 let svého života.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 10. 03. 2022 10:00

Chlap: Mudr. Ondřej Frank je úspěšným lékařem a také primářem oddělení speciální diagnostiky v prestižní nemocnici Centrum. Kvůli zranění hlavy ale přijde o část vzpomínek. Musí se tak znovu naučit chápat okolní svět a také se vypořádat se vztahy na pracovišti. Jak jeho proměnu přijmou spolupracovníci? Na premiérový díl “Amnézie” se můžete podívat dnes ve 20:20 na TV Nova.

Srovnání s primářem Sovou se Tomáš Maštalír nebojí

Seriálový představitel primáře Ondřeje Franka, slovenský herec Tomáš Maštalír, si práce lékařů velmi váží. Ač by jejich profesi nezvládl, není mu úplně cizí. Má totiž mezi lékaři mnoho přátel. “Vážím si toho, že jsou. A zejména nyní, v této situaci, která trvá již rok a půl. O to více před nimi smekám. Zejména před těmi, kteří to stále nevzdávají a navzdory vyčerpání jdou dále,” řekl pro TV Nova.

Srovnání s legendárním primářem Sovou se nebojí. Obě postavy považuje za rozdílné, i když by se u nich nějaké společné znaky našly. Třeba ve snaze najít správnou rovnováhu mezi rolí lékaře a otce. Ale jak sám říká, toto ho zrovna netrápí. Hlavně je rád za skvělý kolektiv, jenž se na natáčení sešel. Osobně se znal pouze s Pavlem Dvořákem, k ostatním kolegům si ale také dokázal najít cestu.

Bolest a strach mě ochromí, přiznává Andrea Růžičková

V seriálu Chlap uvidíme i herečku Andreu Růžičkovou, která ztvární lékařku Evu Ulmanovou. Kdyby se ocitla na místě hlavního hrdiny, snažila by se ve ztrátě paměti najít něco pozitivního. Jak sama říká, je věřící člověk, tudíž je přesvědčená o tom, že každá životní událost, byť negativní, ji posouvá správným směrem.

Ani ona nikdy nesnila o tom, že by byla lékařkou. Navíc moc dobře nezvládá vypjaté situace. “Ne že bych omdlévala nebo se mi dělalo špatně z toho, že například vidím krev, ale já se příliš vcítím do bolesti a strachu zraněného člověka, takže mě to úplně ochromí. Pak nejsem moc použitelná. Naštěstí v podobných situacích skvěle funguje můj manžel,” prozradila.

Jiří Dvořák roli lékaře zvlášť neprožívá

V hereckém osazenstvu seriálu Chlap nechybí ani Jiří Dvořák coby cílevědomý vedoucí lékař Marek Sýkora. Svou postavu bere jako každou jinou. Nerozlišuje mezi pacientem, doktorem nebo detektivem. Problém mu činily jen některé odborné termíny, kupříkladu koronarografie.

Sám má, stejně jako Tomáš Maštalír, mezi lékaři spoustu známých. “Herci a doktoři vždy trochu tíhli k sobě. A to již v době, když jsme za socialismu chodili na vysokou školu. Tehdy jsme absolvovali vojnu společně s mediky a muzikanty. I díky tomu jsou naše vztahy dobré,” pochvaluje si.

Zdroj informací: 

Deník.cz: Tomáš Maštalír: Probudit se a nic si nepamatovat, to se nedá jen tak představit 

Tn.nova.cz: Na TV Nova startuje nový seriál Chlap. Na co se můžete těšit?

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články