Velký přehled pohádek na Štědrý den 2020. To nejlepší, co dnes uvidíte v televizi

Velký přehled pohádek na Štědrý den 2020. To nejlepší, co dnes uvidíte v televizi
Zdroj: Česká televize/TV Nova/koláž Lifee.cz
Tři veteráni: Pohádková komedie dle předlohy Jana Wericha.
Nesmrtelná teta: Jiřina Bohdalová jako Závist.
Šíleně smutná princezna: Pohádka žánru hudební komedie režiséra Bořivoje Zemana natočená v roce 1968 s Helenou Vondráčkovou a Václavem Neckářem v hlavní roli.Byl jednou jeden král: Sůl nad zlato, to ví každý!
+ 6 fotek+ 7 fotek

Je tady den, na který se většina z nás těšila celý rok. Někdo se nemůže dočkat toho, co mu letos přinese Ježíšek. Další je rád, že se konečně zase sejde celá rodina. Na co se podívat v televizi předtím, než se z kuchyně začne linout vůně smaženého kapra? A u čeho si pak dát svařák, až budou rozbalené všechny dárky? To vám prozradí náš velký přehled.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 24. 12. 2020 09:30

Tři veteráni, Jiřina Bohdalová a Nesmrtelná teta, Šíleně smutná princezna, Byl jednou jeden král s Werichem, premiéra O vánoční hvězdě, Tři oříšky pro Popelku, odvážný Nebojsa, Princezna se zlatou hvězdou, hudební pohádka Tři bratři a Sedmero krkavců.

Tři veteráni

Děj: Tři vysloužilí vojáci dostanou od dobrosrdečných skřítků kouzelné dary. Začnou pak přemýšlet, jak by je co nejlépe využili. Nakonec se vypraví do království Monte Albo, kde se jeden z nich zamiluje do princezny Bosany. Jenomže Bosana nemá zájem o ženicha, ale o jeho kouzelné předměty.

Zajímavost: Díky filmu Tři veteráni vzniklo celoživotní přátelství Milana Lasicy a Rudolfa Hrušínského.

Kdy vysílají: 24. 12. v 10:55 na ČT1

Nesmrtelná teta

Děj: Veselá pohádka o chasníkovi Matějovi, který náhle zmoudří a rozhodne se usilovat o ruku princezny Pavlínky, jejíž otec přišel o rozum. Než se ti dva dají dohromady, bude se muset Matěj utkat s nesmrtelnou tetou Závistí, která se rozhodně nehodlá vzdát svých nekalých plánů.

Zajímavost: Role Závisti byla napsána přímo pro Jiřinu Bohdalovou.

Kdy vysílají: 24. 12. ve 12:30 na ČT1

Šíleně smutná princezna

Děj: Člověk by měl mít možnost vybrat si svého partnera sám. A to si myslí i princ a princezna ze spřátelených zemí, které jejich rodiče nutí ke sňatku z politických důvodů. Královské děti chtějí však o svém životě rozhodovat samy a neřídit se tím, co po nich chtějí králové a jejich rádci.

Zajímavost: Pohádku si v kinech nenechaly ujít tři miliony diváků.

Kdy vysílají: 24. 12 v 15:55 na ČT1

Byl jednou jeden král

Děj: Sůl nad zlato? Ano, skutečně. Král Já první by mohl vyprávět. Ale než se tak stalo, musel z království vyhnat dceru Marušku, která mu řekla, že ho má ráda jako sůl. Jenomže život bez soli je pěkná lapálie. Zvlášť když v celé zemi nenajdete ani jednu špetku.

Zajímavost: Milenu Dvorskou si do role Marušky vybral samotný Jan Werich.

Kdy vysílají: 24. 12. v 17:20 na ČT1

O vánoční hvězdě (pohádka roku 2020)

Děj: Učitel Václav je potají zamilovaný do princezny Amélie. Každý den ji chodí pozorovat, jak bruslí na ledě. Mezitím se seznámí s hvězdou Deničkou, kterou na Zem srazila žárlivá Proxima. Ta se rozhodne Václavovi s jeho láskou pomoci. Sama pomalu zhasíná a zachránit ji může jen nesobecká láska.

Zajímavost: Žárlivou Proximu si zahrála Aňa Geislerová.

Kdy vysílají: 24. 12. v 19:00 na ČT1

Tři oříšky pro Popelku

Děj: Popelka je hodné děvče nechané napospas své maceše a její dceři. Obě usilují o to, aby jí zabránily zúčastnit se plesu, na kterém by si měl princ konečně vybrat svou nevěstu. Osud naštěstí Popelce přeje, což nezmění ani dvě zlé ženy. Ty totiž nemají tři kouzelné oříšky.

Zajímavost: Do role prince byl zvažován i Jan Hrušínský.

Kdy vysílají: 24. 12. ve 20:30 na ČT1

Nebojsa

Děj: Dřevorubec Ondra, kterému říkají Nebojsa, jde do světa, aby se naučil bát. Při svém putování se utká s bandou loupežníků, vyžene zlé síly ze mlýna, a hlavně se utká s mocným černokněžníkem, který na zámku vězní krásnou princeznu.

Zajímavost: Závěrečnou píseň nazpíval Ondřej Havelka.

Kdy vysílají: 24. 12. v 17:05 na TV Nova

Princezna se zlatou hvězdou

Děj: O krásnou princeznu Ladu, která má na čele zlatou hvězdu, se uchází hromotluk Kazisvět. Lada ho pochopitelně nechce, a tak mu dává různé úkoly a podmínky. Když Kazisvětovi dojde trpělivost a začne vyhrožovat válkou, prchne princezna, přestrojená v myším kožíšku, do sousedního království, kde se nechá zaměstnat v kuchyni na zámku prince Radovana.

Zajímavost: Předlohou scénáře se stala pohádka od Boženy Němcové.

Kdy vysílají: 24. 12. v 18:40 na TV Nova

Tři bratři

Děj: Tři bratři se vydávají do světa, aby si v něm našli nevěsty. Během svého putování se jako zázrakem dostanou do děje těch nejznámějších pohádek, kde je čeká spousta dobrodružství, nečekaných příhod a lásky.

Zajímavost: Bábu z mokřin hraje Jiří Lábus. Mělo jít prý o poctu Mrazíkovi.

Kdy vysílají: 24. 12. ve 20:15 na TV Nova

Sedmero krkavců:

Děj: Dobrodružný příběh o statečné Bohdance, která podstoupí mnohé zkoušky, aby vysvobodila svých sedm bratrů, které jejich matka ve slabé chvilce proklela v krkavce. Podaří se jí to?

Zajímavost: Pohádka se natáčela na jižní Moravě, v Lednicko-valtickém areálu a také na hradě Pernštejn.

Kdy vysílají: 24. 12. v 17:55 na TV Prima

Zdroje informací:

Česká televize: Tři veteráni, Nesmrtelná teta, Šíleně smutná princezna, Byl jednou jeden král, O vánoční hvězdě, Tři oříšky pro Popelku

TV Nova: Nebojsa, Princezna se zlatou hvězdou, Tři bratři

TV Prima: Sedmero krkavců

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články