Silvestrovské jednohubky: Jednoduché recepty na pomazánky z rybiček, vajec a lučiny

Ještě než bude silvestrovská zábava v plném proudu, je dobré připravit si něco malého k zakousnutí. Zkuste naše silvestrovské jednohubky, které se dají dozdobit mnoha způsoby.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 28. 12. 2022 17:00

Bez jednohubek se neobejde žádná párty, ta silvestrovská už vůbec ne. Věděli jste, kdy a kde se vlastně jednohubky zrodily? A jak je připravit úplně jednoduše?

Jednohubky, kanapky a božská Francie

Je to vlastně docela prosté - na kolečko rohlíku se natře pomazánka, položí kousek klobásy, zeleniny a jednohubka je na světě. Ještě je lze propíchnout párátkem, aby byla jejich konzumace jednodušší.

Jednohubky mají dlouhou historii a ve světě je poznají i pod honosnými názvy flying buffe, kanapky nebo amuse bouche. Není to vždy úplně to samé, třeba kanapky, které se zrodily v 18. století ve Francii, se obejdou bez bílého pečiva a základem je tenký plátek celozrnného chleba, který může být i opečen, nebo krekr. Na vrch se pak klade něco slaného.

Podle Českého rozhlasu můžeme vysledovat historii jednohubek až do středověku, kdy měly podobu malých dortíků. V průběhu staletí se jejich podoba změnila a chuť přešla na opačnou stranu spektra ke slané. Dává to smysl zejména kvůli tomu, že jednohubky se po druhé světové válce staly nedílnou součástí popíjení alkoholu na koktejlech a banketech.

Nejlepší jednohubky jsou pestré

Základem pro vytváření silvestrovského pohoštění a jednohubek vůbec je pestrost. To znamená, že talíř s jednohubkami by neměl vypadat nudně. Klidně si připravte tři druhy jednohubek podle našich receptů, ale pomíchejte je, ať to na talíři vypadá pestře.

Pamatujte na to, že jednohubky mají mít velikost sousta, protože se do pusy vkládají celé. Když se třeba rozhodnete talíř jednohubek doplnit kousky sýra s hroznovým vínem, sýr krájejte na přiměřeně velké kostičky.

Recepty na silvestrovské jednohubky

Pokud se rozhodnete inspirovat našimi recepty na jednohubky, uvidíte, že jednoduchým způsobem lze vyčarovat hned tři různé pomazánky. Na první recept, tedy jednohubky z rybiček, budete potřebovat:

  • 1 sardinky v oleji
  • 100 g másla
  • 1 salátová okurka (jemně nastrouhaná)
  • 1 cibule (malá, drobně nakrájená)
  • 1 lžíce majolky
  • špetka pepře a sůl

Všechny suroviny vložíme do misky a našleháme. Několik rohlíků si nakrájíme na kolečka a namažeme na ně pomazánku. Jednohubky pak dozdobíme citronem, petrželkou nebo okurkou a kapií.

Pro další silvestrovské jednohubky si můžeme připravit pomazánku z lučiny. Tři stroužky česneku pokrájíme nadrobno a utřeme se solí. Do mísy dáme dvě lučiny, jeden tavený sýr, dvě lžíce majolky, česnek a pořádně to zamícháme.

Na vajíčkovou pomazánku budeme potřebovat tři vejce uvařená natvrdo, která si nasekáme nadrobno a smícháme se 150 g změklého másla. Přidáme jednu nastrouhanou salátovou okurku a nadrobno nakrájenou cibuli. K tomu 100 g anglické slaniny na kostičky a lžíci majonézy. Stačí už jen mírně osolit a zamíchat.

Jako bonus si můžeme připravit sýrové jednohubky, na které budeme potřebovat tučný tvrdý sýr nakrájený na kostky. Na ty klademe hroznové víno a připíchneme jej párátkem. Teď už jen čekáme na Silvestra.

Zdroje informací:

Toprecepty.cz: Silvestrovské jednohubky rybičkové

Regiony.rozhlas.cz: Jednohubky ocení labužníci, lingvisté i pořadatelé akcí

Zdroj fotografie:

se souhlasem Toprecepty

Související články

Další články