Přírodní čističky vzduchu: 6 rostlin pro zdravé klima

květina, pokojová rostlina
Zdroj: Freepik.com
Toulcovka neboli lopatkovec (Spathiphyllum) je hotový nezmar mezi pokojovými rostlinami.Tchynin jazyk (Sansevieria trifasciata) je retro rostlina, která přežije i u největších zapomnětlivců.Zelenec (Chlorophytum comosum) prokazatelně zbavuje vzduch v místnosti toxických látek a některých choroboplodných zárodků.Břečťan popínavý (Hedera helix), tuto rychle rostoucí rostlinu můžete mít doma i venku.+ 4 fotky+ 5 fotek

Nepříjemné a sychravé podzimní počasí nepřeje nám ani kvalitě vzduchu u nás doma. Málo větráme, a když okna otevřeme, domů se nám navalí kouř a smog, protože inverze drží všechno špatné při zemi. Nejvyšší čas pozvat na pomoc přírodní čističky vzduchu – zelené rostliny.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 19. 10. 2020 14:00

Pokojovky opravdu dokážou celkem úspěšně vyčistit vzduch, navíc prostor zútulní a přispějí k pohodové atmosféře domácnosti. Neváhejte proto a několik si jich pořiďte, je nejvyšší čas.

Biologické čističky

Zázračná schopnost některých rostlin čistit vzduch zaujala i vědce a proto se věnovali rozsáhlé studii, při níž zkoumali stovky druhů pokojových květin a jejich schopnost filtrovat a čistit vzduch. Zjistili, že některé jsou dokonce schopné přirozeně eliminovat i toxické látky v ovzduší.

Nenechte se otrávit

Některé z nebezpečných látek se v domácnostech kumulují v opravdu nebezpečném množství a mohou způsobovat nepříjemné stavy, jako je bolest hlavy, nevolnost či podrážděnost. Na vině jsou především: benzen, formaldehyd, trichlorethylen, xylen a čpavek. Řada z nich se uvolňuje z dřevotřískového nábytku, používaných lepidel či laků, čisticích prostředků a dokonce i z osvěžovačů vzduchu.  Jiné se k nám domů protáhnou oknem z okolního vzduchu a jinými si dokonce dobrovolně zamořujeme vzduch, jedná se o tolik diskutovaný elektrosmog z obrazovek našich televizorů a dalších spotřebičů. Rozhodně je ale nechceme dýchat.

Přirozená filtrace

Pro skutečně efektivní čištění vzduchu si nevystačíte s jedním lopatkovcem, je propočítáno, že jedna průměrně vzrostlá rostlina vyčistí zhruba 10 metrů krychlových prostoru.

K biologickému  čištění ovzduší dochází vlivem přirozené funkce rostlin – fotosyntézy, ale také působením mikroorganizmů obsažených v zemině, ze které rostlina vyrůstá, ba i kořenovým systémem. A to, co pro nás může být nebezpečný odpad, některé organismy potřebují k životu.

Nejlepší čističky

Rostlin, které dokážou čistit ovzduší, je spousta, některé jsou ale účinnější než ostatní:

  • Zelenec: pohlcuje oxid uhelnatý, benzen, formaldehyd, xylen. Daří se mu i v místnostech s přímotopy, plynovými kamny nebo ohřívači vody.
  • Břečťan popínavý: pohlcuje formaldehyd, toluen, benzen, xylen, trichloretylen. Doporučuje se hlavně do obýváku, ložnice a dětského pokoje.
  • Dracena: pohlcuje xylen a formaldehyd. Také se doporučuje všude, kde je větší množství nábytku, tedy do obýváku, ložnice a dětského pokoje.
  • Lopatkovec: pohlcuje benzen, amoniak, xylen, trichloretylen, formaldehyd. Ke svému růstu potřebuje mimo jiné i dostatek světla, dařit se mu bude v ložnici, pracovně, obýváku nebo koupelně s oknem.
  • Tchynin jazyk: pohlcuje trichlorethylen, benzen, xylen i formaldehyd. Tato rostlina naopak na světlo náročná není, můžete ji proto umístit i do předsíně, pracovny nebo tmavšího koutu ložnice či obýváku.
  • Scindapsus: pohlcuje oxid uhelnatý, benzen, formaldehyd, xylen. Používá se tam, kde je plynový vařič, kamna nebo ohřívač vody. Není náročný na světlo ani na zálivku.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články