Nejjednodušší domácí pěstování: Díky hydroponii už nemusíte květiny zalévat

hydroponie, květiny
Zdroj: Freepik.com
Některým rostlinám, například anturiím. hydroponické pěstování vysloveně svědčí. Pěstujte rostliny tak, aby se vám nádoby nepřevrhly. Z rostlin vytvoříte i zajímavé aranžmá, které nahradí obraz.Je známo, že červené sklo pomáhá rostlinám při rychlejším růstu, ale jakákoli průhledná váza či sklenice bude stačit.+ 3 fotky+ 4 fotky

Pěstovat rostliny ve vodě je skvělý způsob, jak se vypořádat s nedostatkem zahradnických zkušeností, časem i zapomnětlivostí. Obvykle se pokojovky pěstují tradičně v květináči, je ale spousta rostlin, kterým ke spokojenosti docela dobře stačí obyčejná voda.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 08. 10. 2020 09:00

Pokojové rostliny nás těší na pohled, interiér zabydlují, ale hlavně čistí vzduch. Jejich pěstování je mnohdy hotová věda a začátečníky může odradit. Sebevědomí vám ale dodají nenáročné voděnky, které je prakticky nemožné usušit, tedy pokud nenecháte vodu v nádobě úplně vyschnout.

Proč právě hydroponie?

Pěstování rostlin ve vodě je také známé jako hydroponie a často se praktikuje i v zemědělství, kdy pěstitelé nechávají plodiny vyrůstat jen v roztoku vody a živin. Také vy budete doma pro své pěstování rostlin na bázi vody potřebovat: vodu, sem tam nějaké živiny pro podporu růstu, kyslík a stabilní nádobu, ve které rostlina bude v bezpečí a nepřeklopí se.

Tato technika pěstování rostlin je ideální především pro začínající a zapomětlivé pěstitele pokojovek, protože je nenáročná na péči a prakticky bezpracně zajišťuje, že rostlina bude mít vše, co k růstu potřebuje. Navíc se vyvarujete napadení různými chorobami a škůdci, protože většina z nich žije a rozmnožuje se v zemině.

Které rostliny se hodí

I když pěstování ve vodě není náročné, malou přípravu potřebovat bude. Začněte tím, že si vyberete rostliny vhodné pro pokojovou hydroponii. Počítejte s tím, že některé budou růst opravdu hodně rychle, občas nasadí i jeden list denně. Vyzkoušejte například papirus, voděnku, monsteru, dracénu, lopatkovec, anturium nebo difenbachii.

Skvěle se ve vodě pěstují i běžné bylinky, například oregano, máta, bazalka, šalvěj, rozmarýna či meduňka.  Z kvetoucích rostlin se hodí begonine nebo některé cibuloviny – amarilis, hyacint, narcis anebo tulipán, které všechny promění váš okenní parapet v rozkvetlou zahrádku, i když za okny mrzne, až praští.

 …a pěstujeme

Seřízněte část rostliny a vložte ji do skleněné nádoby, ujistěte se ale, že jste ji odřízli těsně pod listem a kolínko, někdy také nazývané listový uzel, zůstalo zachováno. Z něj totiž budou vrůstat kořínky. Rostlinu zalijte vodou, ale pozor, městská voda je filtrována a upravována. To znamená, že je obvykle chlorovaná a mohla by v rostlině škodit, lepší je voda pramenitá například ze studně, můžete použít i balenou nesycenou minerálku, jež obsahuje minerály a živiny. Použijete-li kohoutkovou vodu, doporučujeme přidat vhodné hnojivo.

Používejte ideálně skleněné nádoby, u kterých máte jistotu kontroly vody, a také kořeny potřebují pro svůj vývoj světlo. Je známo, že červené sklo pomáhá rostlinám při rychlejším růstu, ale jakákoli průhledná váza či sklenice bude stačit.

Zpěvák Radek Banga o bolestném dětství: S manželkou Veronikou prozradili, zda budou mít vůbec děti

Zpěvák Radek Banga o bolestném dětství: S manželkou Veronikou prozradili, zda budou mít vůbec děti

Související články

Další články