Chleba čerstvý klidně půl roku! S tímto úžasným trikem už nevyhodíte ani korunu

25. Října 2017
Už žádné vyhozené jídlo. Ani peníze.
Zdroj Pixabay.com
Podle neziskové organizace Zachraň jídlo se vyhodí zhruba třetina vyprodukovaného jídla. Češi jsou pak „specialisté“ především na ovoce, zeleninu a pečivo. Kdo by ale jedl gumový, okoralý nebo v krajním případě plesnivý chleba, že? Kdo by ale chleba vyhazoval, kdyby věděl, že ho může uchovat čerstvý třeba půl roku?

A teď nemyslíme všemožné konzervanty. Čerstvost můžete uchovat i u chleba z domácí pekárny. Totiž zamrazením.

Přestože jste z těch, co tuto variantu vylučují, protože nemohou na rozmrazení po ránu čekat, ještě tento článek nezavírejte. Existuje totiž trik, jak chleba rozmrazit během několika směšných minut!

Chleba je před zamrazením třeba nakrájet. Jinak budete čekat i přes hodinu.
Pixabay.com

Jak tedy zachovat chleba čerstvý třeba i půl roku? Zkuste následující:

1. Do 24 hodin od zakrojení nakrájejte zbytek bochníku na krajíce. Pokud to z nějakého důvodu nestihnete, raději ponechte chleba na krutony, strouhanku nebo pudink.

2. Vezměte si k ruce menší plech a vyložte jej pečícím papírem. Vyskládejte krajíce do jedné roviny a vložte do mrazáku. Plech nijak nezakrývejte. Pečící papír umožní zachovat kůrku hezky vláčnou, jedna vrstva zase to, že k sobě krajíce nepřimrznou.

3. Jakmile chleba zamrzne, přemístěte ho do znovuuzavíratelného sáčku a odstraňte přebytečný vzduch.

4. Přišla chuť na česnekovou pomazánku s chlebem? Vyndejte si tolik krajíců, kolik váš žaludek unese, a nechte je povolit při pokojové teplotě. Že si to nemůžete dovolit časově? Šup s ním rovnou do topinkovače! Nebo do mikrovlnky a nastavte režim rozmrazování nebo alespoň snižte výkon.

Rozmrazení můžete urychlit, ať už vložením do topinkovače nebo v mikrovlnné troubě.
Pixabay.com

Chleba bude na 95 % podobný tomu, který jste si právě přinesli od pekaře. Co víc – díky půlroční výdrži v mrazáku už nikdy žádný chleba nikdy nevyhodíte. Ani poctivě vydělanou korunu!

Tip šéfredaktorky Lifee.cz: „Za poslední dva roky, co chleba zamrazuji, jsem nevyhodila ani patku. Protože je náš mrazák malých rozměrů, namísto plechu používám vzduchotěsné plastové krabičky. Můžete je nahradit igelitovými sáčky, krabičky ale mají jednu nespornou výhodu – nepotrhají se, a tím pádem ušetříte životní prostředí o zbytečně znehodnocený plast. 

Chleba před zamrazením vždy nakrájím a krajíce skládám, jak se mi zamane, třeba i na sebe. Ačkoliv k sobě trochu přimrznou, není těžké je od sebe oddělit pouhým tahem.“

Zdroj: POPSUGAR / Zachraň jídlo

Diskuze

Reklama