6 zaručených rad, které vám pomohou rychle otěhotnět

Více než 80 % párů trvá rok, než se jim povede počít dítě. Netlačte proto na pilu.
Zdroj: Pixabay.com
Antikoncepci vysaďte minimálně tři měsíce předem.Zbytečně se nestresujte. Napoprvé se to podaří málokdy.Zaručené polohy podle vědců neexistují, ale od pradávna se doporučuje klasická misionářská.Snažte se také jíst zdravě a nezapomínejte na pohyb.+ 1 fotka+ 2 fotky

Plánujete už delší dobu miminko a stále se vám nedaří? Pokud chcete už konečně uspět a vidět pověstné dvě čárky na těhotenském testu co nejdříve, držte se těchto 6 kroků.

Eva Jeřábková
Eva Jeřábková 04. 07. 2018 11:40

1. Pročistěte své tělo

Berete hormonální antikoncepci už od střední školy? Musíte s tím přestat minimálně tři měsíce předtím, než se rozhodnete otěhotnět. Vaše tělo musí mít čas na očistu a navrácení se zpět do vašeho přirozeného hormonálního rytmu. Nějaký čas bude trvat, než se váš menstruační cyklus opět urovná. Možná si všimnete, že vaše tělo už nezadržuje tolik vody. Snažte se také jíst zdravě a nezapomínejte na pohyb.

 

2. Hlídejte plodné dny

Nezáleží na počtu, ale správném načasování. Měla byste proto vědět, kdy jsou vaše plodné dny. V lékárně nebo drogerii se dají pořídit různé druhy snadno použitelných testů pro zjištění vašich plodných dnů. Fungují na podobném principu jako těhotenské testy. Detekují nárůst hladiny tzv. luteinizačního hormonu v moči, která se zvýší zpravidla 36 až 48 hodin před ovulací, tedy uvolněním vajíčka z vaječníku.

Nejvhodnějšími dny pro úspěšné otěhotnění jsou tři dny před a jeden den po ovulaci. Spermie dokáží přežít v ženském těle až 72 hodin, ale vajíčko může být oplodněno pouze během 24 hodin od uvolnění z vaječníku.

Nejvyšší pravděpodobnost početí je tedy těsně před ovulací.

 

3. Existujte vhodná pozice?


Podle lékařů neexistují zaručené polohy během pohlavního styku, které zvýší pravděpodobnost otěhotnění. Podle mnohých je mýtus také tvrzení, že by žena po sexu měla ležet na zádech s nohama zvednutýma do výšky. Otěhotnět tedy můžete v každé poloze. Všeobecně se už od pradávna za nejspolehlivější považuje klasická misionářská. Název dostala podle misionářů, kterým jakékoli jiné „hrátky“ připadaly příliš hříšné a kterým sex sloužil pouze k otěhotnění. Pohodlná poloha umožňuje hluboké proniknutí penisu, takže jsou spermie po ejakulaci blízko čípku.

4. Gelu se vyhněte

Domníváte se, že použití lubrikačního gelu urychlí a usnadní cestu spermiím do dělohy? Právě naopak! Lubrikanty na vodní nebo silikonové bázi snižují pohyblivost a životaschopnost spermií.

 

5. Včasné zjištění

Čím dříve se tuto radostnou novinu dozvíte, tím lépe. Včasná návštěva lékaře, vhodná prenatální péče i změna nezdravých návyků vašemu miminku jen prospějí. Dnešní domácí těhotenské testy sice umožňují začít testovat dokonce i dva dny před očekávaným termínem menstruace, ale potvrzení získáte až v ordinaci lékaře, který vám odebere krev a provede ultrazvukové vyšetření. Neběhejte ale k lékaři každý týden, kdy budete mít podezření. Nejprve si udělejte těhotenský test. Spolehlivý výsledek ovšem dostanete až šest týdnů od začátku poslední menstruace. Vaše tělo do té doby ještě nevytváří dostatek těhotenského hormonu hCG, který by test dokázal detekovat. Pokud vám tedy během této doby vyjde negativní výsledek, nezoufejte a za pár dní test zopakujte.

 

6. Zbytečně se nestresujte

Tenhle měsíc to opět nevyšlo? To se stává, zbytečně se z toho nestresujte.  Psychická pohoda a optimismus jsou pro početí vůbec tím nejdůležitějším. Více než 80 % párů trvá rok, než se jim povede počít dítě. Takže ani vy netlačte na pilu. Užívejte si života, sportujte, cestujte a stýkejte se s přáteli. Až se vám konečně zadaří, s vaším volným časem se budete muset na dlouhý čas rozloučit.

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články