Kolísá vám hladina hormonů? Poradíme vám, jak být vyrovnaná

Kolísání hormonů je běžné zejména před a během menstruace.
Zdroj: Profimedia.cz

Obzvláště před a během menstruace ženy pociťují hormonální výkyvy, které způsobují nepříliš dobrou náladu. Podrážděný stav a proměny nálad jsou v tomto období na denním pořádku. Poradíme vám, jak hormonální kolotoč ustálit, abyste své dny přežila v poklidu.

Veronika Hándlová
Veronika Hándlová 11. 04. 2018 18:17

Premenstruační syndrom 

Při premenstruačním syndromu je potřeba především vyvolat pocit štěstí, který vás pokojně provede i následnou menstruací. Takzvaný endorfin (hormon štěstí) vzniká pohybem, takže neváhejte a běžte si zaplavat. K zahození není ani běh na čestvém vzduchu. Příjemný stav vám pochopitelně způsobí i sex s milovaným člověkem.

Zatočte se stresem

Snažte se vyvarovat stresových situací. Pokud vás čeká náročný pohovor, s klidem ho přesuňte na jiný den. Nejspíš byste při nervovém vypětí nedokázala působit dobrým dojmem. Dopřávejte si z potravin jen to, na co máte chuť. Vaše tělo si samo řekne, zda potřebuje čokoládu nebo vodní meloun. Po zkonzumování přílišného množství potravin se nebičujte. Vždyť za to přeci nemůžete.

Pomůže němá tvář

V těžkém období vám bezesporu pomůže němá tvář. Pejsek v domácnosti vám může v mžiku zlepšit náladu. Pokud žádného nevlastníte, zajděte si s kamarádkou do zoo a uvidíte tu změnu. Hlavně se neizolujte od zbytku světa. To vaši depresi jen prohloubí. Přece nechcete skončit ubrečená u televize.

Neizolujte se od zbytku světa

Donuťte se jít na večírek a mezi lidi. Zajisté pak přijdete na jiné myšlenky. Ostatní vás zasypou vtipnými historkami a vy se pak nebudete muset zaobírat sama sebou a svým mizerným životem, který samozřejmě nemáte, ale v určitém období vám to tak zkrátka připadá. Psychika dělá své, takže pokud si reálně uvědomíte, že se jedná o pocit způsobený blížící se menstruací, váš stav se pravděpodobně zmírní. A za to, že si občas bezdůvodně popláčete, se rozhodně stydět nemusíte.

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články