Chlupatý v obličeji, přesto šťastný: Pedro Gonzáles měl se svou ženou 7 dětí a stal se profesorem práv

Pedro Gonzáles
Zdroj: Wikimedia Commons, unknown author, Public domain
Pedro se svou manželkou Catherine.Některé děti zdědily po svém otci nadměrné ochlupení. To pro ně v buducnu znamenalo, že povedou kočovný život a budou se, možná i proti své vůli, předvádět před diváky.Dcera Madelene.Syn Henry.+ 1 fotka+ 2 fotky

Také máte rádi klasickou pohádku Kráska a zvíře? Teď si ale zkuste představit, že by se na konci divá bestie neproměnila v atraktivního prince a že ona kráska by se tak musela provdat za chlupatou stvůru, kterou předtím ani neznala. Asi tak nějak by se dalo popsat skutečné pozadí tohoto rádoby romantického příběhu.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 14. 10. 2023 16:00

Ono "zvíře" mělo jméno – Pedro Gonzáles. Ten by jistě nesouhlasil s tím, aby byl považován za nějakou zuřivou kreaturu. Za neobvykle dlouhé chlupy, jenž mu pokrývaly celé tělo, mohla vzácná genetická porucha.

Hypertrichóza

Stav zvaný hypertrichóza se může vyskytovat jak u mužů, tak i u žen. Na dobových portrétech je Pedro zobrazen s obličejem tak hustě pokrytým ochlupením, že mu prakticky nejde vidět ani kůže. I v současné době se můžeme s takto postiženými lidmi setkat. Ti jsou ale bohužel často terčem posměchu a šikany.

V 16. století byl ale život s touto nemocí mnohem, mnohem těžší. Když se někde objevil člověk s takto neobvyklými chlupy, které připomínaly kožešinu, přinejmenším ho hnali zpět do lesa jako vlkodlaka.

Původní příběh Krásky a zvířete

Pedro nebyl žádný princ. S největší pravděpodobností se narodil na ostrově Tenerife někdy okolo roku 1537. Brzy poté ho rodiče opustili. Zřejmě kvůli jeho neobvyklému vzhledu. Poté se ho asi ujali mniši, kteří ho ubytovali v klášteře. V roce 1547 nastal v jeho životě zásadní zlom. Vyhlédli si ho francouzští lupiči, kteří usoudili, že bude vhodným dárkem pro francouzského krále Jindřicha II. Francouzského.

Další možností je, že ho francouzskému králi prodal jeho samotný otec, který ho nakonec po narození neopustil. To jsou ale pouhé dohady. Ať tak či onak, Pedro strávil ve Francii třicet let.

Život na francouzském dvoře

Pedrův příjezd na francouzský dvůr vyvolal mezi lidmi vzrušení z toho, že poznají něco neobvyklého. Byla to v té době taková móda. Evropští panovníci nechali u sebe bydlet tělesně či psychicky postižené jedince, které pak předváděli svým návštěvám. Naštěstí Jindřich II. měl rád děti a zajímal se o vědu. Především se tak snažil přijít na příčinu jeho "zvířecího" vzhledu a zda jeho stav může prozradit něco o jeho povaze.

Rozhodl se ho tak nevystavovat jako cvičené zvíře, ale vzdělávat v etiketě, latině a jízdě na koni. Mezi Pedrovy učitele patřily nejvýznamnější osobnosti na dvoře, které si pochvalovaly jeho píli. Za to mu král udělil stipendium ke studiu práv na univerzitě v Poitiers, druhé nejprestižnější škole svého druhu v zemi.

Pedrův život se tak ubíral skutečně dobrým směrem. Chyběla mu jen jedna věc –⁠ láska. Po smrti Jindřicha se přestěhoval do sídla Kateřiny Medicejské, která mu v tom pomohla. Zařídila mu sňatek s dcerou obchodníka s textilem jménem Catherine de Raffelin. Není však jisté, zda si ho vzala dobrovolně. Bylo běžné, že šlechta své poddané nutila do různých svazků.

Ať už to bylo jakkoli, mělo se jim narodit sedm dětí, přičemž čtyři z nich zdědily hypertrichózu. Ty čekal ale horší osud než Pedra. Byly studovány a vystavovány po celé Evropě k pobavení diváků. Tato smutná skutečnost musela Pedra hodně bolet. Zvláště když jemu se dařilo i nadále, když se stal profesorem práv na Sorbonně. Se svou manželkou žil dlouhých čtyřicet let. Zemřel ve věku osmdesáti let.

Zdroje informací:
Historydefined.net: What was the real inspiration for Beauty and the Beast?
Wikipedia.org: Petrus Gonsalvus

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články