Chlupatá hvězda Fedor Jeftichew: Jeho otec prý vzešel z románku ruské dívky s medvědem

Chlupatá hvězda cirkusu: Fedor Jeftichew trpěl hypertrichózou, zdědil ji po otci
Zdroj: Wikimedia Commons/Fred Park Swasey, 26 Montgomery Street, San Francisco, Public domain

Fedorův otec Adrian byl dychtivému publiku představen jako potomek podivného vztahu ruské dívky s medvědem, což byl samozřejmě nesmysl. Ve skutečnosti trpěl hypertrichózou, tedy nadměrným růstem ochlupení. Adrian si moc fanoušků nezískal, byl totiž vždy neupravený a poněkud hrubý. Fedor se naopak stal miláčkem davů.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 21. 12. 2022 11:00

Fedor nejprve vystupoval společně se svým otcem. Ten však o něco později zemřel, byl totiž silně závislý na alkoholu. Fedor při svých samostatných vystoupeních zaujal živou povahou a komunikativností. Byl schopen hovořit hned několika jazyky, vedle ruštiny zvládal i němčinu a angličtinu.

Muž s hypertrichózou

Fedor Jeftichew se narodil v Petrohradě v roce 1868. Trpěl hypertrichózou, která se projevuje zvýšeným růstem ochlupení. Fedora objevil lovec talentů, který pracoval pro slavného P. T. Barnuma. Jeho vystoupení viděl v anglickém Liverpoolu. Mladého muže ani nemusel moc přesvědčovat. Vidina lepšího výdělku Jeftichewovi plně postačila k tomu, aby ještě téhož roku odjel do Ameriky. Tam dostal umělecké jméno Jo-Jo. Na plakátech si lidé mohli přečíst, že je to muž se psí tváří.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Sideshow Ballyhoo (@sideshowballyhoo)

Oficiální příběh zněl, že byl nalezen lovci v lesích poblíž města Kostroma, kde žil v jeskyni. Otce zastřelili, neboť byl nenapravitelný divoch. Jo-Jo byl naopak klidné povahy, takže ho muži vzali s sebou.

V rozrušení se prý choval jako pes

Právě ona mírná povaha byla Fedorovi někdy spíše na obtíž. Byť už jen proto, že jej novináři často tahali za ochlupení na tváři, aby se přesvědčili, že je nemá přilepené. Barnum to sice toleroval, ale zároveň se lidi snažil přesvědčit o tom, že to ve skutečnosti není zcela lidská bytost. Psí geny mělo potvrzovat vrčení a štěkání, k němuž se Jo-Jo uchyloval v silném rozrušení.

Ať už tomu lidé věřili, anebo ne, nehrozilo, že by se jakkoli změnil jeho status miláčka publika. Díky obrovské slávě si v roce 1886 dokázal vydělat týdně až pět set dolarů. Po smrti svého zaměstnavatele se musel postavit na vlastní nohy. S tím však neměl žádný problém, ihned vyjel na celosvětové turné.

Smutný konec chlupatého Rusa

Sólové dráhy si Fedor moc neužil. Trvala jen v letech 1901-1904. Během turné v Řecku dostal zápal plic, na který také zemřel. Oplakali ho snad všichni kolegové z cirkusu P. T. Barnuma a další fanoušci takzvaných sideshow, v nichž vystupovaly osoby s nejrůznějšími abnormalitami a tělesnými postiženími. Fedor Jeftichew zemřel 31. ledna 1904 ve věku 35 let.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Fedor Jeftichew

Ststworld.com: Fedor Jeftichew: Jo-Jo the Dog-Faced Human Prodigy

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články