Děsivý osud prvních siamských dvojčat v Rusku: Máša a Dáša maminku nikdy neviděly, lékaři je krutě mučili

Děsivý osud prvních siamských dvojčat v Rusku: Máša a Dáša maminku nikdy neviděly, lékaři je krutě mučili
Zdroj: se souhlasem Profimedia

Život prvních veřejně známých siamských dvojčat Dáši a Máši ze Sovětského svazu byl velmi krutý. Kromě fyzického a psychického týrání se musely vypořádat se šílenými lékařskými experimenty. To, co tak musely prožít, by jistě nepřály ani svému nejhoršímu nepříteli.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 27. 10. 2023 16:00

V ulicích sovětských měst nebyli vidět zdravotně postižení lidé. Oficiální propaganda hlásala, že "takoví jedinci" v socialistických zemích nežijí. Vyskytují se pouze na prohnilém Západě, kde je lékařská úroveň poskytované péče velmi nízká, neboť tam panuje všeobecná lhostejnost. Skutečnost byla ale jiná. Postižení lidé žili buď zavření ve svých domech, nebo skončili, pokud šlo o děti, v dětských domovech. Lékaři totiž rádi říkali rodičům: "Nebojte, budete mít ještě zdravé a normální dítě, tak proč tam tohle nenechat."

Kruté experimenty na siamských dvojčatech

Obě dívky si prožily hotové peklo, Máša ale na tom byla ještě o něco hůře. Narodily se 4. ledna 1950 v moskevské porodnici číslo šestnáct. Na svět přišly s pomocí císařského řezu. Během zákroku panovalo na sále absolutní ticho. Jedna ze sester omdlela. Dvojčata měla dvě hlavy, čtyři ruce a tři nohy. Jejich matka se po probuzení dozvěděla, že dítě "zemřelo" ihned po porodu a že ho nemůže vidět. To byl typický postup pro novorozence s výrazným tělesným postižením.

Dívky byly mezitím převezeny do Ústavu dětského lékařství Sovětské akademie věd, kde strávily prvních sedm let svého života. S ostatními dětmi se nesměly stýkat, společnost jim dělal pouze zdravotnický personál. Vědci se o nich chtěli dozvědět maximum informací. Které části těla fungují společně a které odděleně? Ukázalo se, že každá dívka měla vlastní ruce, nohu, plíce, srdce, ledviny a žaludek. Tlusté střevo, močový měchýř a jedna noha byly společné. Nervový systém fungoval autonomně a každá z nich měla odlišnou tělesnou teplotu.

Když Máša a Dáša završily jeden rok života, začali na nich lékaři provádět kruté experimenty. V té době se žádné jiné siamské dvojče nenarodilo, byly tak jediným testovacím subjektem. Mučili je ohněm, mrazem, hladem a elektrickými šoky. Rádi je také posadili do sněhu a pozorovali, kdo se dříve nachladí. Často jim nebylo dovoleno spát. Injektovali jim radioaktivní látky. Ač toto martyrium trvalo šest let, dívky ho vytlačily z paměti. Vzpomínky jim vrátila až britská novinářka Juliet Butler, která se zajímala o jejích případ.

Dáša a Máša: Navždy zmrzačené

Když bylo dvojčatům sedm let, usoudili lékaři, že o nich vědí již vše. Poslali je tak do ortopedického ústavu. Tam přišli na to, že jejich třetí noha nevypadá příliš "esteticky", a tak ji amputovali. Od té doby se mohly sestry pohybovat pouze na vozíku nebo o berlích. Přitom se před zákrokem dokázaly se třemi končetinami pohybovat úplně normálně.

Do školy jít nemohly. Vedle ústavu sice jedna taková byla, a dokonce se stýkaly s žáky, kteří do ní chodili, jen nebylo žádoucí, aby se takto postižená dvojčata ukazovala ve třídě. Ve čtrnácti letech putovaly do sirotčince pro postižené. Od té doby se o ně začala zajímat západní média. Když k nim novináři přijeli na návštěvu, byla dvojčata hezky oblečena. Ve skutečnosti jim ale nedopřáli ani kalhotky.

Psychopatka a něžná duše

Další věcí, kterou měla dvojčata rozdělenou, byla povaha. Dle Butler byla Máša psychopatka, která si libovala v týrání své sestry. Dáša byla totiž něžná duše toužící po společnosti jiných lidí. Bohužel ale nemohla svému mučiteli uniknout. Máša začala také v pubertě pít, a to do té míry, až se z ní stala notorická alkoholička. Dáša byla abstinentka, kvůli společnému oběhovému systému se však alkoholu nemohla vyhnout.

Když jí bylo dvacet, zamiloval se do ní muž jménem Sergej, který se narodil bez rukou. Jeho cit byl opětován, Máša se však postarala o to, aby z toho nebyl žádný vztah. Ve druhé polovině devadesátých let navštívil sestry americký chirurg, který věřil, že by mohla být od sebe dvojčata úspěšné oddělena. Dáša nadšeně souhlasila, Máša ale nikoli. Nechtěla se vzdát kontroly nad svou sestrou.

Poslední roky svého života strávila dvojčata v centru sociální péče. Máša zemřela na infarkt v dubnu roku 2003, Dáša zanedlouho poté. Její tělo totiž zaplavily toxické látky ze sestřina rozkládajícího se těla.

Zdroje informací:
Wikipedia.org: Masha and Dasha Krivoshlyapova
Ciekawostkihistoryczne.pl: Bliźniaczki syjamskie z ZSRR

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články