Co bylo před šamponem: Tuk ze slaniny pro lesk, olivový olej vlasy zjemnil a bylinky pomohly s hustotou

Co bylo před šamponem: Tuk ze slaniny pro lesk, olivový olej vlasy zjemnil a bylinky pomohly s hustotou
Zdroj: Freepik

Když se ve třicátých letech dvacátého století dostaly na pulty obchodů šampony, změnil se tím celý svět. Předtím se totiž lidé snažili vlasy umývat prakticky vším, co se dalo. Otázkou však zůstává, zda šlo o bizarní metody, nebo zcela obyčejné způsoby, které využíváme dodnes.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 01. 09. 2022 16:00

V Sumerské říši si lidé vlasy pouze mastili tukem, aby zůstaly lesklé. Pro zamaskování tělesného pachu se zase dávaly na hlavu speciální “kornouty” naplněné parfémem. V Číně si lidé myli vlasy výtažkem z vonné dřeviny Cedrela, která se v současné době používá na výrobu krabiček k doutníkům.

Žádné vlasy, žádná starost

Ve starověkém Egyptě zvolili tu nejjednodušší variantu pro vyhnutí se problémům s parazity. Oholili si hlavy. Nosili však paruky, které omývali citrónovou šťávou. Jako kondicionér volili mandlový olej. Řekové a Římané zase používali na vlasy olivový olej. Byly díky němu jemné. Výtažky z různých olejů se používají dodnes.

Chléb, sůl a tuk i kombinace bylinek

Ve středověku šel ale veškerý rozum stranou. Tehdy byla většina lidí s hygienou na štíru. Obecně byla považována za nezdravou. V některých částech Evropy se však doporučovalo potírat si vlasy směsicí spáleného ječného chleba, soli a medvědího tuku. Pomáhalo to prý hlavně jedincům s řídkým porostem. Ženy naopak volily jako kúru čaj s kozím mlékem, anebo extrakt z jilmu, vrby a rákosu.

Existovala však ještě druhá možnost - ocet, rozmarýn, kopřiva, máta, tymián a několik dalších bylinek. Výsledek? Údajně silné, zdravé a husté vlasy. V období renesance se k mytí vlasů používalo louhové mýdlo a k následné úpravě tuk ze slaniny a lékořice.

Paruky a vejce

V sedmnáctém a osmnáctém století byly paruky velký hit. Zejména bohatí lidé si kupovali obrovské a napudrované kousky. Muži většinou volili bílé, ženy bývaly odvážnější. Nebály se pastelových barev jako byla například růžová, modrá či levandulová. A jak to bylo s těmi skutečnými vlasy? Ty se stále omývaly louhovými mýdly a mastily tukem.

Ve viktoriánské éře se do módy opět dostala hygiena, a to hlavně díky lékařům. A také se objevil nový trend. Mýdlo nahradila vejce. Stačilo jedno rozklepnout na hlavu, jeho obsah vetřít do vlasů a opláchnout. Tuto proceduru prý stačilo provést jednou za měsíc. Později se k tomu přidalo kastilské mýdlo a olej Macasar (výtažek z palmy, kokosu a květin kanangy vonné).

Zdroj informací: Historythings.com: What Did People Use Before Shampoo? 

Související články

Další články