Podivuhodná historie zahradních trpaslíků: Čepičku mají od rybářů, přátelskou podobu jim dal Walt Disney

Mezinárodní den trpaslíků: Jejich historie sahá až k císaři Hadriánovi
Zdroj: Pixabay

Víte, že na 21. červen připadá Mezinárodní den trpaslíků? Jeho hlavním posláním je "tolerantnost v zahradní architektuře". Ať už je tím myšleno cokoli, francouzská Fronta za osvobození zahradních trpaslíků považuje tento den za vskutku mimořádný.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 18. 06. 2023 11:00

Zahradní trpaslíky buď milujete, nebo nenávidíte. Někdo je považuje za okrasu zahrady, jiný za ten největší možný kýč. Historie těchto figurek sahá až do druhého století našeho letopočtu, kdy římský císař Hadrián nechal žít poustevníky ve svých zahradách.

Evoluce zahradních traslíků

Poprvé se tyto humanoidní "bytosti" v podobě, v jaké je známe dnes, ukázaly v Německu, tam se jim říkalo Gartenzwerg, čili zahradní trpaslíci. Traduje se, že střeží poklady a minerály v zemi. První trpaslíci byli vytvořeni z hlíny, porcelánu či dřeva. Dnes se používá pryskyřice, plast, keramika, cement, sádra anebo litina.

Trpaslíky ve velkém vyráběli slavní Němci Philipp Griebel a August Heissner. Světové války je ale bohužel připravily o většinu produkce. Také je velmi zajímavé, že až do roku 1937 byli dekorační trpaslíci vzhledově velmi jednoduší. Pak přišel Walt Disney a jeho Sněhurka a sedm trpaslíků. Tehdy se jejich podoba změnila. A dodnes vypadají jako baculatí a vousatí mužíčkové.

Pověsti o zahradních trpaslících

O trpaslících se říká, že jsou mnohem silnější než lidé a dožívají se 400 let. Mužský skřítek má typicky jasně červenou čepičku, jednobarevné oblečení a dlouhé bílé vousy. Trpaslice se zase vyznačují dlouhými vlasy a taktéž si libují v červených čepičkách. Tradice nošení čepiček vychází ze zvyku středomořských rybářů, kteří v noci nosili buď bílé pokrývky hlavy, pokud chtěli, aby byli vidět, nebo červené, jestliže chtěli zůstat skryti. I trpaslíci se raději pohybují nespatřeni.

Trpaslíci se bojí velmi hlasitých zvuků a křiku. Milují zvířata, hlavně žáby, veverky či králíky. Komunikují speciálním jazykem zvaným gnómština. A když se zdraví anebo loučí, mnou si přitom nos. Založením jsou spíše vegetariáni, velmi je přitahují lesklé věci, třeba drahokamy, a také mohou údajně otěhotnět. Malý skřítek se má narodit po osmi až dvanácti měsících.

Svobodu trpaslíkům!

Francouzská Fronta za osvobození zahradních trpaslíků dala o sobě poprvé vědět v roce 1996, když její členové ukradli skřítka z předzahrádky v Alençonu. Postupem času se její vliv přesunul i do Švýcarska, Itálie, Španělska a Německa. Cílem fronty je trpaslíky osvobodit. Zřejmě jsou na dvorcích nedobrovolnými vězni. Právoplatný majitel se ale může, díky vzkazu, dozvědět, kde si může svou ozdobu vyzvednout.

Horší to je s cestujícími skřítky. To pak majitel dostává jen fotky z míst, kde si trpaslík užívá svou svobodu. Většinou se fotí před pamětihodnostmi...

Zdroje informací:

Metalgnome.ca: Fun Facts About Garden Gnomes

Wikipedia.org: Fronta za osvobození zahradních trpaslíků

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články