Nejhorší polští otcové: Prodej dítěte za tisíc zlotých i topení v rybníku

Nejhorší polští otcové: Prodej dítěte za tisíc zlotých i topení v rybníku
Zdroj: Unsplash

Polsko si obecně drží image země, kde jsou děti na prvním místě. Vždy tomu ale tak nebylo. V předválečném období se tam totiž rozmohl jeden děsivý nešvar, vraždy kojenců i dospívajících dětí. Někteří otcové nechtěli platit alimenty, a kvůli tomu byli schopni udělat doslova cokoli.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 10. 05. 2022 14:00

V roce 1931 se V Horním Slezsku dopustil teprve devatenáctiletý Wilhelm Tkaczyk ohavného skutku. Své nemanželské dítě uškrtil, rozřezal na kousky a pohřbil nedaleko letiště. Policie mu přišla na stopu na základě hlášení matky, která se zoufale snažila najít své novorozeně.

Syn na prodej

Ještě větší zvěrstvo předvedl Edwin Schmalz z Rycze, který se snažil všemožně zbavit syna, jehož zplodil se služebnou Helenou Siekierskou. Ta ihned vycítila, že mu nemůže věřit a střežila dítě jako oko v hlavě. Navíc se dozvěděla, že jej plánoval prodat majiteli restaurace za tisíc zlotých.

To ale nebylo to nejhorší. O něco později chlapec zemřel v důsledku zvětšených jater. Příčinou však nebyla nemoc, ale otrava. Když ho Edwin nemohl prodat, rozhodl se jej otrávit. U soudu se dozvěděl, že za svůj nepochopitelný čin bude muset ve vězení zpytovat svědomí po dobu šesti let.

Vražda kvůli penězům

Stanisław Galewski byl v podobné situaci. Alimenty mu sice nehrozily, argumentoval však tím, že prostě vydělává málo peněz. Na počátku května roku 1936 zavedl své dvě dcery k rybníku, kde je utopil. Pak se vrátil se domů na večeři a dělal, že se nic nestalo.

Až se jeho drahá polovička začala ptát na to, kde jsou děti, zavolal policii. To nebylo zrovna chytré rozhodnutí. O měsíc později si dali vyšetřovatelé dvě a dvě dohromady a hnali Stanisława před soud. Ten mu vyměřil patnáctiletý trest odnětí svobody.

Vinu nikdy nepřiznal

Pawel Grzeszolský nedostatkem financí rozhodně netrpěl. Byl ředitelem továrny na zpracování kovů. Přesto dlouhé roky systematicky trávil své děti. U soudu proti němu vypovídalo až 150 svědků, což neuniklo médiím. Stal se národní senzací.

Sám obviněný svou vinu nepřiznal. Soudce to ale nezajímalo a poslal jej do vězení na doživotí. Zbavil ho také veškerých jeho práv. Pawel ale žádné emoce neprojevil. Ani u soudu, ani při převozu do věznice. Výkon trestu pak využil ke studiu cizích jazyků.

Zdroj informací: 

Wielkahistoria.pl: Najgorsi ojcowie przedwojennej Polski. Truli, topili i ćwiartowali własne dzieci, by nie płacić alimentów

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články