Pranostiky a příběh svatého Matouše, apoštola Ježíše: Než se jím stal, vybíral daně a jeho život vyhasl neobvyklým činem při bohoslužbě

svatý Matouš
Zdroj: Wikimedia Commons, Rembrandt, Public domain

Na čtvrtek 21. září připadá další svátek jednoho z Ježíšových apoštolů. Říká se, že děti, které se narodí v noci na svatého Matouše, získají zvláštní schopnost, kterou mohou někteří považovat za poněkud děsivou. Na své si ale přijdou i vdavekchtivé ženy.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 19. 09. 2023 16:00

Svatý Matouš Evangelista byl apoštol a autor evangelia podle Matouše. Je patronem účetních a celníků. Ve výtvarném umění je zobrazován s andělem, jenž mu měl dle legendy diktovat evangelium.

Křísil mrtvé a vyháněl démony

Matouš, původním jménem Levi, měl poměrně nevděčné povolání – vybíral daně a clo. Ježíše začal následovat poté, co ho k tomu Spasitel sám vyzval, když procházel kolem jeho stanoviště, kde vybíral mýtné. Právě tehdy si zvolil jméno Matouš. Své evangelium nejprve šířil mezi Židy ústně, pak jim nechal psanou verzi a odešel ho hlásat k pohanům.

Jeho putování nelze historicky doložit, ale dle starokřesťanské tradice se měl nejvíce pohybovat v Etiopii, kde prý vzkřísil z mrtvých králova syna a dceru uvolnil z moci nečistých sil. Jeho život mělo ukončit kopí, které do něho zabodli během bohoslužby.

Nadpřirozená schopnost

Děti, které se narodily v noci na svatého Matouše, měly ovládat neobvyklou schopnost komunikovat se záhrobím. Na rozdíl od ostatních smrtelníků prý viděly duchy. Na internetu můžeme vidět spousty malých dětí, které se dívají směrem, kde "nic není". Nebo se usmívají na nějakou neviditelnou osobu. Narodily se všechny na svatého Matouše?

A teď něco pro ženy a dívky, které zůstaly na ocet. V předvečer jeho svátku se prý doporučuje nechat plavat na vodě zrníčka anebo kousky papíru. Z toho pak lze údajně zjistit totožnost budoucího manžela.

Pranostiky

Zdroje informací:
Wikipedia.org: Matouš (evangelista)
Českézvyky.cz: Svaté nebe – sv. Matouš, legenda
Pranostik.cz: sv. Matouš

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články