Můj boj s rakovinou: První dny bych nepřála ani nejhoršímu nepříteli, ale nevzdávám to, píše o biologické léčbě Hana Samsonova (35)

Můj boj s rakovinou: První dny bych nepřála ani nejhoršímu nepříteli, ale nevzdávám to, píše o biologické léčbě Hana Samsonova (35)
Zdroj: Se souhlasem Hany Samsonové
Hanka Samsonova, která se léčí s nádorovým onemocněním prsu, má za sebou kromě oboustranné mastektomie také první tři měsíce biologické léčby.Jak popisuje ve svém příběhu, k překonání nežádoucích účinků léčby jí pomáhají vycházky do přírody a současné jarní počasí k nim přímo vybízí.Hanka se snaží být aktivní od chvíle, kdy jí to pooperační stav dovolil. Od listopadu tak stihla nejen nespočet výletů, třeba na Bezděz nebo Kokořín,......ale dokonce i lyžovačku se synem Jarouškem.+ 3 fotky+ 4 fotky

I když se Hanka Samsonova díky mastektomii zbavila nádoru prsu, boj s rakovinou tím pro ni nekončí. Momentálně podstupuje biologickou léčbu, která potrvá ještě tři čtvrtě roku. O nejnovější terapii nádorových onemocnění i o tom, jak ji snáší, se pětatřicetiletá maminka rozepsala ve svém dalším vyprávění.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 23. 03. 2023 16:30

Léčba jakéhokoliv onkologického onemocnění je vždy během na dlouhou trať a je si toho vědoma i Hanka. Ačkoliv absolvovala již dvě série chemoterapií a operaci, při níž jí lékaři odstranili obě prsa, stále má jistou část terapeutického procesu před sebou.

Měsíc po mastektomii zahájila biologickou léčbu, která je v mnohém šetrnější než klasická chemoterapie, a dovede účinně předcházet případným metastázám původního nádoru. Jde ovšem o proces nejen nákladný, ale také se neobejde bez vedlejších účinků.

Plánovanou chemoterapii nahradila biologické léčba

V lednu letošního roku jsem zahájila biologickou léčbu namísto původně plánované zajišťující chemoterapie. Jsem za to moc ráda, protože biologická léčba je šetrnější a v mém případě se od ní očekává větší efektivita.

Principem této léčby je, že nachází v těle již poškozené nebo změněné buňky, tedy působí přímo v místě vzniku chorobné změny, a blokuje proces růstu a šíření nádoru. Jinými slovy u takto změněných buněk, jež mají za následek růst a šíření nádoru, ovlivňuje jejich receptory a tím dojde k jednomu ze dvou případů – buňce je buď znemožněno další dělení, nebo u ní nastane buněčná smrt.

Tato léčba je velmi nákladná, vypočítala jsem, že roční terapie vyjde v mém případě na přibližně 1,5 milionu korun. Já jako pacientka ale neplatím nic.

Boj se zažíváním i obrovskou únavou

Zatím vše snáším dobře. Začátek byl ale krušný. Zhruba prvních pět dní jsem nemohla vůbec nikam jít, protože jsem měla opravdu silné průjmy a trpěla jsem extrémní plynatostí. Nepřála bych to zažít ani nejhoršímu nepříteli. Čas ve dne a v noci jsem měřila na patnáctiminutová okénka mezi běháním na WC. Nemohla jsem skoro nic sníst. Ale jsem ráda, že to přešlo a že to trvalo jen pět dní. Nedovedu si představit, že by mě to provázelo celý rok. Biologickou léčbu totiž budu užívat ještě dalších devět měsíců.

Jsem také velmi unavená. Více než při chemoterapii. Je to teď ale zcela jiná únava. Cítím, že potřebuji hodně spát a přepadávají mě takové “záchvaty spánku”. Kvůli tomu jsem prakticky i přestala řídit, protože když to na mě přijde, opravdu potřebuji zavřít oči a odpočinout si a to by bylo za volantem nebezpečné. Oproti chemoterapii jsou ale vedlejší účinky mnohonásobně snesitelnější.

Po léčbě cytostatiky mi bohužel zůstaly další nežádoucí účinky - neuropatie (tzn. brnění) nohou, rukou a také obličeje a dále velké bolesti všech kloubů v těle. Stále denně beru silná analgetika. Doufám, že časem se to zmírní nebo snad úplně vymizí. Co mi pomáhá, jsou krátké procházky přírodou a pobyt na čerstvém vzduchu - to mě nabíjí stejně jako inhalace molekulárního vodíku, na který nedám dopustit.


Slovo odborníka

Biologická léčba rakoviny patří k poměrně novým terapeutickým metodám. Její výhodou oproti klasické chemoterapii je cílený účinek na nádorové buňky. Měla by tak mít méně nežádoucích účinků. Pro koho se hodí a na kolik přibližně vyjde jeden léčebný cyklus, prozradila v rozhovoru pro Lifee.cz primářka onkologického oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem Martina Chodacká.

V čem spočívá biologická léčba?

Obecně lze říci, že biologická léčba je v současné době určena pro většinu nádorových onemocnění v počátečních, ale i pokročilých stadiích. Biologická léčba se podává samostatně, nebo současně s chemoterapií, jejíž účinnost se tím zvyšujeBiologická léčba rakoviny zahrnuje všechny metody, které používá imunitní systém organismu k likvidaci rakovinných buněk. Používá se u mnoha typů nádorů, jejím cílem je zabránit růstu nádoru nebo ho zpomalit a zabránit vytvoření metastáz. Často má méně nežádoucích účinků než ostatní druhy onkologické léčby.

Jak biologická léčba funguje?

Cílem biologické léčby rakoviny je rozpoznat a zničit nádorové buňky, tzn., že blokuje nebo snižuje účinek růstových faktorů, které podporují růst nádorových buněk. Umožňuje a usnadňuje imunitnímu systému zničit nádorové buňky a současně brání tomu, aby nádor vytvářel nové metastázy. 

Pro které pacienty je vhodná?

Pro podání biologické léčby existují přesná a přísná kritéria, která jsou dána typem, charakterem a rozsahem onemocnění, podmínkami úhrady a místem aplikace (léčba musí probíhat ve specializovaném centru - v případě onkologického onemocnění v Komplexních onkologických centrech). Využití je poměrně  široké - jak v léčbě tzv. solidních nádorů (karcinom prsu, ledvin, prostaty, plic, děložního čípku, vaječníku, maligního melanomu, karcinomu tlustého střeva  a konečníku), tak i v léčbě tzv. hematologických malignit (leukémie, maligní lymfom, mnohočetný myelom, atd.).

Má biologická léčba nějaké nežádoucí účinky? Které jsou nejčastější?

Ve srovnání s klasickými léčebnými postupy jsou nežádoucí účinky biologické léčby mírnější a vyskytují se méně často. Mezi hlavní patří kopřivka nebo otok v místě, kde byla podána injekce s biologickou léčbou, chřipkové příznaky, jako horečka, zimnice, nevolnost, ztráta chuti k jídlu, únava a pobolívání svalů a kloubů, nebo snížení krevního tlaku.

Jaké jsou její výhody oproti klasické léčbě cytostatiky?

Biologická (cílená) léčba je svým mechanismem účinku zaměřena na molekuly nádorových buněk a tím dosahuje vyšší efektivity protinádorové léčby. Klasická chemoterapie svým účinkem likviduje nejenom buňky nádoru, ale může zasáhnout a poškodit i buňky zdravé, které však mají na rozdíl od buněk nádorových schopnost regenerace, a v důsledku dochází ke zvýšení toxicity cytostatické léčby.

Často se hovoří o nákladnosti biologické léčby. Kolik přibližně činí náklady na jednoho pacienta?

Nedá se přesně specifikovat, záleží např. na typu podávaného léku, na dávce, na celkové době podávané léčby, která se liší podle typu cíleného léčiva i záměru léčby. Řádově se jedná o několik desítek tisíc korun na jeden léčebný cyklus.


Další léčba

Co se týče další léčby, vše se dozvím koncem března od své onkoložky. Byla jsem totiž čerstvě převedena z chemostacionáře na oddělení klasické onkologie, kde jsem dostala novou paní doktorku, a tak jsem ji nechtěla hned při první setkání zahrnout spoustou dotazů. Ptala jsem se zatím na to, co se mi zdálo nejdůležitější. Plán další léčby a postup budu projednávat při příští návštěvě.

Ale určitě to bude klinická kontrola na místě (tedy prohmatání hrudníku a uzlin), rozhovor s doktorkou o současném stavu a potížích, dále ultrazvuk, vyšetření na hereditární gynekologii (tzn. vyšetření pro ženy s dědičnou predispozicí k nádorovému onemocnění), dále jsem již absolvovala magnetickou rezonanci, EEG a určitě ještě půjdu na PET scan.

V únoru a květnu 2024 bych měla podstoupit další dvě operace prsou, tentokrát již rekonstrukční. Stále trochu váhám, protože se bez prsou cítím perfektně. Vlastně mi vůbec nechybí. A je samozřejmě potřeba zvážit všechna rizika, jako třeba to, že to není na celý život, že se implantáty nemusí ujmout a že je bude potřeba za 15, 20 nebo 30 let vyměnit, což obnáší další operaci. Takže mám určitě ještě hodně o čem přemýšlet.

Odstranění vaječníků určitě podstoupím

Podle lékařů nic nebrání tomu, aby se naše rodina mohla rozrůst. Uvádí se, že je potřeba počkat minimálně rok od chemoterapie, ideálně však dva. Nyní mám ovšem ještě biologickou léčbu a vzhledem k tomu, že lék je vlastně nový, nejsou k dispozici prakticky žádná data, jež by uváděla, jaké by mohl mít následky nebo účinky společně s těhotenstvím. Takže to beru tak, že rok nebo dva nebudu počítat od chemoterapie, ale od ukončení biologické léčby.

Znamená to tedy pro mě, že nejbližší termín pro otěhotnění by byl leden 2025 a ideální leden 2026. To mi bude 38 a podle slov gynekoložky budu stále v dobrém věku pro druhé dítě. Do karet mi hraje i to, že můj nádor nebyl hormonálně aktivní, proto by pro mě nemělo těhotenství znamenat zvýšené riziko.

Jediné, co nám zbývá, je rozhodnout se, zda si vybereme umělé oplodnění a necháme si vyselektovat embrya, jež nebudou mít mou genetickou zátěž, tedy mutaci v genu BRCA1, nebo to necháme na přírodě. V každém případě mám kolem sebe tým špičkových lékařů a specialistů, kteří mi poskytnou veškeré informace pro to, abychom se mohli s manželem správně a zodpovědně rozhodnout. Určitě na těhotenství netrvám, ať se děje, co se děje.

Ať už se však naše rodina v budoucnu rozroste, či nikoli, mé rozhodnutí o odstranění vaječníků je stále stejné a operaci podstoupím určitě. Vzhledem k mutaci v genu BRCA1 mám doživotní pětašedesátiprocentní šanci na rakovinu vaječníků a šance ještě stoupá po 45. roce života. Takže do té doby určitě chci mít po zákroku a užívat si rodiny naplno.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články