Záchranářka radí: Na Silvestra dávejte pozor na své blízké. Víc než popáleniny hrozí sebevraždy

Záchranářka radí: Na Silvestra dávejte pozor na své blízké. Víc než popáleniny hrozí sebevraždy
Zdroj: Se souhlasem Michaely Vaňkové/Pixabay

Záchranářka Michaela Vaňková tentokrát radí čtenářům Lifee.cz, jak reagovat v krizových situacích, které mohou nastat během oslav Silvestra a nového roku. Pokud vám v ruce vybouchne petarda, popáleninu chlaďte a neprodleně vyhledejte lékaře. Michaela ovšem upozorňuje také na rostoucí počet sebevražd, které konec roku přináší. Nezřídka jde přitom o nezletilé děti.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 30. 12. 2022 17:00

Podle Michaely Vaňkové, která má devět let praxe u rychlé záchranné služby, jsou počty pacientů ošetřených kvůli výbuchu petardy překvapivě nízké. Převládá jiný trend. Očekávala bych v období Vánoc a Silvestra spíše sebevraždy. To je na konci roku běžný jev. Stojí za tím deprese, úzkosti," popisuje Michaela smutnou bilanci.

Aktuálně pracuji na psychiatrii a letos nám přibylo právě v posledních dnech roku mnoho takových případů. Překvapivé je, že jde o mladé lidi na prahu dospělosti. Jsou to děti ve věku 17 nebo 18 let," vysvětluje záchranářka, podle které mladí lidé spolykají prášky nebo se pokoušejí o sebevraždu řeznými ranami. Upozornila bych proto rodiče, aby byli ostražitější než kdy jindy."

Vyjíždí záchranka v poslední den roku častěji?

Vlastně ani ne. Člověk by čekal, že budeme vyjíždět k různým popáleninám, ale tolik toho naštěstí nebývá. Nicméně připraveni jsme byli vždycky a stalo se, že jsme vyjížděli k nějakým těm petardám.

Když mi tedy vybouchne petarda v ruce, jak postupovat?

V první řadě je důležité zjistit, jak moc je člověk poraněný a jaká konkrétní zranění si způsobil. Když to budou popáleniny v menším měřítku, třeba dlaně, můžeme ho do nemocnice odvézt sami. V případě, že bude mít utržené prsty, a půjde tedy o větší zranění, potom už voláme záchranku. Dispečerka vám všechno vysvětlí, takže rozhodně nepokládáme telefon jako první. Důležité je také zranění chladit.

Tak to asi nebude problém, když bude zrovna sníh, že?

No, v tomto směru bych byla opatrnější a raději zvolila kostky ledu nebo tekoucí vodu. Zkrátka něco sterilnějšího. U popálenin je důležité dbát na to, aby se do rány nedostala infekce. Postižené místo také musíme sterilně překrýt, ideálně obvazem nebo vyžehleným látkovým kapesníkem. A vždycky to poranění musí vidět doktor. Popáleniny se hojí těžko, jizvami, a musí je vždy ošetřit chirurg. Kromě případné infekce mohou vznikat otoky, které je nutné chirurgicky naříznout. Jedině tak nedojde k poškození nebo omezení funkce končetiny.

Co když nám petarda zcela oddělí prst?

Potom ho rozhodně vezměte s sebou do sanitky. Utržený prst umístíme například do čistého látkového kapesníku, ideálně navlhčeného, a dáme jej do sáčku. Sáček následně umístíme do druhého, ve kterém bude led. Tkáň musíme neustále udržovat v chladu, protože nesmí dojít k jejímu rozkladu.

Silvestr přináší také otravy alkoholem, nezřídka u mladistvých. Jak se postupuje v tomto případě?

Rozhoduje, jak moc je člověk intoxikovaný. Do 18 let se děti vozí na dětské oddělení, v případě dospělých na záchytku. Velmi těžké je v těchto případech určit, zda se člověk nezranil - nespadl, neuhodil se do hlavy... Pokud máme podezření na sebemenší úraz, je dobré nechat člověka odvézt na chirurgii. Tam mu udělají rentgen hlavy a potom se rozhodne, co dál.

A když člověk není v takovém stavu, že by bylo nutné volat záchranku?

Potom bych jej nechala vyspat, ale pozor - nenechávat jej v místnosti samotného, jelikož může dojít ke zvracení, a člověk se tak snadno udusí vlastními zvratky. Dáme ho na bok, do zotavovací (stabilizované) polohy. Je jedno, jak budou překřížené končetiny, hlavně musí ležet na boku.

Může citlivější člověk dostat z petardy epileptický záchvat?

Epileptický záchvat člověk může dostat z blikajících světýlek. Epileptik obecně nesmí být dlouho vzhůru, musí mít svůj režim, a rozhodně se musí vyvarovat alkoholu.

Co třeba lidé mentálně postižení, kupříkladu autisté?

Samozřejmě, že v tomto směru je Silvestr problém. Může dojít k panické reakci, přílišnému rozrušení. S takovým pacientem bych jela na psychiatrii, pokud doma nemáte konkrétní předepsané léky. V horších případech mohou tito lidé kolem sebe bouchat a být agresivní, a potom je ta psychiatrie na místě. Pokud zde nedokáže zapít prášek a neodmítá injekci, dostane ji od lékaře. Zůstávat tam nemusí - když dojde ke zklidnění, mohou si jej blízké osoby odvézt domů.

Vyjíždí k takovým případům také záchranka?

Ne. Co se týká psychiatrických pacientů, očekávala bych v období Vánoc a Silvestra spíše sebevraždy. To je na konci roku běžný jev. Jsou to deprese, úzkosti. Aktuálně pracuji na psychiatrii a letos nám přibylo právě v posledních dnech mnoho takových případů. Překvapivé je, že jde o mladé lidi na prahu dospělosti. Jsou to děti ve věku 17 nebo 18 let. Mladí se pokoušejí o sebevraždy, ať už spolykáním léků, nebo řeznými ranami. Upozornila bych proto rodiče, aby byli ostražitější než kdy jindy.

Petardy jsou nebezpečné i pro domácí mazlíčky. Slyšela jsem, že existuje i záchranka pro psy, je to pravda?

Ano, ve větších městech samozřejmě existuje, ale vyjíždí spíše k případům otrav nebo těžkých úrazů. Pokud se mazlíček lekne petardy a zaběhne se, potom bych volala městskou policii.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články