×
  • Horoskopy
  • Děti a rodina
  • Styl a zdraví
  • Láska a vztahy
  • Vaření a recepty
  • Mobilní menu
Zavřít menu
HoroskopyDěti a rodinaStyl a zdravíLáska a vztahyVaření a recepty
SuperWoman
Facebook FacebookInstagram InstagramTikTok TikTokYouTube YouTube
FacebookInstagramTikTokYouTube
Speciál: Well-being
  1. Lifee.cz

houby

Neplechy českých houbařů: Za co vám hrozí mastné pokuty?

Neplechy českých houbařů: Za co vám hrozí mastné pokuty?

Máte doma přebytek hub? Udělejte si bramboračku nebo kulajdu.

Houbová předpověď na červen. Porostou hřiby i křemenáče, více jich najdete v listnáčích, říká mykolog Oldřich Jindřich

Tvarůžkový tatarák

Suroviny:
200 g olomouckých tvarůžku
½ červené cibule, nakrájené nadrobno
3 x lžíce nasekané pažitky
1 x čerstvá červená chilli paprička, bez semen a nasekaná nadrobno
2 x lžíce kvalitního panenského olivového oleje
2 x lžíce světlého piva / my jsme použili pivo ATHANASIUS 10 z pivovaru OSSEGG PRAHA /
drcený kmín a sladká paprika
mořská sůl a hrubě mletý pepř
2 x  lžíce zakysané smetany
1 x lžíce dijonské hořčice
1 x lžička worcesterské omáčky
ředkvičky na ozdobení
topinky k podávání

Postup:
1.	Na dresink v misce prošlehejte zakysanou smetanu, hořčici, worcesterskou omáčku, zbylé pivo a lžíci olivového oleje. Osolte a opepřete a vmíchejte 2 lžíce nasekané pažitky.
2.	Tvarůžky nakrájejte na drobné kostičky. Promíchejte je s cibulí, 1 lžíci nasekané pažitky, chilli papričkou, lžící olivového oleje, lžící piva, špetkou kmínu, osolte a opepřete. Rozdělte na talíře, nejlépe pomocí kruhové formičky. Poprašte sladkou paprikou, nasekanými ředkvičkami a podávejte s česnekovými topinkami a dresinkem ze zakysané smetany.

Šéfkuchaři a jejich recepty na tatarák: Vyzkoušejte houbový, rybí, tvarůžkový, kečupový nebo ze srnce

Tradiční česká kulajda

Suroviny:

2 vejce
3 menší brambory
1 větší cibule
hrst sušených hub (mohou být i čerstvé)
2 lžíce čerstvého kopru
1 lžíce octu
200 ml smetany na vaření
1,5 l kuřecího nebo houbového vývaru
lžička kmínu
olej
sůl
pepř

Na jíšku
30 g mouky
1 lžíce másla

Postup:

Sušené houby zalijeme trochou vody a necháme je asi 30 minut máčet.

Nachystáme si zeleninu. Brambory a cibuli oloupeme, cibuli nakrájíme na drobno, brambory na kostičky.

Na rozpáleném oleji osmažíme cibuli, přidáme kmín a nakonec houby s vodou. Do polévky vhodíme brambory a vše zalijeme vývarem. Vaříme tak dlouho, dokud nejsou brambory měkké.

Zatímco se polévka vaří, připravíme vajíčka na tvrdo.

Připravíme si jíšku. Máslo necháme rozpustit, zasypeme ho moukou a mícháme dohladka. Jíšku musíme důkladně promíchat, aby nám nevznikly hrudky.

Jakmile jsou brambory uvařené, polévku za stálého míchání zahustíme. Ochutíme ji solí, pepřem a koprem.

V závěru přidáme smetanu, promícháme a přilijeme ocet. Podle chuti polévku ještě dochutíme solí, pepřem a octem.

Hotovou polévku podáváme s vajíčkem a ozdobíme čerstvým koprem.

Pravá česká kulajda: Nesmí chybět čerstvé houby, kopr a zakysaná smetana

I sušené houby se musí tepelně upravovat

Houbová nadílka: Jak správně sušit houby, aby nezplesnivěly

Hlíva se dá pěstovat na slámě.

Vypěstujte si hlívu doma: Stačí udržovat vhodnou teplotu a sehnat kvalitní slámu

Hub je nyní v lese na každém kroku tolik, div o ně nezakopnete.

Houbařská sezona vrcholí: Na jaké úlovky se můžete těšit v září?

Kam vyrazit na hřiby, májovky nebo bedly?

Plné košíky hub: Mapa oblastí, kde najdete především babky a hříbky

Konec srpna slibuje hojnou nadílku.

Houbové škvarky i pasta – tradiční způsoby, jak také zpracovat houby

I sušené houby se musí tepelně upravovat

Triky našich babiček, jak správně sušit houby

Houbové žně jsou tady! Vyrazte do lesa co nejdříve!

Houbařské hody: Jak je sbírat, zpracovávat i uchovávat

Dnes můžete nakládat zeleninu, houby i cuketu na všechny možné způsoby.

Naložte a zavařte: Jak zpracovat přebytek cuket do čalamády a naložit pikantní křupavé okurky

Jestliže chcete svou kuchyň udržet čistou, zacházejte s potravinami správně.

Pozor na bakterie: Jaké potraviny pod vodovod nepatří?

Na podzim houbařská sezona vrcholí.

Poslední letošní houbařské žně a adrenalinová zábava pro děti i dospělé, která zkrátí dlouhou chvíli a obstará lahodnou večeři

Hub je nyní v lese na každém kroku tolik, div o ně nezakopnete.

Nevíte co s houbami a smaženice už vás omrzela? Máme tip na chutnou houbovou alternativu

Další články
Sledujte nás na sociálních sítích
Facebook FacebookInstagram InstagramTikTok TikTokYouTube YouTube
  • Online kurzy vaření
  • Kontakty
  • Inzerce
  • Redakční etický kodex
  • Všeobecné obchodní podmínky
  • Cookies zásady
  • Zásady ochrany soukromí
  • Nastavení soukromí
Doporučujeme:
Pravidla etiketySlovník puberťákůPartnerský horoskopTesty a kvízyAndělská číslaCestováníNumerologie podle data narození
Aktuální témata:
Trendy v manikúřeMinulé životy dle numerologiePartnerské vztahy a numerologieSeriál UliceMódní trendy 2025Jarní trendy podle ELLEELLEphoriaApetit piknik 2025
Vaření a recepty:
Těsto na pizzuSýrová omáčkaCaesar salátKuřecí vývarPařížské rohlíčkySázené vejce na toastuRychlé recepty z čočkySnadné polévky
Články Lifee.cz
Tento týden v Ulici: Lumíra čeká divoká rozlučka se svobodou, Vlasta Pešek zažije v hospodě překvapeníPraktické kosmetické miniatury na letní dovolenou: Nevzdávejte se oblíbených produktů a sáhněte po jejich zmenšeniněHerec Lubomír Kostelka rozmluvil synovi, aby ho následoval v herectví. Z Martina je dnes uznávaný dětský kardiochirurgObětaví tátové: Pepa Kůrka má dvouletého syna ve střídavce, Kokorský byl rok na rodičovskéHelena Růžičková milovala svého syna tak, že nesnesla žádnou jeho partnerku. Snacha po hereččině smrti vyhodila i její psyNejkrásnější blankytně modré kousky na léto 2025: Obléct ji můžete na celé tělo, nebo vybrat jen stylový doplněk
Doporučené články
Trápí vás akné? Vybrali jsme deset nejlepších SPF krémů pro problematickou pleťNový letní hit? Obyčejné tričko z neobyčejné bavlny, která se z ložnic přesouvá do našich šatníkůMasaryk by žasl: Mezonet ve vile ukrývá ocelové schodiště, mosaz a výhled, který bere dech!Andělský horoskop na týden od 16. do 22. června 2025: Váhy hledají rovnováhu, Berani překvapí sami sebeBolo de bolacha: Rychlý nepečený sušenkový dezert z Portugalska vás oslní vůní kávy a zvládne jej připravit i začátečníkKvíz: Vyznáte se ve vepřovém mase? Otestujte své znalosti

© 2025 Všechna práva vyhrazena BurdaMedia Extra s.r.o.

Burdamedia Extra