Šest medvědů s Cibulkou: Zuřivá zvířata připravila štábu perné chvíle

Šest medvědů s Cibulkou: Zuřivá zvířata připravila štábu perné chvíle
Zdroj: se souhlasem České televize
Šest medvědů s Cibulkou: Klaun Cibulka (Lubomír Lipský) má v cirkuse úspěšné číslo s medvědy. Ti jsou však nahrazeni pašíky a on přijde o vystoupení. Aby se uživil, převlékne se za ženu a začne pracovat ve školní jídelně. Jenomže jeho chlupatí kamarádi se jej jednoho dne rozhodnou navštívit. 
Komedie Šest medvědů s Cibulkou se natáčela ve škole v Lužické ulici na pražských Vinohradech.Drezuru medvědů zajišťoval Ferdinand Berousek.
Po každých devadesáti minutách si museli chlupáči na několik hodin dáchnout, aby nebyli příliš nervózní.+ 1 fotka

Komedie Šest medvědů s Cibulkou potvrzuje známé pravidlo, že natáčení se zvířaty bývá obtížně. Své o tom ví režisér Oldřich Lipský, který do filmu obsadil roztomilé chlupáče, jejichž drezuru měl na starosti sám Ferdinand Berousek. Jenomže v jednu chvíli je chytil amok a začali všechno kolem sebe demolovat...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 06. 04. 2021 13:00

Klaun Cibulka má v cirkuse úspěšné číslo s medvědy. Když dojde k výměně šelem za vepříky, klaun nemá na vybranou a musí odejít. V převlečení za ženu začne pracovat ve školní jídelně, jenže v jednom okamžiku ho navštíví jeho chlupatí kamarádi. A problém je na světě. Na rodinnou komedii Šest medvědů s Cibulkou z roku 1972 se můžete podívat dnes ve 20:00 na TV Seznam.

Peklo s Cibulkou

„Od začátku do konce natáčení bylo opravdu veselo,” vzpomíná režisér a celoživotní cirkusový fanoušek Oldřich Lipský. Spolupráce se zvířaty je pro filmaře to největší peklo.”

Třeba takové opice. Ve filmu se vystřídaly celkem tři. Jedna rozbíjela vejce, druhá bubnovala a třetí uměla jíst příborem. Jelikož ale měla na sobě zvířata kostýmy, daly se jim pod to pleny. Šimpanzi se totiž rádi pomočují, když se jim něco nelíbí.

Šílení medvědi

Drezuru medvědů zajišťoval slavný Ferdinand Berousek, který propůjčil filmařům své šelmy. Aby se chlupáči chovali přirozeně, poschovávalo se jim na scéně jídlo. Pak byli přístupni k tomu, aby dělali různé vylomeniny. Nic se však nesmělo přehánět, proto po každých devadesáti minutách následovala několikahodinová pauza.

Jenomže když se mělo začít točit v kabinetu přírodopisu, chytil medvědy amok. Nerozdýchali totiž pohled na vycpaná zvířata. Začali tlapami mlátit kolem sebe hlava nehlava, až všechny exponáty skončily na hromadě peří a chlupů z kožichů. Nic naplat, medvědi si museli začít postupně zvykat na, pro ně děsivý, kabinet. A to platilo i pro vycpané živočichy. Každý den se přidalo pár nových rekvizit...

Drezura nese ovoce

Dřina se zvířaty se štábu nakonec vyplatila. Film získal Stříbrnou píšťalku a Cenu dětského diváka na filmovém festivalu ve Zlíně. Dařilo se mu ale i v zahraničí. Z Moskvy si odnesl bronzovou medaili a také dostal hlavní cenu na Mezinárodním festivalu v Panamě.

Zdroje informací:

TV Seznam: Šest medvědů s Cibulkou

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články