Bublanina s fíglem od našich babiček: Ovoce obalte v mouce, neklesne ke dnu

Ovocná bublanina je svěží moučník, který si můžete připravit nejen jako vzpomínku na končící léto. Jde také o pochoutku, kterou k dokonalosti dovedly naše babičky. Víte třeba, proč je důležité ovoce nejdřív obalit v mouce?

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 07. 09. 2022 17:30

Bublanina je báječná v tom, že se do ní hodí v podstatě všechno drobné ovoce. I když už třeba třešně mají po sezoně, můžete vytáhnout z mrazáku jahody nebo sáhnout po kompotu.

Bublanina podle našich babiček

Zkuste fígl, který používaly naše babičky. Aby ovoce v lehkém testě neklesalo ke dnu, je potřeba nejdřív jej obalit v mouce. A pak už nic nebrání tomu, abyste si mohli připravit báječnou bublaninu s ovocem. Na tento recept budete potřebovat:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru moučka
  • 1 hrnek mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • 4 lžíce oleje
  • 2 vejce
  • špetka soli

Těsto na bublaninu začíná vyšleháním vajec s cukrem a špetkou soli. Pak do směsi přidáme olej, mléko a vmícháme mouku s práškem do pečiva. Těsto vylijeme na hluboký plech, který jsme si předtím vymazali tukem a vysypali moukou. Lze však použít i pečící papír.

Nejlepší bublanina

Omyté ovoce necháme dobře okapat, lehce obalíme v mouce a poklademe na těsto. Pokud budeme používat mražené ovoce, není potřeba ho nechat rozmrazit. Teď se ukáže, že díky triku našich babiček se v těstě "neutopí".

Tím ale příprava nekončí. Na bublaninu patří drobenka. Její příprava je skutečně jednoduchá. Stačí v rukou promnout 

Pak plech s bublaninou zamíří do trouby, kde by měl strávit přibližně 35 minut při teplotě 180 °C. Hotová bublanina se pozná pomocí párátka. Po vytažení musí zůstat čisté, suché a bez zbytků těsta.

Zdroje informací:

Toprecepty.cz: Bublanina s třešněmi (nebo jiným ovocem)Deset nejčastějších otázek a odpovědí na téma bublanina. Jak upéct tu nejlepší bublaninu s ovocem a drobenkou

Zdroj fotografie:

Se souhlasem Toprecepty

Související články

Další články