Zázrak jménem pomalý hrnec: Jak funguje a jak ho vybrat, abyste už v kuchyni netrávili mládí

Zázrak jménem pomalý hrnec: Jak funguje a jak ho vybrat, abyste už v kuchyni netrávili mládí
Zdroj: Pixabay

O pomalém hrnci se často mluví jako o "převratném vynálezu". O co vlastně jde a vyplatí se do něj investovat? Napovíme, že se jedná se o "vaření v jednom hrnci" a jde o úsporu vašeho času.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 19. 01. 2022 13:30

Pomalý hrnec je jednou z mnoha trendy vychytávek při vaření. S využitím pomalého hrnce nepotřebujete další nádoby. Zní to zajímavě. Je v tom ale nějaký háček? A vyplatí se do pomalého hrnce investovat, když stojí podle kvality od několika stovek až po pět šest tisíc korun?

Co je pomalý hrnec?

Do pomalého hrnce vložíte všechny suroviny, nastavíte potřebné údaje (zda chcete ohřívat nebo vařit) a dobu ohřevu či vaření. Ušetříte nádobí, ale i váš čas, který byste jinak prostáli u sporáku. A jak takový pomalý hrnec vypadá? Jedná se o vnější hrnec s ovládacím panelem a držadly, vyjímatelnou keramickou nádobu (většinou jde také použít na vaření na varné desce případně plynu, některé jsou vhodné do trouby, mikrovlnky) a o poklici. Ta může být keramická nebo skleněná.

Některé hrnce mají doplňující možnosti, jako je třeba funkce oddáleného startu, automatického vypnutí, udržení teploty.

Jak funguje pomalý hrnec?

Možná vás to napadne z názvu, a také ano, skutečně jde o pomalé vaření při teplotě okolo 95 °C. Připravit jídlo v pomalém hrnci tedy chvíli trvá. Většinou to bývá 3 až 10 hodin, v případě vývarů i déle.

Výhodou je, že se jídlo nemůže připálit. Protože se tekutina neodpařuje, není potřeba ji doplňovat ani jídlo míchat. Když se pokrm dovaří, jídlo navíc zůstane v hrnci dlouho teplé.

Jak je pomalý hrnec velký a kolik stojí

Pomalé hrnce se prodávají o různém objemu. Může se jednat o 2,5 litru, nejobvyklejší objemy jsou 3,5 litru a 6,5 litru. Pomalý hrnec pořídíte už zhruba od 600 korun, obvyklá cena se pohybuje mezi tisícem a dvěma tisíci, drahé kusy stojí třeba až šest tisíc korun.

Výhody pomalého hrnce

Jak je to s výdaji za energii? Vaření je sice delší, ale přístroj nevydává velký výkon a jeho spotřeba téměř nemá výkyvy. Pomalý hrnec navíc opravdu šetří váš čas, i když příprava jídla trvá déle. Suroviny do něj totiž jen narovnáte, a můžete jít dělat jiné věci. Jídlo můžete připravit přes noc a po návratu z práce si ho přihřejte.

Pomalý hrnec šetří suroviny

Celkový vtip je podle informací odborníků University of Nebraska–Lincoln v tom, že při pomalém vaření se šetří cenné látky použitých surovin, které by jinak při vaření mizely. Jídlo skvěle chutná a je plné šťávy. Pro typickou českou kuchyni je přístroj jako dělaný. Guláše a různé omáčky, vývary, jsou ideální jídla pro pomalý hrnec. Připravit v něm můžete různé druhy masa, ale i těstoviny, zeleninu, sladká jídla.

Pomalý hrnec se hodí pro ty, kteří nechtějí ztrácet čas s vařením a zatím mají zájem dělat něco jiného. Nevhodný je pro ty, kteří mají rádi při vaření kreativitu. Také nebude dobrou volbou pro ty, kteří si plánují jídlo na poslední chvíli.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články