Postrach školních jídelen: Dejte šanci řepě a sledujte, co všechno s vaším tělem dokáže

řepa
Zdroj: Pixabay.com

Je tu podzim a s ním nová úroda červené řepy. V naší kuchyni byla dlouhé roky nedoceňovaná a na talíře se nám dostávala maximálně ve školní jídelně, kde vylepšovala tragikomické rizoto. Jaký div, že mnoho z nás nemá k řepě kladný vztah, a to je škoda!

Jana Šulcová
Jana Šulcová 28. 10. 2020 12:30

Konzumace červené řepy má vliv na odolnost organismus, pomáhá trávení a působí jako prevence před různými nemocemi. Věděli jste ale například, že červená řepa patří mezi nejsladší druhy zeleniny? Obsahuje totiž až 8 % přírodního cukru, a ačkoliv by se mohlo zdát, že právě proto by měla být oblíbená, ne vždy tomu tak bylo.

Denně jednu porci

Pokud bychom každý den vypili sklenici řepné šťávy, velmi rychle by se to odrazilo na celém našem organismu. Je prokázané, že konzumace červené řepy má blahodárné účinky na pročištění těla, speciálně střev, ze kterých odstraňuje jedovaté látky a pomáhá také v případě zácpy.

Řepa má rovněž močopudné účinky, čímž podporuje vylučování vody a nežádoucích kyselin z těla. Čistí krev, posiluje krevní oběh a aktivuje tvorbu červených krvinek. Obsahuje vitamín B, C a A, bílkoviny, vlákninu, antioxidant betanin a spoustu minerálů. Je to zkrátka a jednoduše kořenový zázrak.

Elixír zdraví

Tento temně vínový elixír zdraví podporuje spoustu funkcí v těle, ale také výrazně snižuje počet aktivních volných radikálů. Ty pro lidský organismus představují hrozbu, protože jsou spojovány se vznikem spousty nemocí, včetně rakoviny, aterosklerózy, Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby a mnohých dalších.

Proti volným radikálům v těle bojují antioxidanty a rostlinné pigmenty, které najdeme právě i v řepě a které mají povzbuzující účinek na odolnost celého organismu. V řepě obsažené červené barvivo bakterie nejen usmrcuje, ale uchovává je ve stádiu růstového klidu. Bakterie jsou tak oslabeny a paralyzovány, což je důležité pro náš imunitní systém, který se pak s nimi mnohem lépe vypořádá.

Jde i na krásu

Věděli jste, že díky komplexu cenných látek zpomaluje řepa stárnutí organismu? I zde totiž platí, že to, čím se stravujeme, se nám odrazí v pleti. Zdravá strava má velký vliv na pokožku tváře a celého těla. Řepa je v tomto případě ideálním pomocníkem, protože její konzumace zpevňuje kůži, posiluje kosti, dodává lesk pleti i vlasům, minimalizuje lámavost nehtů a co je nejdůležitější – pleť je díky ní vyhlazenější.

V kuchyni nepostradatelná

Zařaďte řepu do vašeho každodenního jídelníčku a přesvědčte se o jejích funkcích. Začněte řepovým smoothie k snídani, k obědu ji přidejte do vašeho oblíbeného salátu a ke svačině si ji můžete dopřát třeba ve formě řepových muffinů. Z řepy se dá, kromě slupky, upotřebit vše – její mladé listy jsou skvělé například do salátů.

Správná hospodyňka také ví, že řepa barví, proto, jestliže nechcete mít ruce celé červené, pracujte v ochranných rukavicích a používejte radši plastová prkénka. Z těch dřevěných červené barvivo odstraníte jen stěží.

Pravý ukrajinský boršč

Ukrajinský boršč musí být sytě červený; řepa se proto vaří zvlášť, a ještě před samotnou tepelnou úpravou se lehce zastříkne octem nebo citronem. Historicky se používala i kvašená řepa. Do zeleninové směsi se přidává petrželka, kopr, případně i rajčatový protlak nebo čerstvá rajčata.

Potřebujete: 4 lžíce oleje, 200 g slaniny, 300 g mrkve, 100 g petržele, 50 g celeru, 1 velkou cibuli, 500 g hovězího masa, 3 stroužky česneku, 600 g červené řepy, 2 l poctivého hovězího vývaru z morkových kostí a masa, 6 kuliček nového koření, 3 listy bobkového listu, 1 lžičku soli, 500 g bílého zelí, 400 g zakysané smetany, 500 g brambor

Postup: Ve velkém hrnci si rozpalte olivový olej a lehce na něm orestujte na kostky nakrájenou slaninu. Poté přidejte na větší kostky nakrájenou mrkev, petržel a celer a vše restujte zhruba 10 minut. K restované zelenině přidejte cibuli a nechte lehce zpěnit.

K zeleninovému základu přidejte na menší kostky nakrájené hovězí maso a nechte ho zprudka zatáhnout. Nakonec přidejte na plátky nakrájený česnek a na větší kousky nakrájenou červenou řepu, kterou můžete předtím případně krátce povařit zvlášť. Zalijte vývarem, dochuťte solí, novým kořením, bobkovým listem, přidejte pokrájené zelí a přiklopené nechte pomalu táhnout při nízké teplotě, dokud nebude maso měkké. Může to trvat zhruba dvě hodiny. Mezitím na jiné plotně uvařte brambory, nakrájejte je na kostičky a orestujte. Podávejte se zakysanou smetanou, kostičkami orestovaných brambor a nadrobno nakrájenými bylinkami (koprem nebo petrželkou).

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články