Arabela Jana Nagyová se po 28 letech vrátila k pohádkám: Děti ani vnučky netušily, že jsem byla herečka

Arabela Jana Nagyová se po 28 letech vrátila k pohádkám: Děti ani vnučky netušily, že jsem byla herečka
Zdroj: Se souhlasem České televize, Herminapress/koláž Lifee.cz
Herecká legenda Jana Nagyová navštívila Karlovy Vary a zájem o její autogram byl nevídaný.Jana Nagyová se objeví v nové pohádce Jana Budaře Princ Mamánek.Janu Nagyovou znají televizní diváci jako pohádkovou Arabelu.Jan Budař oslovil Janu Nagyovou přes sociální sítě - a ona jeho nabídku přijala.+ 24 fotek+ 25 fotek

Herečka Jana Nagyová (63), představitelka Arabely ze stejnojmenného seriálu Václava Vorlíčka, se po téměř 30 letech vrátila před kameru - tentokrát ovšem jako královna. Díky nabídce Jana Budaře se objeví v jeho nové pohádce Princ Mamánek. Jaký dluh cítí vůči potomkům a proč ho hodlá splatit zrovna na premiéře svého nejnovějšího počinu?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 07. 07. 2022 09:30

Herec a nyní také filmový producent Jan Budař oslovil legendu československé kinematografie Janu Nagyovou prostřednictvím sociálních sítí. Nečekal, že seriálová Arabela jeho nabídku přijme, ale stalo se. A tak si Jana mohla zahrát po boku Martina Huby královnu v nové pohádce Princ Mamánek. Jak prozradila na filmovém festivalu v Karlových Varech, pomyslně tím uzavřela kruh. Seriál aktuálně vysílá ČT:D.

Arabela si trochu pospala, ale modrá krev jí zůstala

„Myslela jsem, že na Arabelu už každý zapomněl - je to tak dávno. Ale přijdu sem, jdu po ulici a lidé křičí: 'Arabela, Arabela!' Mám pocit, že ta pohádka už patří ke mně a bylo také mou životní výzvou přijmout roli, kterou mi nabídl Jan, a vrátit se tam, kde jsem svoji popularitu ukončila," míní herečka, která žije od roku 1987 v Německu a umělecké činnosti se od té doby nevěnovala.

V diskuzním panelu České televize nicméně zářila jako sluníčko. Z nové role má podle všeho velkou radost. „Je to, jako by Arabela usnula jako Šípková Růženka. Trochu jsem si pospala, přibrala na váze, přibylo mi vrásek a šedivých vlasů, ale má modrá krev mi v nitru zůstala," směje se Jana. Svým optimismem okamžitě nakazila publikum, které se na ni v Karlových Varech přišlo podívat. „Člověk nezapomíná, ale říkala jsem Janovi, že jsem 28 let nestála před kamerou," přibližuje Nagyová, jak vnímala svůj velký filmový návrat.

Jana Nagyová o svých dětech

Během diskuze s návštěvníky festivalu byla Jana Nagyová nečekaně otevřená. „Když jsem natáčela Arabelu, tak jsem se také vdávala, velmi mladá. Po roce se mi narodila Janička, to měla Arabela zrovna premiéru. Dnes mám tři děti, staré čtyřicet, pětatřicet a dvacet let. Ani jedno z nich nezná moji uměleckou kariéru," vypráví energická blondýnka. Svoje herecké výkony prý totiž dětem nevnucovala.

Teď se to ale možná změní. „Když mě Jan vtáhnul zpátky do světa filmu, byla by škoda, aby moje děti a vnoučata nevěděly, co všechno jsem natáčela," přemítá s hrdostí.

Arabela ovládla sociální sítě

Málokdo by čekal, že se legendární Arabela uchýlí do světa sociálních sítí a vzpomínat na svoji kariéru bude právě zde. Jana Nagyová ale podle všeho technologiím rozumí a ráda je využívá. „Když pohlédnu do své filmotéky, je tam kolem šedesáti filmů nebo inscenací, ale už se to všechno zapomnělo. A tak jsem si na Instagramu vybudovala malou filmotéku, aby po mně něco zůstalo. Arabela je nesmrtelná. Já tu nebudu, ale pohádky ano," usmívá se.

Na premiéru vezme Jana Nagyová vnučku

Jak bylo z diskuzního panelu patrné, děti a rodina jsou pro Janu Nagyovou vším, ačkoli jen okrajově tuší, co jejich babička v životě dokázala - a jak je slavná.Vnučka žije ve Vídni, je jí šest let a česky neumí. Má dcera ji bohužel nenaučila ani slovensky. Já na své děti slovensky mluvila. Vnučka neví, co babička dělala - ale! Ráda bych ji v říjnu vzala s sebou na premiéru. A vezmu si ji i na to pódium, aby věděla, že to je pohádka, kterou babička dělala pro děti," zavýskala Nagyová.

Usmívám se, i když mi tečou slzy, tvrdí Jana Nagyová

Kde tato dáma bere energii? Z lidí kolem sebe!Vidíte, že jsem taková včelka Mája - mám to prostě v prdelce. Mě lidé opravdu inspirují. Čerpala jsem z Martina Huby a čerpám také z Jana Budaře. Tohle mi dělá v životě radost, jsem pořád optimistická a pořád se usmívám, i když mi kolikrát tečou slzy. Takový je život," posteskla si Jana Nagyová a neodpustila si ani vzpomínku osobnějšího rázu.

Dcera trpěla anorexií, manželství nebylo šťastné

„Život není jen pohádka a potkala mě i spousta neštěstí. Třeba nevydařené manželství a dceřina anorexie, kterou trpěla ve třinácti letech. Měla jsem těžký život, nemohu říct, že všechno bylo ideální," přiznává legenda československé kinematografie.

„Hrát jsem začala ve třinácti a celou dobu jsem měla pocit, že jsem to nedotáhla do konce, že ještě něco chybí a že se kruh musí uzavřít. Pořád se mi o tom zdálo a chtěla jsem si zahrát královnu - vystoupit konečně z toho šuplíku princezen. Jako by to Jan vyslyšel," děkuje Nagyová Janu Budařovi, který pohádku Princ Mamánek produkoval dlouhé roky - chyběly totiž finance. V říjnu se tak české, ale i německé publikum znovu dočká své Arabely na filmovém plátně. Jak totiž Nagyová prozradila, německé publikum české pohádky miluje a moc se na ni těší.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články