Slavné Češky o kontroverzním mrskání pomlázkou: Fialová bere i polévání vodou, Bittnerová si stěžuje na těžké dětství

Slavné Češky o kontroverzním mrskání pomlázkou: Fialová bere i polévání vodou, Bittnerová si stěžuje na těžké dětství
Zdroj: Herminapress/koláž Lifee
Herečka Veronika Khek Kubařová má tradice ráda a Velikonoce obzvlášť. Švihání pomlázkou jí nevadí.Herečka Kateřina Marie Fialová tvrdí, že výplata pomlázkou je dobrá pro zdraví.Plus size modelka Natálie Debnárová na Velikonoce nemá dobré vzpomínky kvůli mladšímu bratrovi, který si na ni navíc zval své kamarády.Pokerová hráčka Barbora Mlejnková (vlevo) chodila na koledu s kluky. Jen ji mrzelo, když jí teta nechtěla dát výslužku, protože je holka. + 4 fotky+ 5 fotek

V zahraničí se čím dál častěji podivují nad českou velikonoční tradicí šlehání žen a dívek pomlázkou. Někteří cizinci to považují za projev násilí. Zeptali jsme se proto osmi známých dam, zda jim šupání vadí a zda se při tom někdy cítily nepříjemně. Jejich odpovědi vás možná překvapí.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 09. 04. 2023 12:00

Podle komentáře v listu The Guardian je česká tradice šupání pomlázkou stejně diskutabilní, jako ta slovenská, kde se dívky pro změnu polévají vodou. „Říct, že jsem jako dítě nenáviděla Velikonoční pondělí, by bylo slabé slovo. Jedno jsem strávila celý den schovaná pod postelí u souseda," píše v komentáři redaktorka, která se ve 13 letech odstěhovala do USA. Co si o této tradici a kontroverzi s ní spojenou myslí známé české tváře?

Kateřina Marie Fialová (26)

Zpěvačka, která na sebe upozornila v televizní show Tvoje tvář má známý hlas, proti tradicím nic nemá - naopak. „Tyhle otázky mi ani nepokládejte, já se vždycky naštvu! Je to tradice. I polévání studenou vodou, holky! Je to prostě tradice a mělo by se to dělat. To není mlácení, to je proto, abychom neuschly. Vyšvihat - jenom trochu, aby to ta holka cítila - a hned se budete cítit zdravěji!" vzkazuje Kateřina Marie Fialová.

Veronika Khek Kubařová (35)

Podobně je na tom také herečka Veronika Khek Kubařová„Mám obecně ráda tradice. Vajíčka jsou dobrá a i to mrskání je dobré. Když nepřijde někdo, kdo je úplně zlitý po flašce slivovice a nezmlátí nikoho do krve, tak si myslím, že nějaká tři švihnutí proutkem - s citem - nevadí. Tak, aby z toho nebyly modřiny nebo zběsilé nahánění po zahradě," zamýšlí se představitelka pohádkových princezen.

„Mladý proutek, symbol nového života, jara a vzkříšení, to mi přijde jako dobrý symbol. Neponižuje mě to, přijde mi to zdravé. Ale musí to být v dobré míře a neměla by to být zbraň v rukou muže. Jsem proti agresi," dodává herečka, která s mámou a sestrou připravuje pro koledníky vejce nazdobená voskemJe to piplací technika, ale my si tu práci dáme," chlubí se Veronika.

Romana Goščíková (40)

Rezervovaně se k otázce šupání staví ředitelka Divadla Radka Brzobohatého a manželka režisérka Karla Janáka Romana Goščíková„Když jsem byla malá, trávili jsme Velikonoce na chalupě na vesnici, ale kluky jsme nepouštěli. Nikdy jsem se cizíma klukama mrskat nenechala. A ty vlastní, ty nějak zvládnu," dodává rezignovaně. Nesnáším malování vajíček, začala jsem to dělat z velké lásky, jenom kvůli Karlovi. On je velký tradicionalista a dožaduje se vajíček. Ale ráda nazdobím dům a peču mazance," přiznává Romana smířlivě.

Natálie Debnárová (36)

Nejznámější česká plus size modelka má vzpomínky na dětství pochroumané právě nesmlouvavým přístupem některých mužů s pomlázkami„Mám o dva roky mladšího bratra, takže mám velmi bohaté zkušenosti - už téměř 35 let - a bývala to řežba. Vodil si na mě i kamarády, takže to stálo za to. Mám velmi negativní vzpomínky," přiznává modelka. Ale čím jsou chlapi starší, tím jsou víc v klidu. Až je škoda, že mnoho rodin chlapce k tradicím nevede. Nová generace už by to mohla dát a nedělat z Velikonoc takovou řežbu," doufá Debnárová.

„Myslím, že tradice by se měly dodržovat. Ale všeho s mírou. Normálně a důstojně. Ne, že se žena bude řezat a polévat vodou. Tolik se mi nelíbí ty slovenské tradice, kde se k ženám chovají opravdu brutálně. Co se týká českých, jsem pro, když to má přinést krásu," zamýšlí se modelka, která s dcerou každoročně pro koledníky barví vajíčka. Ale nemyslím si, že je důležité honit ženskou po zahradě, seřezat jí zadek a být pyšný na to, že ho má červený. Tohle opravdu nepotřebujeme."

Alex Mynářová (39)

Manželka bývalého hradního kancléře Vratislava Mynáře, moderátorka Alex, z Velikonoc žádné trauma nemá. „Má to svůj význam a má to zajistit, aby žena byla plodná. Já jsem s tím naprosto v souladu, pokud se to nepřehání a nezvrtne se to v něco hraničícího s domácím násilím. Jinak je to za mě naprosto v pořádku. Jsme křesťané, tak dbejme tradic. Moji synové jsou zatím malí na to, aby udeřili víc, takže Velikonoce jsou u nás stále jen veselé," těší Mynářovou.

Veronica Biasiol (24)

Podobně jako Alex smýšlí také jedna z našich nejlépe vydělávajících influencerek, youtuberka Veronica BiasiolV těchto věcech jsem hodně tradiční, takže vůbec nejdu proti tomu. Máme Velikonoce nastavené hodně rodinně a myslím, že tak to u nás bude vždycky. Mít na všechno názor a pořád něco měnit, to také není dobré. Není to přeci nic proti ženám, dělá nás to po zbytek roku krásnější," míní Veronica.

Barbora Mlejnková (31)

Přítelkyně Veroniky Biasiol, pokerová hráčka Barbora Mlejnková, má s Velikonocemi trochu jiný problém, který ovšem s pomlázkou a rolemi mužů a žen souvisí. „Já chodila s tátou a bráchou mlátit ženské. Odmalička. Protože mi to bylo líto. Chodila jsem prostě s klukama. Ale musím říct, že my jsme byli všichni něžní," vypráví Barbora. Když jsme u té genderové nevyváženosti, tak jsem měla jednu tetu, která mi řekla, že já koledu nedostanu, protože šupat mohou jenom kluci. A tohle je opravdu diskriminace! Když jste dítě, je vám to líto. Brečela jsem potom," přiznává Barbora a otevírá tak zcela nové téma.

Miluška Bittnerová (45)

Nepříliš příjemné vzpomínky má na Velikonoce také moderátorka talk show Na kafeečko Miluše Bittnerová. Důvod je - podobně jako u Mlejnkové - jiný, než byste čekali. Já bydlela ve třetím patře bez výtahu, takže jsem vždycky musela kouknout z okna, sejít dolů otevřít, jít s koledníky nahoru, a teprve tam mě vyšlehali. Takže si troufám říct, že jsem vlastně měla těžké dětství," směje se Miluška, která se s koledníky pořádně naběhala.

Tradiční recitování Hody, hody, doprovody ji uvádělo a uvádí do rozpaků. „Na jedné straně se mi to strašně nelíbí, přijde mi to trapné. Mám se otočit a čekat, až někdo vyblekotá nějakou básničku, kterou si nepamatuje, a potom mě zmlátí?" podivuje se moderátorka. „Na druhé straně - kdyby mě někdo nevyšlehal, tak se budu bát, že uschnu, protože jsem pověrčivá. Ale nechci Betynku učit, že je to normální - vždycky dostane jen malinko, aby neuschla."

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články