Zajímavé ženy Česka: Sabina Addailamy žijící v Jemenu pomáhá ve válkou zmítající se zemi

Sabina Addailamy pomáhá v Jemenu rodinám žijícím v chudobě
Zdroj: Pomuzu jak můžu
Tragická humanitární situace v Jemenu si žádá mnoho obětíSabina Addailamy pomáhá v Jemenu rodinám žijícím v chudoběVálkou zničený Jemen je hrozné místo pro životTakhle tam vypadají běžně podvyživená miminka+ 1 fotka+ 2 fotky

Sabina je za normálních okolností učitelkou angličtiny v Jemenu a pravou rukou svého muže v jeho firmě. V projektu Pomůžu jak můžu má na starosti kompletní management kuchyně v Sanaa - koordinaci dobrovolníků, zajištění prostor, energií, surovin, přípravu a distribuci jídla. Není toho málo, ale Sabina se nevzdává.

Redaktor
Redaktor 05. 02. 2019 20:40

Sabina Addailamy pochází z Prahy a žije v Sanaa se svou rodinou. Ve dvaceti odešla do Jemenu, rodné země svého otce a zůstala zde natrvalo. Po boku svého muže tam v těžkých podmínkách vychovává tři děti.

„Před válkou jsem se podílela na řízení manželovy společnosti, dnes se snažím pokračovat ve výuce angličtiny a také výrobě šperků. Především se ale koncentruji na pomoc lidem kolem sebe, kteří přišli úplně o všechno,“ prozrazuje své aktivity Češka žijící ve válce.

Jemen totiž zažívá nejhorší humanitární krizi na světě od roku 1945, čelí válce, hladomoru i epidemiím. V Jemenu chybí potraviny, pitná voda, nafta (důležitá pro čističky vody a zásobování vzdálených oblastí) a léky. Nefunguje zdravotní péče a většina škol je zavřená.

Organizace Pomůžu jak můžu, jejíž je Sabina součástí, pomáhá lidem, kteří se nemají kam obrátit, jsou uprostřed zkázy. V Jemenu žije i Sabina.  Holka původem z Prahy. Má českou maminku, tatínka z Jemenu, tam také ve dvaceti našla lásku svého života, vdala se a vychovává s manželem Khalídem tři děti. Od roku 2015 žije uprostřed zuřící války, hrůzy, hladomoru a nespravedlnosti.

Podle zpráv OSN je v Jemenu 18 milionů lidí ohroženo hladem a nejistotou, co budou jíst zítra. Jedním z nejpalčivějších problémů je strava a její nedostatek. Proto je Sabininým cílem ve spolupráci s místními otevřít a provozovat kuchyni, servírující denně teplou stravu pro 50 domácností - jedno jídlo pro rodinu.

Válka zpřetrhala běžné sociálněkulturní vazby. V dnešní době jsou to převážně jemenské ženy, které drží společnost pohromadě a zastávají důležitou roli živitelek.

„V případě provizorních kuchyní, které vaří jídlo pro chudé, jsou to právě ženy, které chodí vyzvedávat jídlo pro celou rodinu. Pro ně, během čekání na jídlo, plánujeme organizovat semináře o životě ve válce. V prostorách kuchyně se budou konat pravidelné přednášky vedené místními experty. Cílem je i osvěta v podobě servírování jídel do plechových krabiček místo igelitových sáčků, jak je běžné,“ uzavírá Sabina Addailamy.

Jestli se chcete o organizaci Pomůžu jak můžu dozvědět více, navštivte jejich webové stránky a pokud chcete nějakou tou korunou na zlepšení života v Jemenu přispět i vy, můžete na transparentním účtu: 2701537846/2010.

V seriálu Zajímavé ženy Česka se zaměřujeme na osobnosti, které něco dokázaly, udávají trendy, směr a jejich práce ovlivňuje české ženy. V prvním díle jsme se podívali na zoubek cukrářce Petře Stahlové. V druhém jsme se přesunuli ke šperkařce Lucii Trnkové. Také jsme se ocitli ve světě umění u Andrey Ehret a zavítali jsme do světa dětské jógy Šárky Rákosníkové. Koukli se na zoubek sportu, charitě a zdravému životnímu stylu s Bárou Čapkovou. Naťukli jsme i téma znásilnění s odvážnou Veronikou Hávovou a pomohli vybrat pět milionů na operaci statečné Mirky Dobešové. V neposlední řadě jste se mohli dozvědět více o proměně modelky Peti Nitky z muže v ženu, práci módní návrhářky Michaely Skuhravé nebo knize, která dobyla Keňu, napsané spisovatelkou Hanou Hinrákovou.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články