Ohromující příběh Violet Jessop: Přežila největší námořní katastrofy 20. století, skonala doma u kuřat

Ohromující příběh Violet Jessop: Přežila největší námořní katastrofy 20. století, skonala doma u kuřat
Zdroj: Wikimedia Commons/Boylo, Public domain

Někteří lidé mají štěstí v neštěstí. A to platí i v případě Violet Jessop. Této dámě se totiž podařilo utéct hrobníkovi z lopaty celkem čtyřikrát. Nejprve to byla vážná nemoc, pak tři lodní neštěstí. Vše dokázala přežít. Neskolilo ji ani potopení legendárního Titaniku.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 08. 10. 2021 11:00

Violet se narodila 2. října 1887 v Argentině, její rodiče byli irští přistěhovalci. Ve velmi mladém věku jí byla diagnostikována tuberkulóza, která měla skončit smrtí. Violet však nad nemocí zvítězila. Možná tomu tak chtěl osud. Po otcově skonu se museli přestěhovat do Anglie, kde její matka získala práci stevardky na výletních lodích. Na Violet zbyla péče o sourozence a celou domácnost.

První plavba Violet Jessop

Zprvu se zdálo, že bude vše dobře fungovat. Violet chodí do školy a pečuje o rodinu, zatímco její máma zajišťuje obživu. Jenomže znovu zasáhl osudKdyž Violetina matka vážně onemocněla, mladé dívce nezbylo nic jiného než opustit školu a nastoupit v roce 1910 jako stevardka na zaoceánský parník Olympic. V té době to byla největší a nejluxusnější loď. O rok později Olympic vyplouval ze Southamptonu, když po pouhých devadesáti minutách narazil do křižníku Hawke. Přestože došlo k rozsáhlému poškození trupu, Jessop to ve zdraví přežila.

Loď se jako zázrakem dokázala dostat zpět do přístavu. Někteří zaměstnanci dopravní společnosti White Star Line již ale nechtěli znovu pokoušet štěstí a raději práci na výletních parnících vzdali. Violet se vůbec nebála. Na Olympicu zůstala tak dlouho, dokud se nepřesunula na Titanic.

Drsné probuzení na Titaniku

Violet zrovna spala, když začal Titanic klesat ke dnu. Probudil ji až nenadálý rozruch a okamžitě začala s evakuací malých dětí. Sama pak byla zachráněna posádkou parníku Carpathia, který přispěchal potápějícímu se obru na pomoc. Ale ani tato vypjatá situace ženu od práce stevardky neodradila. Vrátila se zpět na palubu Olympiku, kde zůstala až do roku 1914.

Nezdolná Violet Jessop

Pak nastoupila na kurz zdravotní sestry Červeného kříže, jenž ji poslal na parník Britannic, kterému se přezdívalo “sesterská loď Titaniku”. A ne nadarmo. Byť byl za první světové války plovoucí nemocnicí, 21. listopadu 1916 šel ke dnu. Patrně najel na minu. Violet i tentokrát vyvázla živá. Utrpěla však zranění hlavy, konkrétně zlomeninu lebky.

I když se musela následně potýkat s nepříjemnými bolestmi hlavy, její další kariéru to neovlivnilo. Na palubě výletních lodí vydržela Violet až do roku 1950, kdy v třiašedesáti letech odešla do důchodu. Svůj volný čas pak trávila na zahradě a chovem kuřat. Violet nakonec zemřela na souši 5. května 1971, ve věku čtyřiaosmdesáti let totiž podlehla srdečnímu selhání.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Violet Constance Jessop

Grunge.com: The stunning story of the woman who survived three ship disasters

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články