Pohádky versus realita: Princ z Krásky a zvířete byl chlapec trpící hypertrichózou

Pohádky versus realita: Princ z Krásky a zvířete byl chlapec trpící hypertrichózou
Zdroj: Wikimedia Commons/Eleanor Vere Boyle, Public domain
Princ z pohádky Kráska a zvíře má svůj předobraz v chlapci jménem Petrus Gonsalvus.Petrus Gonsalvus trpěl hypertrichózou, která způsobuje nadměrný růst ochlupení. Petrus žil jako šlechtic u francouzského dvora, oženil se a měl sedm dětí.Postava Sněhurky se mohla inspirovat buď Margharetou von Waldeck (otrávili ji a její otec vlastnil doly, kde zaměstnával malé děti), nebo Marií Sophií von Erthal (měla hračku zvanou mluvící zrcadlo).Sněhová královna připomíná nešťastnou lásku.+ 4 fotky+ 5 fotek

Když někomu nevěříme, řekneme o něm, že vypráví pohádky. A skutečně, většina postav a reálií v pověstech a legendách je smyšlená. Ale také se praví, že na každém šprochu je pravdy trochu. Na které pohádky se vztahuje toto rčení?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 07. 12. 2021 11:00

Kupříkladu pohádka Locika od bratří Grimmů. Její postava je částečně založená na životě mučednice svaté Barbory. A co takhle netvor z Krásky a zvířete? Ano, i on vznikl dle skutečně žijící osoby.

Skutečný život zvířete

Pohádka o Krásce a zvířeti by měla odkazovat na Petruse Gonsalvuse, který žil v 16. století. Trpěl hypertrichózou, jenž způsobuje nadměrný růst ochlupení. Proto mu lidé začali přezdívat bestie. V pouhých deseti letech byl Petrus převezen ze Španělska do Francie, aby tam zaujal místo dvorního šaška.

Vlastně si tím polepšil. Král Jindřich k němu po čase pojal takovou náklonnost, že ho dokonce povýšil do šlechtického stavu. Podařilo se mu najít i manželku. S Catherine žil dlouhých čtyřicet let. Měli mít sedm dětí, přičemž čtyři z nich se narodily se stejnou nemocí jako on.

Skutečná Sněhurka

V případě Sněhurky se hovoří o dvou ženách. Ta první, Margaretha von Waldeck, měla žít v 16. století. Z domu odešla v sedmnácti, zřejmě se nesnesla s macechou. Její další kroky vedly do Bruselu, kde se o ni začal zajímat španělský král Filip II. Brzy poté onemocněla a zemřela. Vypráví se, že ve skutečnosti byla otrávená, nehodilo se totiž, aby si král vzal dceru horníka. Ale našli bychom také i trošku jinou verzi. Jed byl použit, ale spíše kvůli zákulisním pletichám na dvoře. Podobenství se Sněhurkou vzniklo kvůli tomu, že Margarethin otec zaměstnával ve svých dolech malé děti. A rázem bylo na světě sedm trpaslíků. 

Další možnou adeptkou na Sněhurku je Maria Sophia von Erthal. Narodila se v roce 1729 v Německu a byla dcerou prince Philippa Christopha von Erthala. Jejich zámek je nyní přístupný veřejnosti, a kdybyste jej navštívili, našli byste v jedné místnosti takzvané mluvící zrcadlo. Je to hračka, kterou princ daroval své druhé ženě. Připomíná vám to něco?

Sněhová královna z opery

Je dost možné, že předlohou pro Sněhovou královnu se Hansi Christianu Andersenovi stala operní pěvkyně Jenny Lind. Pomstil se jí tím údajně poté, co odmítla veškeré jeho milostné návrhy.

Bezhlavá Locika

Locika byla s největší pravděpodobností mladou ženou z Itálie. Jmenovala se Barbora a své mládí strávila zamčená ve věži, kde ji, kvůli neobyčejné kráse, uvěznil její otec. Přesto neměla nouzi o nabídky k sňatku. Všechny ale odmítla, rozhodla se totiž svůj život zasvětit Bohu a křesťanství.

Otec byl však pohan a nesdílel její náboženské přesvědčení. Ve vzteku na ni vytasil meč. Barbora se ale začala modlit k Bohu o pomoc. Ten jí měl umožnit z věže utéct tak, že se ve zdi náhle objevila díra. Otec však Barboru po chvíli stejně našel a usekl jí hlavu. I on ale dlouho nežil, udeřil do něj blesk.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Kráska a zvíře, Sněhurka, Sněhová královna, Locika 

Insider.com: The real-life people behind 6 famous fairy tales 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články