Dojímavý příběh deformovaného chlapce: Rocky Dennis žil naplno, vděčil za to nezdolné mamince

Deformovaný chlapec Rocky Dennis: Díky nezdolné mamince vedl normální život
Zdroj: Unsplash

Rocky Dennis neměl lehký život. Než zemřel ve věku 16 let, trpěl vzácnou lionitidou a lebku měl dvakrát větší oproti normálu. Díky jeho statečné mamince Florence se mu povedlo prožít naplno i ten krátký čas, který mu byl vyměřen.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 04. 12. 2022 11:00

Rocky Dennis se narodil s extrémně vzácnou kostní dysplazií, která mu způsobila deformaci obličeje kvůli abnormálnímu růstu kostí. Měl se dožít jen sedmi let. On však všechny přesvědčil o opaku. O jeho životě vzniklo i známé drama Maska (1995), v němž si Rockyho maminku Florence zahrála zpěvačka Cher.

Raný život Rockyho Dennise

Roy L. Dennis, později přezdívaný Rocky, se narodil jako zcela zdravý chlapec 4. prosince 1961 v Kalifornii. První tělesné abnormality se u něj začaly objevovat až ve dvou letech. Přišlo se na ně během běžných lékařských prohlídek. Rentgen poté ukázal, že má v lebce lehkou kraniální anomálii. Kvůli tomu se mu začala abnormálně zvětšovat hlava. Testy v lékařském centru UCLA pak odhalily, že trpí vzácnou lionitidou.

Jeho obličejové rysy byly touto chorobou změněny k nepoznání. Lebku měl dvakrát větší oproti normálu. Tlak vyvolaný usazeninami vápníku mu tlačil oči k okrajům hlavy. Postihlo to i nos, jenž se natáhl do nepřirozené délky. Bohužel to však nebyl jediný problém. Dle lékařů měl později oslepnout, ohluchnout a trpět mentálním postižením. Nedávali mu více než sedm let života. Přesně do té doby mu měla těžká lebka rozdrtit mozek.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Rememberedwarriors (@rememberedwarriors)

Jeho matka Florence se ale nehodlala vzdát. Nechala Rockyho chodit do školy, kde se ukázal být skvělým, a hlavně oblíbeným studentem. Jeho milá povaha a smysl pro humor si získaly srdce mnoha spolužáků. Z letního tábora pro postižené děti se Rocky vrátil s tituly a trofejemi za nejlepšího kamaráda, nejdobrotivějšího chlapce a nejpřátelštějšího táborníka.

Bolestivé dospívání Rockyho Dennise

Navzdory všem předpokladům se Dennis dožil puberty, za což mohl z velké části poděkovat své matce, která mu odmala vštěpovala odvahu. Jako teenager dokonce často a rád vtipkoval o svém stavu. Byl s ním smířený. Kupříkladu o Halloweenu si před ostatními dětmi sundal masku. Pak předstíral, že má na obličeji ještě jednu, kterou však nejde sundat.

Odmítl plastickou operaci, která by mu pomohla vypadat trošku “normálněji.” Přesto se našli tací, jenž ho šikanovali. Učitelé kvůli tomu chtěli Rockyho přeřadit do speciální školy, což jeho matka nedovolila. Vždyť exceloval s vyznamenáním.

Deformovaný Rocky se dožil 16 let

Navzdory tomu, že Rocky vedl převážně normální život, v sedmi letech musel navštívit očního lékaře až 42krát. Prošel bezpočtem vyšetření. A poté následovali další specialisté. K údivu všech dokázal číst, přestože jeho zrak odpovídal termínu slepota. Chlapec však pronesl: „Nevěřím, že jsem slepý.” Zřejmě za to mohla silná vůle. Jeho matka ho vychovávala s vírou ve filozofii sebeléčení. Když ho kupříkladu přepadla migréna, poslala ho do pokoje, aby si odpočinul a přitom se snažil sám sebe přesvědčit, že je mu již lépe.

Jeho zdraví se ale neustále zhoršovalo. Optimismus se proměnil v depresi. Florence věděla, že se blíží konec. Slábl a neustále si stěžoval na nesnesitelnou bolest hlavy. Rocky Dennis prohrál svůj boj 4. října 1978, bylo mu 16 let.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Roy L. Dennis

Allthatsinteresting.com: The Vibrant Life Of Rocky Dennis, The Boy Whose Rare Deformity Inspired The Film Mask

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články