Co prozradí pohled očí: Na tenhle výraz byste si měli dát pozor

Co prozradí pohled očí: Na tenhle výraz byste si měli dát pozor
Zdroj: Freepik

Řečí těla se zabývá samostatný vědní obor. Podle něj toho na nás hodně prozradí nejen postoj, ale také třeba pohled očí. Každý výraz znamená něco jiného, ale někdy může i mást. Máme pro vás vysvětlení těch nejzásadnějších pohybů spojených s očima.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 12. 04. 2021 13:30

Pozorováním očí toho můžeme o druhé osobě spoustu zjistit a odhalit její skryté emoce. Zajímavé je, že ženy dokážou číst řeč těla o trochu lépe než muži. Důležité je zmínit, že některé pohyby se dají vysvětlit různými způsoby. Pak je třeba sledovat více znaků.

Jedno zvednutí obočí

Když člověk jednou zvedne obočí, nejspíš se bude jednat o moment překvapení. Ve spojitosti s úsměvem pak může jít o zájem, ale někdy také o výraz skeptičnosti.

Zvedání obočí

Zvedání obočí často vyjadřuje zájem druhého. Říká nám tím, že nás poslouchá.

Jak zjistíte, že vás člověk rád vidí

Když se s druhým potkáte, pozdravíte ho a váš protějšek prudce zvedne obočí (jako blesk), naznačuje tím, že je setkáním opravdu potěšen. Pokud se naopak jeho obočí téměř nebo vůbec nepohne, nadšení se nekoná. Druhou možností je, že odpovídá automaticky, a protože je zamyšlený, tak si vás zkrátka nevšiml.

Vícero pohybů obočí (blikání)

Rychlé klenutí obočí je nejen projevem důrazu při mluvení, ale také poděkování. Jedná se o pozitivní projev vyjadřující potěšení. Používá se, když se někomu chcete líbit. Blikání je často spojeno s pozdravem, může naznačovat i flirtování. Rychlé blikání ale může také znamenat vnitřní boj. Když se nám něco nelíbí, začnou se chvět víčka.

Mrkání

Mrkání bývá znakem flirtování.

Delší oční kontakt

Delší oční kontakt je většinou známkou toho, že se buduje vzájemný styk. Fígl spočívá v tom, že podvědomě upřednostňujeme ty, co se na nás dívají déle. Speciálně v případě setkání s významnou osobou, která nám věnovala dlouhý pohled, si myslíme, že jsme byli odměněni.

Vzájemné pohledy také zvyšují pocity lásky a náklonnosti. Vypovídají o větší přesvědčivosti, upřímnosti a důvěryhodnosti. Nejspíš jimi nebudou šetřit otevřené a extrovertní osoby, které by měly být i inteligentnější. Ale pozor, v některých kulturách je oční kontakt mezi muži a ženami trestný!

Nadměrný oční kontakt se dá také považovat za nepříjemný a někomu může vadit. Může být i vyjádřením nesouhlasu, a to když člověk navíc mlčí.

Dříve se říkalo, že lháři a podvodníci nevydrží dlouhý oční kontakt. Jenže ti o tom vědí, proto třeba v rámci jedné studie vyšlo najevo, že 70 % osob udržovalo silný oční kontakt i při lži. Podle všeho se lháři chtějí ujistit, že jste jim sedli na lep. Lháři také někdy častěji mrkají.

Zvětšení zornice

Čím větší jsou zornice, tím určitá osoba vyjadřuje větší zájem. Růst velikosti zornic souvisí s řešením problému, a když osoba problém vyřeší, narostou do maxima. Ukazuje se, že romantická setkání jsou nejúspěšnější v decentně osvětlených prostorách, protože se aktérům setkání rozšiřují zornice, a vzniká tak dojem vzájemné přitažlivosti.

Zornice se roztahují ale i tehdy, když jsme naštvaní. Za rozšíření a zúžení zornic nicméně mohou také některé léky nebo kolísání osvětlení, případně zdravotní stav.

Pohled nahoru

Tento pohled může znamenat, že člověk hledá vhodná slova, přemýšlí, co říct dál.

Pohled na hodinky

Pohled na určitou věc často naznačuje konkrétní potřebu. Pohled na hodinky pak může představovat touhu po zkrácení rozhovoru.

Zavřená víčka

Zavřená víčka symbolizují nedůvěru nebo stres. Vědci dokonce zjistili, že miminka v děloze pevně svírají oči, když jsou vystavena velmi hlasitým zvukům. Zajímavé je, že v intimním prostředí mohou zavřené oči symbolizovat plnou důvěru.

Zdroj informací:

Scienceofpeople.com

jnforensics.com

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články