Evelína (31): Kamarádka myslí, že má patent na rozum. Řekla mi něco, co se mě hluboce dotklo

Evelína (31): Kamarádka myslí, že má patent na rozum. Řekla mi něco, co se mě hluboce dotklo
Zdroj: Freepik

Evelína s Marií si padly do oka před osmi lety. Od té doby tvořily nerozlučnou dvojku. Nad jejich přátelstvím teď ale visí Damoklův meč. Z Marie se totiž stala maminka s patentem na rozum. Evelínu neustále poučuje a té už dochází trpělivost.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 26. 11. 2021 13:00

S Marií (32) se známe bezmála osm let. Potkaly jsme se v kadeřnictví, kam jednoho dne přišla na melír. Povídaly jsme si jako staré známe, až se z nás staly kamarádky. Měly jsme toho hodně společného. Dlouho mi nikdo tak nesedl.

Kamarádka čekala miminko

Začaly jsme spolu podnikat různé aktivity. Pravidelné úterky ve fitcentru, pátky a soboty někde na barové stoličce v centru města. Pořád jsme si měly co říct. Kolikrát jsme se spolu nasmály, až mě břicho bolelo. Když měla jedna z nás potíže, ta druhá jí nastavila rameno, kde se mohla vyplakat.

Nedala jsem na Marii dopustit. Naše přátelství se nezměnilo ani v době, kdy jsem se zamilovala. Svůj čas jsem začala dělit mezi Marii a Huberta. Bylo pro mě důležité, aby se ti dva měli rádi, což se mi splnilo. Když si po čase i Marie našla partnera, randili jsme ve čtyřech. Někdy jsem měla pocit, že žiji v romantické komedii se šťastným koncem.

Když nám táhlo na třicet, Marie začala přemýšlet o rodině. Já to měla hozené jinak. Chtěla jsem být ještě chvílí volná. Dneska se dají děti rodit pomalu i ve čtyřiceti. Marie s Tomášem do toho vlítli po hlavě. Jednoho dne mi Maruška radostně oznámila, že je těhotná. ,,Já budu máma. Chápeš to? Já? Takové tele,“ smála se.

Po porodu se změnila k nepoznání

,,Budeš skvělá maminka! Na to vezmi jed,“ utěšovala jsem ji. První měsíce jsme se moc nevídaly, protože Marii bylo zle. Ulevilo se jí až na začátku druhého trimestru. Začaly jsme spolu chodit plavat. Marie byla plná těhotenských dojmů, takže téma bylo vždy stejné. Těhotenské nechutě, porod, výbavička pro miminko.

Marie měla všechno nastudované, chrlila jednu informaci za druhou. Už se s ní nešlo bavit o ničem jiném. Jako správná kamarádka jsem jí naslouchala. Někdy toho bylo víc než dost, ale kdo ví, jaká budu já, až budu jednou v tom. Když se blížil termín porodu, Marie byla vyloženě na ránu. Vzhledem k situaci se to ale dalo pochopit.

Myslela jsem, že až se to malé narodí, najdu v Marii znovu tu fajn ženskou, kterou jsem kdysi poznala. Jenže dcerka Marušku úplně změnila. Probudily se v ní mateřské pudy a pocit, že ví všechno nejlépe. Musela jsem si pomalu deset minut mýt ruce, abych směla sáhnout na malou Báru.

Řekla mi, že bych neměla mít děti

Podle Marie jsem všechno dělala špatně. S kočárkem jsem jela moc zhurta, písničky jsem zpívala moc nahlas. Když už mohla Bára příkrmy, něco jsem jí přivezla. Marie to přede mnou hodila do koše. ,,Ty ses snad zbláznila! Tohle jí mám dát? Nějakou chemii?“ hrozila se nad koupenou přesnídávkou. ,,Já jí vařím sama, víš?“ uzemnila mě.

,,Kdy ty plánuješ děti? Už bys asi měla začít sbírat informace, co a jak. Zdáš se mi dost nepřipravená,“ udeřila. ,,Ještě není ten správný čas,“ odvětila jsem. ,,Víš, co si myslím? Že některé ženy by děti ani mít neměly. Ty jsi přesně ten typ. Nemáš to v sobě,“ odsoudila mě a já se nestačila divit.

Marii vlezlo mateřství na mozek. Neuvědomuje si, co mi řekla. Náš kontakt jsem eliminovala na minimum. Čekám, kdy se jí v hlavě zase spojí ty správné drátky. Do té doby ať mi raději neleze na oči. Mamina…

Další příběhy ze života ➔

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články