Jindřich (37): Máma mi před smrtí slíbila stěží uvěřitelnou věc. K mému úžasu se splnila

Jindřich (37): Máma mi před smrtí slíbila stěží uvěřitelnou věc. K mému úžasu se splnila
Zdroj: Pixabay

Jindřichovi zemřela při dopravní nehodě celá rodina. V tu chvíli úplně ztratil chuť žít. Nebýt nemocné maminky, možná by svůj život ukončil. Ta mu ale na smrtelné posteli slíbila neuvěřitelnou věc.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 27. 07. 2021 15:00

Můj příběh nepatří k těm šťastným. Je smutný a tragický. Před dvěma lety mi při dopravní nehodě zemřela manželka Lucie (35) s dcerami Janou (7) a Emílií (5). Nedokázal jsem bez nich žít, a tak jsem chtěl skočit pod vlak. Jenže tu byl ještě někdo, kdo mě potřeboval - moje nemocná mamka.

Najednou jsem ztratil smysl života

V onen osudný den vezla Lucie dcery od babičky z Jižních Čech. Doma na ně čekalo překvapení. Během týdne, co byly holky pryč, jsem jim vymaloval pokojík a předělal ho. Měly slabost pro kočky, takže motiv byl jasný. Tapety s kočkami, obrázky s kočkami. Nemohl jsem se dočkat, až to spatří.

Ani v tom nejhorším snu mě nenapadlo, že se tak nikdy nestane. V den, kdy jsem přišel o rodinu, jsem věděl, že už nic nebude jako dřív. Byt zel prázdnotou. Žádný dětský smích, žádné manželčiny vtípky, kdy už se konečně naučím vařit. Všude jsem zakopával o jejich věci. Možná mě někdo odsoudí, ale já první měsíce vyloženě propil.

V práci mi nařídili volno a jinou životní náplň jsem neměl. Dostával jsem záchvaty zuřivosti, které střídaly pocity smutku a beznaděje. Bez rodiny jsem najednou nebyl nic. Co mi paradoxně pomohlo, byla moje matka. I když se její čas krátil, protože měla rakovinu v pokročilém stádiu, byla mým jediným spojencem.

Matka mi před smrtí slíbila, že mi rodinu pošle zpět

Nemoc postupovala rychle, takže už brala silné léky. Jednou v noci mi zavolal její doktor, abych přijel, protože už nadešel její čas. Matku jsem našel v posteli, jak z posledních sil dýchá. Naklonil jsem se k ní a ona mi šeptem řekla: ,,Synu, vím, jakou ztrátou trpíš. Slibuji ti, že až odejdu tam nahoru, domluvím se s tím nejvyšším, aby ti pomohl.

,,Kéž by to šlo, mami,“ odvětil jsem a zadíval se jí do očí. Rána už se nedožila. Její smrt byla posledním hřebíčkem do mé rakve. Místo jedné flašky rumu jsem denně vypil dvě. Náš dům se změnil v jedno velké smetiště. Neuklízel jsem, nevařil. Jen spal a pil.

Pak přišla nevítaná návštěva. Za oknem mi zamňoukaly tři kočky. Až když jsem jim otevřel, zjistil jsem, že dvě z nich jsou ještě koťata. Než jsem se nadál, vběhly dovnitř. Koťata zamířila k holkám do pokoje. Každá z nich si vlezla do jedné z postýlek. Kočka, zjevně jejich matka, se usadila na posteli, kde spávala manželka. Dívala se na mě pohledem, který jsem kdysi znal.

Ty kočky se chovají jako moje rodina

,,Kde jste se tu vzaly?“ zašeptal jsem a podrbal ji za uchem. Blahem začala vrnět. Šel jsem se podívat na koťata. Jejich oči měly stejnou barvu jako oči mých holek - zářivě modré. Dal jsem si na to panáka a šel spát. Ráno mě kočky vzbudily, jak kolem mě poskakovaly.

,,Co je? Nechtě mě spát,“ utrhl jsem se na ně a otočil se na bok. Kdepak, mňoukaly a dožadovaly se pozornosti. Netušil jsem, co takové kočky jedí., a tak jsem jim nalil do mističek mlíčko. Doslova se na něj vrhly. Poté jsem se vydal do obchodu koupit nějaké konzervy.

Všechny tři kočky se chovají jako moje rodina. Hlavě ta koťata. Jsou jako z divokých vajec. Přesně jako dcery. Myslím, že se nakonec matce podařilo někoho tam nahoře přemluvit, aby mi je seslal.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články