Legendární duo Eva a Vašek: Zakázal jsem Evě oblékat se moderně. Senioři chtějí, abychom mezi ně zapadli, přiznal Vašek

Manželé Eva a Vašek Ševčíkovi přijali pozvání Milušky Bittnerové do pořadu Na kafeečko.Eva vypadá mnohem lépe, než před dvaceti lety, kdy byli s Vaškem na vrcholu kariéry.Eva s Vaškem vysvětlují, proč se Eva dlouho oblékala nemoderně.Miluška Bittnerová si s manžely během natáčení užila velkou zábava.+ 7 fotek+ 8 fotek

Miluše Bittnerová si do talkshow Na kafeečko zve zajímavé ženy, v létě ale dostal prostor párový speciál s názvem Lovestories, který se tento týden s vámi loučí. Jako poslední si moderátorka pozvala do studia ikonickou dvojici hudebního světa Evu (51) a Vaška (68). Prozradili, jak složité byly začátky jejich vztahu, kdy byl Vašek ženatý, ale také velké tajemství jejich specifického stylu oblékání.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 31. 08. 2022 09:00

Eva a Vašek Ševčíkovi prosluli coby interpreti hitu Bílá orchidej a specifickým repertoárem, díky kterému si získali srdce nejednoho českého seniora. Sami říkají, že cílí na publikum ve věku 45+, a vysvětlují, že tomu také museli přizpůsobit svůj styl oblékání.

Senioři už nechtějí žádné nové písničky. My jsme se kvůli tomu zastavili, co se týká vývoje repertoáru, a já věděl, že Eva je na to ještě moc mladá," vzpomíná Vašek na dobu, kdy své manželce vymyslel umělecké jméno Eva Adams, pod kterým měla rozjet sólovou dráhu.

Do té doby jsme se oblečením přizpůsobovali starším lidem. A to bylo vlastně to, co na nás odpůrci kritizovali. Ale my jsme to dělali úmyslně, aby mezi námi a naším publikem nebyl tak velký rozdíl," prozrazuje Vašek Ševčík chytrý marketingový tah, který jim zajistil nemalou popularitu. Byl to záměr, takže jsme se oblékali spíše jako tatínci s maminkama - a lidé nás měli rádi," vysvětlil.

V okamžiku, kdy si Eva Adams nakoupila moderní oblečení, nastal problém. „Měla nachystané nové oblečení, už byla takhle šarmantní a já jí to zakázal, že v tomhle nesmí vystoupit," přiznává Vašek.

Eva a Vašek o svém seznámení

Když jste spolu začali žít, dokázali jste si představit, že spolu budete 33 let? Přeci jen, starší muž a mladší žena...

Vašek: Potřeboval jsem k sobě zpěvačku, protože jsem měl hrozně rád duety. Jednoho dne za mnou přišla Evina maminka a řekla: ,Vám dneska nepřišla zpěvačka, já mám zpěvačku na konzervatoři!' Zbystřil jsem, ale měl jsem obavy, že zpěvačka z konzervatoře přeci nepůjde zpívat s nějakou oblastní kapelou. Ale Eva souhlasila. S odstupem času můžu říct, že si vůbec nedovedu představit, že by spolu lidé zpívali o lásce a byli si cizí.

Ta láska samozřejmě ze začátku nemohla být veřejná. To má všechno svůj vývoj. Potom už jsme měli všechno a už nám chybělo jenom dítě - a tak vznikla Evička. To byla nekrásnější část mého života, kdy jsme začali tvořit trojici jako rodina. Byl to nádherný svobodný život, který trval 18 let. A v osmnácti letech nám Evička řekla: ,Zdar!' Našla si přítele, žije samostatně a my už jsme dědeček s babičkou, kteří čekají až přijde vnouče.

Už?

Vašek: Ne, ale čekáme. Jsme natěšení. Nevím, jestli je Eva natěšená na to, až se stane babičkou, nebo na to vnouče - to nevím.

Eva se do Vaška zamilovala, když byl ženatý

Evi, jak to celé v těch vašich 18 letech začalo? Když jste viděla Vaška, zamilovala jste se hned?

Eva: Vaška jsem poprvé viděla na jednom plese, kam mě vzali rodiče. Asi tři měsíce před tím, než jsem k němu přišla do kapely na zkoušku. Lidí u stolu jsem se ptala, kdo to je. A oni říkali: ,To je nějakej Ševčík.' Nevím proč, ale zeptala jsem se: ,Je ženatý?' A oni mi oznámili: ,Jo, je ženatej.' A tím jsem ho vypustila z hlavy. Tři měsíce na to jsem s ním začala zpívat a během dvou týdnů jsem se do něj zamilovala.

Když se člověk zamiluje do někoho, kdo není volný, to musí bolet, že?

Eva: Bolí.

Vašku, to muselo být peklo i pro vás - zamilovaná osmnáctka...

Vašek: Já jsem o tom nevěděl, ona byla zamilovaná platonicky. Cítil jsem, že tam je větší souznění, než je obvyklé, ale protože jsme spolu zpívali ty duety, byl jsem rád, že jsme pravdiví. Že to zajde tak daleko, jsme netušili. Eva vždycky říkala: ,Kdyby mi to vydrželo 10 let, tak budu šťastná.'

Eva: My jsme si řekli mezi čtyřma očima: ,Ano, máme se rádi.' V duchu jsem si říkala, že kdyby to bylo těch deset let, tak bych byla úplně šťastný člověk. A teď už je to 33 let.

Vašku, byl jste ženatý. Je to asi těžké rozhodnutí, přecházet ze vztahu do vztahu. A vaše děti předešlého vztahu, jak vzaly Evu?

Vašek: Já jsem citlivý typ. Vůbec jsem nepředpokládal, že bych měl odejít od rodiny. Byl to sled tří událostí. Věděl jsem, že dokud děti neopustí rodinu, tak je musím zajišťovat, musím s nimi komunikovat, musím je vychovávat. Když ale rodinu opustí, najednou zjistíte, že máte jakýsi život, pro který žijete a je vám krásně. A také, že potom jdete domů a nemáte si s tím člověkem co říct, protože je úplně jiných zájmů.

Spousta psychologů říká, že v tomto období je dobré, aby se lidé netrápili do konce života a řekli si: ,Ahoj, splnili jsme úkol.' Nikdy jsem nechtěl nikomu ublížit. Obě děti mě mají rády. Teď jsem se s nimi setkal, dcera si zaplakala a já taky. Se synem pracuji pořád, on je má pravá ruka a děláme spolu multimédia. Třetí dcera, to je andílek, ta měla v životě štěstí, že mohla být 24 hodin denně s rodiči. To je nejkrásnější, co jsme jí do života dali. Dneska staví svoji rodinu a chtěla by ji mít jako tatínek s maminkou. To je zrcadlo, to je ten odraz.

To je pro vás největší pochvala.

Vašek: Přesně. Prostě ten život šel takto. Mám tři děti a jsem hrozně rád, že spolu kamarádí a že se uznávají jako sourozenci. Eva má bohužel jen jedno, což mě mrzí, protože já jsem chtěl alespoň 5.

Eva: Když nevyjdou, tak alespoň jedno, že?

O dceři Evě

Vaše dcera Evička je muzikantka nebo jde jinou cestou?

Eva: Muzikantka není, jde svou cestou… Je jí teprve 19, takže je úplně na začátku, ale učila jsem ji na klavír. Nedoporučuji být učitelkou vlastního dítěte. To je teda síla. Má cit pro hudbu, pěkný přednes, ráda si zpívá, ale že by šla v našich šlépějích, to ne.

Vašek: Ona je neskutečně romantický srdcový člověk. Má spoustu přátel, od vrstevníků až po staré dědečky. Má sociální cítění, až si člověk kolikrát říká, jak jí vysvětlit, ať je opatrná na dnešní svět. Je otevřená.

Eva: Důvěřivá.

Vašek: Nepodráží, je rovná a stejná je i má druhá dcera. My jsme jí vždycky říkali, ať si hlavně zachová svobodu.

Eva: Ať si zachová normální rozum.

Vašek: A pokud možno, až potká přítele, ať pracují spolu. Přítele si našla a teď už spolu rok a půl podnikají v multimédiích a marketingu. Je hrozně ráda, že má takový vztah, jako má tatínek s maminkou.

Když vylítla z domova, co děláte vy dva? Nenudíte se?

Eva: Vašek většinu času studuje. Zabývá se teď prostorovým zvukem ATMOS. A protože jsme byli určitou dobu v Americe a zase se tam budeme vracet, tak já se učím písničky v jiných jazycích. Tam se češtinou neuživím. V jaké zemi jsi, v takovém jazyce zpívej.

Eva jako Eva Adams

Evi, musím říct, že vy vypadáte lépe než před dvaceti lety. Čím to je?

Eva: Myslím si, že je důležitá psychická pohoda. Když jsem slavila 45 let, dali jsme do veřejného prostoru umělecké jméno Eva Adams.

Vašek: Bylo to určeno pro sólovou dráhu, aby se Eva Adams mohla odrazit, protože senioři už nechtějí nové písničky. My jsme se kvůli tomu zastavili, co se týká vývoje repertoáru, a já věděl, že Eva je na to ještě moc mladá. Proto jsme vymysleli, že Eva s Vaškem zůstanou a budeme ještě pracovat na její sólové dráze. K tomu vzniklo to jméno.

Do té doby jsme se oblečením přizpůsobovali starším lidem. A to bylo vlastně to, co na nás odpůrci kritizovali. Ale my jsme to dělali úmyslně, aby mezi námi a naším publikem nebyl tak velký rozdíl. Byl to záměr, takže jsme se oblékali spíš jako tatínci s maminkama - a lidé nás měli rádi. Ale v okamžiku, kdy Eva vyskočila na sólovou dráhu, už měla nachystané nové oblečení, už byla takhle šarmantní a já jí to zakázal, že v tomhle nesmí vystoupit. Teprve až bude Eva Adams.

O velkém tajemství T. M.

Vašek: Když jsem daleko, tak na mě přijde splín. Evě pak napíšu SMSku: ,Evo, těším se za tebou, je mi po tobě smutno!' A Eva odepíše: ,T.M.' To je naše zkratka.

Eva: Máme to i v písničce a nikomu jsme neřekli, co to znamená. A neřekneme.

Vašek: Teď už to můžeme říct. Tak to řekni.

Eva: Já to říkat nebudu.

Vašek: Já to řeknu, znamená to Tvůj Miláček.

O čem ještě promluvili Eva s Vaškem?

  • Proč Vašek odmítá chodit do restaurací
  • Z čeho Vašek doma chytá amok
  • Proč Eva doma věší podprsenky na kliky
  • Jaká je podle nich definice nevěry
  • Proč Vašek nemá rád slovo láska
  • Proč je lepší si v krizi posílat emaily
  • Jakou krizí prošel jejich vztah

Zdroj náhledové fotografie k článku: Lifee.cz/talkshow Na kafeečko

Související články

Další články