×
  • Horoskopy
  • Děti a rodina
  • Styl a zdraví
  • Láska a vztahy
  • Vaření a recepty
  • Mobilní menu
Zavřít menu
HoroskopyDěti a rodinaStyl a zdravíLáska a vztahyVaření a recepty
SuperWoman
Facebook FacebookInstagram InstagramTikTok TikTokYouTube YouTube
FacebookInstagramTikTokYouTube
Speciál: Well-being
  1. Lifee.cz

Recepty

Tradičně si Češi na svatého Martina dopřávají husu, kaldoun a koláče či lokše.

Tradice svatého Martina: Průzkum ukázal, kolik Čechů je dodržuje a čím nejčastěji oslavují

Která polévka zvítězila v soutěži o nejoblíbenější polévku Čechů?

Češi si zvolili nejoblíbenější polévku: Vyhrála klasika, nebo exotika?

Sunset Spritz

Sunset Spritz 

80ml Prosecco Mionetto
40ml Tanqueray gin
10ml Rebarborový bitter
10ml Bezinkový sirup
20-30ml Soda
Dekor - Plátky jahod, lístky máty, pomerančová kůra 

Recept na tento koktejl vznikl ve spolupráci s pražským barem Hangar Bar.

Čas oslav a večírků přichází: Jak oslnit těmi nejlahodnějšími koktejly z Prosecca?

Ústřice se sušenými rajčaty, rajčatovou vodou se zázvorem a bazalkovým olejem.

Svěží, pikantní, rafinované: Sezóna ústřic je tu. Kde si dopřát ty nejlepší?

Smažený sýr: 

Suroviny:

4  ks hermelín
40  g hladká mouka
2  ks vejce
sůl
100  g houska
slunečnicový olej.

Postup:

Hermelín podélně rozřízneme na dva plátky. Každý navlhčíme vodou a obalíme v hladké mouce.

Potom namáčíme v rozšlehaném vejci osoleném špetkou soli a nakonec obalujeme ve strouhance. Smažíme po obou stranách dozlatova.

Fenomén a postrach dietologů "smažák": Existoval už ve středověku, ale bez tatarské omáčky

Josef Maršálek je mistr přes svatební dorty i jiné dezerty.

Nejlepší cukrář dneška napsal autobiografii: Jak se Josef Maršálek učil péct od babiček, aby to následně předvedl anglické královně

Podívejte se na několik tipů a zajímavostí od pravého italského šéfkuchaře Sergio Belliniho.

Italská kuchyně podle šéfkuchaře Belliniho: Jak poznat kvalitní olivový olej a jaký sýr je vhodný na zapékání?

Bojujte s podzimní depresí zelenou zeleninou!

Zelenou proti podzimním depresím: Jezte košťálovou zeleninu jako brokolici, kapustu a květák

Šípková pasta

Hodně měkké šípky zbavíme stopek, ale nepůlíme je a dáme je na 24 hodin do mrazáku. Pak je necháme mírně povolit, každý šípek pevně zmáčkneme a z otvoru po stopce vytlačíme dřeň bez peciček i chloupků.

Dřeň promícháme s moučkovým cukrem podle chuti, napěchujeme ji do skleniček, které uložíme do chladničky. Pasta je výborná jako pomazánka, z hodně ztuhlé pasty můžeme tvarovat nepečené cukroví.

Podzimní vitamínová bomba: Sezóna šípků je tu a s ní i dokonalá vůně a chuť těchto plodů

Jelení Ossobuco s pivní omáčkou, bramborovými knedlíky s perníkem, brusinkami a jeřabinami podle šéfkuchaře Lukáše Holého

Suroviny:

Jelení Ossobuco
4 plátky jeleních kolínek 
olivový olej
drcený jalovec 
pepř, sůl

Pivní omáčka
125 g másla
8 šalotek
250 g směsi kořenové zeleniny
80 g cukru
výpek z masa
0,5 l černého piva OSSEGG
100 ml masového či zeleninového vývaru
2 stroužky česneku
4 lžičky tymiánu
2 lžičky rozmarýnu
pepř, sůl

Bramborové knedlíky s perníkem
700 g vařených brambor
200 g hrubé mouky
1 vejce
sůl
100 g perníku na strouhání
50 ml slunečnicového oleje

Brusinky
100 g sušených brusinek
100 ml červeného vína
30 g cukru
hvězdička badiánu
celá skořice

Jeřabiny
jeřabiny v sladkokyselém nálevu
pivovice Svach

Máslová kořenová zelenina
200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
olivový olej

Postup:

Jelení Ossobuco: vytvoříme marinádu ze směsi koření, pepře, soli, drceného jalovce a oleje. Směs pečlivě vmasírujme do masa a necháme marinovat alespoň 12 hodin. Pro podávání maso zprudka opečeme na oleji na rozehřáté pánvi. 

Pivní omáčka: kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky, šalotku nakrájíme najemno. Na másle opečeme zeleninu, přidáme šalotku. Když je vše dozlatova opečené, přidáme výpek z masa, poté zalijeme černým pivem a vývarem, přidáme drcený česnek a bylinky a vaříme na mírném ohni alespoň 20 minut.
Do připraveného základu omáčky vložíme na pánvi opečené maso a při nízké teplotě dusíme doměkka. Potom maso vyjmeme a pivní omáčku propasírujeme a dále sváříme na požadovanou hustotu. Když máme svařeno, přidáme vychlazené máslo, sundáme ze sporáku a máslo zašleháme. Hotovou pivní omáčku ještě dochutíme solí.

Bramborové knedlíky s perníkem: z uvařených brambor, mouky, vejce a soli vypracujeme těsto.  To pak vyválíme do tenkého plátu, potřeme štětcem připravenou směsí oleje a najemno nastrouhaného perníku. Těsto zarolujeme a upravíme do tvaru knedlíku. Knedlíky vaříme v páře 28 minut. Po uvaření knedlíky potřeme máslem nebo sádlem, krájíme a servírujeme

Brusinky: sušené brusinky vaříme ve víně s cukrem a kořením na mírném ohni alespoň 10 min, potom brusinky s kořením scedíme a zbylou šťávu svaříme na polovinu. Nakonec do šťávy vrátíme povařené brusinky.

Jeřabiny: nakládané jeřabiny marinujeme několik dnů v alkoholu.

Máslová kořenová zelenina: zeleninu nakrájíme na malé kostičky a orestujeme na pánvi na másle na zkus a dochutíme solí a pepřem.

Servírování
Plátek ossobuco zdobíme na talíři máslovou kořenovou zeleninou, přidáme brusinky a jeřabiny a spolu s perníkovými knedlíky přelijeme pivní omáčkou.

Zvěřina v hlavní roli: Proč ji nikdy předem nesolíme, neochucujeme ji česnekem a vždy špikujeme?

Dýně na rozmarýnu a česneku:

Suroviny:

1 větší dýně Hokkaido
slunečnicový olej
½ palice česneku
rozmarýn
sůl a pepř.

Postup:

Neoloupanou dýni Hokkaido vydlabeme a nakrájíme na plátky asi 1 cm tlusté. Dýni Hokkaido smícháme s olejem, solí a pepřem a rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem. Rovnoměrně rozmístíme snítky rozmarýnu a celé (neoloupané) stroužky česneku. Pečeme v troubě rozehřáté na 200 °C asi 45 minut dozlatova. Česnek a rozmarýn odstraníme (nadrobno nakrájené kousky rozmarýnu můžeme v pokrmu nechat).

Sezónní hrdinové: Jak zpracovat dýni, jablka, baklažán i cuketu

Raw čokoládový krémový řez

Suroviny:

200 g kešu oříšků nebo slunečnicových semínek
30 g kakaa
150 g javorového sirupu
30 g kakaového másla (můžete nahradit kokosovým olejem)
1 lžička vanilkového extraktu nebo mleté vanilky
1/4 lžičky mořské soli
110 ml vody

Postup:

Lehce rozehřejte kakaové máslo nebo kokosový olej, tak aby byl tuk tekutý. Dejte všechny ingredience do vysokorychlostního blenderu a začněte mixovat. Nejprve na nižší obrátky a postupně zvyšujte výkon. Mixujte tak dlouho, dokud nebude krém úplně hladký. V průběhu procesu alespoň dvakrát mixování zastavte a pomocí stěrky setřete obsah ze stěn a lehce promíchejte.

Připravte si nádobu velkou přibližně 10x15 cm. Může to být menší forma na dort, brownies, nebo třeba větší krabička na uskladňování potravin. Také můžete připravit řezy z dvojnásobného množství, pak bude ideálně vyhovovat menší dortová forma (∅ 18-20 cm). Nádobu si vyložte po bocích i dně pečícím papírem nebo fólií.

Hotový krém přesuňte do připravené formy a zarovnejte pomocí stěrky. Zakryjte formu fólií nebo víkem a dejte vychladit do mrazáku, ale postačí i do ledničky na pár hodin. Vychlazený krém vyjměte z formy, nechte lehce povolit a nakrájejte na požadované tvary. Při servírování se nebojte zapojit fantazii a doplňte jej o čerstvé ovoce, oříšky, kokosové plátky, pár hoblinek čokolády, posypejte kakaem,

Raw strava očima odborníků: Je pro naše tělo z dlouhodobého hlediska prospěšná?

10. Cibule. Mají překvapivě společný jmenovatel s pečivem: totiž fruktan. Ano, to je onen nestravitelný uhlovodan, co se v našem břiše dlouze převaluje. A způsobuje nadýmání.

Zázračné účinky cibule, které znaly už naše babičky: Léčí kašel, štípance i pohmožděniny

Kvašená zelenina je příjemným ozvláštněním podzimního jídelníčku

Kvašení: Vykouzlete české i světové podzimní přílohy netradičních chutí

Kaše z quinoy pro děti

Suroviny:

1 šálek mléka (plnotučného, mandlového nebo rýžového, případně vody)
½ šálek quinoy

Postup:

Quinou promyjeme v sítku.

Mléko nebo vodu přivedeme k varu, přidáme quinou a promícháme. Na slabém ohni vaříme 12 - 15 minut. Po uvaření necháme ještě 5 minut pod pokličkou.

Quinou dáme do mixéru a rozmixujeme na hladké pyré. Pokud je příliš hustá, přidáváme ještě po lžících tekutinu (mléko, vodu).

Kaši z quinoy můžeme podávat na slano nebo na sladko, ochucenou medem a ovocem.

Obiloviny všeho druhu: Jsou zdravé a mají v kuchyni široké využití

Další články
Sledujte nás na sociálních sítích
Facebook FacebookInstagram InstagramTikTok TikTokYouTube YouTube
  • Online kurzy vaření
  • Kontakty
  • Inzerce
  • Redakční etický kodex
  • Všeobecné obchodní podmínky
  • Cookies zásady
  • Zásady ochrany soukromí
  • Nastavení soukromí

© 2025 Všechna práva vyhrazena BurdaMedia Extra s.r.o.

Burdamedia Extra