×
  • Horoskopy
  • Děti a rodina
  • Styl a zdraví
  • Láska a vztahy
  • Vaření a recepty
  • Mobilní menu
Zavřít menu
HoroskopyDěti a rodinaStyl a zdravíLáska a vztahyVaření a recepty
SuperWoman
Facebook FacebookInstagram InstagramTikTok TikTokYouTube YouTube
FacebookInstagramTikTokYouTube
Speciál: Well-being
  1. Lifee.cz

Recepty

Místo rychlého občerstvení si dejte steak

Průvodce hovězím masem: Hovězí plec je vhodná na dušení, nízký roštěnec zase na roastbeef

Zeleninová polévka s kedlubnou

Suroviny:

mrkev, celer, petržel, kedlubna
cibule
4 kuličky černého pepře, 4 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, sůl

Postup:

Očištěnou a nakrájenou zeleninu dejte do hrnce s vodou a přiveďte k varu. Přidejte koření a nechte probublávat asi 1 hodinu. Poté dosolte podle potřeby a přeceďte. Zeleninu můžete dokrájet a do vývaru vrátit, nebo můžete zeleninový vývar doplnit například krupicovými knedlíčky. Samozřejmě můžete zvolit navíc jakoukoli další zeleninu podle chuti. Skvělé jsou rajčata (dodají krásnou barvu), kapusta či brambory.

Domácí bujón z letní zeleniny: Česnek přidávejte před koncem, rajčaty nešetřete, libeček vše provoní

Ananasová hořčice

Postup:

100 g Hořčičného semínka Labeta
60 g ananasu
160 ml vody
2 lžíce octa
3 lžíce cukru
1 lžička soli

Postup:

Očištěný a na malé kousky pokrájený ananas smícháme s hořčičným semínkem, přidáme všechny ostatní ingredience a necháme přes noc odležet v ledničce. Odleženou směs rozmixujeme a opět dáme odpočinout do chladničky. Po jednodenním odležení můžeme podávat. Hořčici skladujeme v uzavřené sklenici v chladničce.

Neobvyklé dipy z hořčice k masu i do marinád: Ananasový je skvělý k hovězímu, citronový provoní kuřecí

Hovězí carpaccio s kapari

Suroviny:

250 g hovězí svíčkové
mořská sůl a drcený černý pepř
1 lžíce olivového oleje
50 g kaparů v soli
4 nakládané cibulky, na tenká kolečka
3 hrsti nasekané hladkolisté petrželky
extra panenský olivový olej na zakapání
jemně strouhaný parmazán, k podávání

Postup:

Maso posypte solí a pepřem, zabalte do plastové fólie.

Svíčkovou dejte na hodinu do mrazáku, nebo na tak dlouho, aby skoro zmrzla (bude se lépe krájet na opravdu papírově tenká kolečka; nebojte se, velmi rychle roztají). Olej zahřejte na pánvi, vsypte kapary a 3–4 minuty je opékejte dokřupava. Osušte na ubrousku a nechte zchladnout.

Vybalte maso a nakrájejte ho velmi ostrým nožem na teninké plátky. Na čtyři talíře naaranžujte maso, opečené kapary, cibulku a petrželku. Zakapejte olivovým olejem, posypte parmazánem a ihned podávejte.

Hovězí carpaccio: Vzniklo kvůli dietě hraběnky Amalie Nani Mocenigo, která nesměla vařené maso

Višňový džem s borůvkami a rybízem:

Suroviny:

600 g višní,
300 g borůvek,
150 g červeného rybízu,
1000 g cukru,
1 a půl balíčku ovocného pektinu Labeta.

Postup:

Nejprve ovoce omyjeme pod slabým proudem vody. Višně vypeckujeme, kuličky rybízu obereme ze stopek a vše smícháme s borůvkami. Směs ovoce rozmixujeme a propasírujeme přes síto, abychom se zbavili slupek a drobných peciček. Cukr promícháme s ovocným pektinem a vsypeme do propasírovaného ovoce. Důkladně promícháme, za stálého míchání přivedeme k varu a povaříme asi 3-5 minut. Hotový džem lijeme do čistých skleniček, zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a necháme zchladnout. Džem skladujeme nejlépe na suchém, temném a chladném místě.

Zavařovací sezona v plném proudu: Džemy z višní a třešní pětkrát jinak

Lilkový snack s jogurtem:

Suroviny:

lilek 2 ks,
parmazán,
vejce,
hladká mouka,
strouhanka,
sůl,
olej na smažení.

Jogurtový dip:

hustý bílý jogurt,
česnek 1 stroužek na 1 malý jogurt,
máta,
sůl.

Postup:

Lilek oloupejte, nakrájejte na kostky cca 1,5 x 1,5 cm, osolte a nechte v cedníku asi hodinu vykapat. Pak ho osušte papírovou utěrkou.
Mezitím připravte dip. Do jogurtu vmíchejte najemno posekané lístky máty, rozdrcený česnek a podle chuti osolte. Dejte vychladit do lednice.
Připravte si klasicky suroviny na trojobal, jen s rozdílem, že do strouhanky přidáte na velmi jemno nastrouhaný parmazán.
Rozšlehané vajíčko ještě trošku osolte a můžete malinko naředit vodou. A pak už klasicky obalujte – mouka, vejce a strouhanka s parmazánem.
Smažte v dostatečné vrstvě rozpáleného oleje tak, aby kostky plavaly a smažily se rovnoměrně ze všech stran. Vyndejte krásně zlatavé kostičky na papírové utěrky a nechte přebytečný olej odsát.
Podávejte s vychlazeným dipem.

Lilek v kuchyni: Víte, že obsahuje nikotin?

Broskvový džem:

Suroviny:

1,5 kg oloupaných vypeckovaných broskví, 330 g cukru,
1 sáček JamFixu 3:1 Labeta,
1/2 lžičky kyseliny citronové Labeta.

Postup:

Broskve oloupeme, vypeckujeme a rozemeleme nebo rozmixujeme. Přidáme cukr, sáček JamFixu 3:1, lžičku kyseliny citronové a vše důkladně promícháme. Za stálého mícháme přivedeme směs k varu a vaříme 3-5 minut. Horkým džemem plníme čisté skleničky, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a při pokojové teplotě necháme zchladnout.

Zavařovací sezona v plném proudu: Džemy a marmelády z meruněk a broskví pětkrát jinak

Zavařte si i vy své okurky, stačí vám mikrovlnka nebo myčka.

Zavařování okurek v paneláku: Postačí vám obyčejná mikrovlnka nebo myčka

Grilovaný ananas s chilli:

Suroviny:

ananas 2 kusy,
chilli sušené 1/2 lžičky,
med 3 lžíce,
řecký jogurt 1 kelímek,
dýňová semínka 2 lžíce.

Postup:

Ananasy oloupejte a nakrájejte na centimetrové plátky. Rozložte je do zapékací misky nebo na plech, posypte vločkami sušeného chilli a pokapejte medem. Dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 15 minut. Potom zapněte v troubě gril a na nejvyšší teplotu grilujte 5 minut. Dezert ale raději hlídejte, med bude na ananasu karamelizovat a mohl by se připálit.

Grilované ovoce: Jak na šťavnatý ananas s chilli nebo banán s medem a skořicí

Malinový džem s kapkou rumu:

Suroviny: 

1 kg malin,
želírovací cukr 2:1 Labeta,
200 ml rumu,
1 lžička kyseliny citronové Labeta.

Postup: 

Omyté maliny smícháme s želírovacím cukrem 2:1, přivedeme k varu a krátce povaříme. Necháme chvilku vychladnout a přidáme rum a kyselinu citronovou. Znovu prohřejeme do zhoustnutí. Hotovým džemem plníme čisté vyvařené sklenice. Zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a při pokojové teplotě necháme zchladnout.

Zavařovací sezona v plném proudu: Džemy z malin pětkrát jinak

Hot dogy jsou hvězdy grilování. Začínají pomalu vytlačovat z trůnu tolik oblíbené burgery.

Není párek jako párek: Jak a z čeho seskládat ty nejlepší hot dogy

Už žádný odpad! Nyní můžete ze zeleninových listů uvařit dokonalé a zdravé jídlo

Vyhazujete listy z ředkviček či mrkvovou nať? Chyba, můžete z nich uvařit skvělé dobroty

Ovocné knedlíky patří na letní stůl

Ovocné knedlíky jako od babičky: Připravovaly se smažením, Neruda o nich psal fejetony

Mléčná kaše s malinami

Suroviny:

1 l mléka
300 g krátkozrnné rýže
200 g malin
1 balení skořicového cukru

Postup:

Několik malin oddělíme stranou na ozdobení. V mléku uvaříme rýži doměkka, pak vhodíme zmražené nebo čerstvé maliny, dobře promíchejte a osladíme skořicovým cukrem.

Ze šuplíku zkušených hospodyněk: Jak zamrazovat maliny a proč z jahod neodstraňovat stopky

Poličan můžete použít také v nejrůznějších receptech. Tipy na některé z nich přinášíme:

Historie českého "uheráku": Oblíbený salám vymyslel uzenář Vendelín Kulich

Další články
Sledujte nás na sociálních sítích
Facebook FacebookInstagram InstagramTikTok TikTokYouTube YouTube
  • Online kurzy vaření
  • Kontakty
  • Inzerce
  • Redakční etický kodex
  • Všeobecné obchodní podmínky
  • Cookies zásady
  • Zásady ochrany soukromí
  • Nastavení soukromí
Doporučujeme:
Pravidla etiketySlovník puberťákůPartnerský horoskopTesty a kvízyAndělská číslaCestováníNumerologie podle data narození
Aktuální témata:
Trendy v manikúřeMinulé životy dle numerologiePartnerské vztahy a numerologieSeriál UliceBoty s kožešinou zima 2025Kožešinové kabáty zima 2025Vánoční recepty
Vaření a recepty:
Sýrová omáčkaKuřecí vývarPařížské rohlíčkySázené vejce na toastuRychlé recepty z čočkySnadné polévkyLinecké cukrovíVosí hnízda
Články Lifee.cz
Tento týden v Ulici: Žofka a Michal se rozejdou, Vanda a Luděk jsou na nože kvůli EsterceEster Janečková po prodělaném covidu bojovala s úzkostmi a záchvaty paniky, práci si teď pečlivě vybíráStrávila jsem půl roku na psychiatrii, popsala Elizaveta Maximová přípravu na roli v dramatu MámaStačilo málo a byla z ní první dáma. Herečka Ilona Svobodová si ale místo Miloše Zemana vybrala svoji životní láskuZkrášlující tipy šéfredaktorky Lifee na dárky: Uhlazení i objem do vlasů s jedním produktem a krémy na vrásky pro čtyřicátniceCukrářka Mirka van Gils Slavíková zhubla 45 kilo: Nechtěla jsem trpět jako moje maminka
Doporučené články
Zkoušky věrnosti: Kdo jsou lovkyně nevěrníků, které boří vztahy i internetDvanáct flitrovaných sukní, ve kterých o svátcích skutečně zazáříteKdyž se z chaty stane domov: Nahlédněte do dřevostavby, kde Vánoce mají dušiProroctví Baby Vangy pro rok 2026: Naděje pro všechny, varování před počasím i technologiemi, zlomové okamžiky ve válečných konfliktechPerníčky hned měkké: Naučte se podle videa těsto, se kterým se krásně pracujeNepečené cukroví, které zvládne každý: 7 receptů na nejlepší kousky, které potěší celou rodinu

© 2025 Všechna práva vyhrazena BurdaMedia Extra s.r.o.

Burdamedia Extra