×
  • Horoskopy
  • Děti a rodina
  • Styl a zdraví
  • Láska a vztahy
  • Vaření a recepty
  • Mobilní menu
Zavřít menu
HoroskopyDěti a rodinaStyl a zdravíLáska a vztahyVaření a recepty
SuperWoman
Facebook FacebookInstagram InstagramTikTok TikTokYouTube YouTube
FacebookInstagramTikTokYouTube
Speciál: Well-being
  1. Lifee.cz

Recepty

Lilkový snack s jogurtem:

Suroviny:

lilek 2 ks,
parmazán,
vejce,
hladká mouka,
strouhanka,
sůl,
olej na smažení.

Jogurtový dip:

hustý bílý jogurt,
česnek 1 stroužek na 1 malý jogurt,
máta,
sůl.

Postup:

Lilek oloupejte, nakrájejte na kostky cca 1,5 x 1,5 cm, osolte a nechte v cedníku asi hodinu vykapat. Pak ho osušte papírovou utěrkou.
Mezitím připravte dip. Do jogurtu vmíchejte najemno posekané lístky máty, rozdrcený česnek a podle chuti osolte. Dejte vychladit do lednice.
Připravte si klasicky suroviny na trojobal, jen s rozdílem, že do strouhanky přidáte na velmi jemno nastrouhaný parmazán.
Rozšlehané vajíčko ještě trošku osolte a můžete malinko naředit vodou. A pak už klasicky obalujte – mouka, vejce a strouhanka s parmazánem.
Smažte v dostatečné vrstvě rozpáleného oleje tak, aby kostky plavaly a smažily se rovnoměrně ze všech stran. Vyndejte krásně zlatavé kostičky na papírové utěrky a nechte přebytečný olej odsát.
Podávejte s vychlazeným dipem.

Lilek v kuchyni: Víte, že obsahuje nikotin?

Broskvový džem:

Suroviny:

1,5 kg oloupaných vypeckovaných broskví, 330 g cukru,
1 sáček JamFixu 3:1 Labeta,
1/2 lžičky kyseliny citronové Labeta.

Postup:

Broskve oloupeme, vypeckujeme a rozemeleme nebo rozmixujeme. Přidáme cukr, sáček JamFixu 3:1, lžičku kyseliny citronové a vše důkladně promícháme. Za stálého mícháme přivedeme směs k varu a vaříme 3-5 minut. Horkým džemem plníme čisté skleničky, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a při pokojové teplotě necháme zchladnout.

Zavařovací sezona v plném proudu: Džemy a marmelády z meruněk a broskví pětkrát jinak

Zavařte si i vy své okurky, stačí vám mikrovlnka nebo myčka.

Zavařování okurek v paneláku: Postačí vám obyčejná mikrovlnka nebo myčka

Grilovaný ananas s chilli:

Suroviny:

ananas 2 kusy,
chilli sušené 1/2 lžičky,
med 3 lžíce,
řecký jogurt 1 kelímek,
dýňová semínka 2 lžíce.

Postup:

Ananasy oloupejte a nakrájejte na centimetrové plátky. Rozložte je do zapékací misky nebo na plech, posypte vločkami sušeného chilli a pokapejte medem. Dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 15 minut. Potom zapněte v troubě gril a na nejvyšší teplotu grilujte 5 minut. Dezert ale raději hlídejte, med bude na ananasu karamelizovat a mohl by se připálit.

Grilované ovoce: Jak na šťavnatý ananas s chilli nebo banán s medem a skořicí

Malinový džem s kapkou rumu:

Suroviny: 

1 kg malin,
želírovací cukr 2:1 Labeta,
200 ml rumu,
1 lžička kyseliny citronové Labeta.

Postup: 

Omyté maliny smícháme s želírovacím cukrem 2:1, přivedeme k varu a krátce povaříme. Necháme chvilku vychladnout a přidáme rum a kyselinu citronovou. Znovu prohřejeme do zhoustnutí. Hotovým džemem plníme čisté vyvařené sklenice. Zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a při pokojové teplotě necháme zchladnout.

Zavařovací sezona v plném proudu: Džemy z malin pětkrát jinak

Hot dogy jsou hvězdy grilování. Začínají pomalu vytlačovat z trůnu tolik oblíbené burgery.

Není párek jako párek: Jak a z čeho seskládat ty nejlepší hot dogy

Už žádný odpad! Nyní můžete ze zeleninových listů uvařit dokonalé a zdravé jídlo

Vyhazujete listy z ředkviček či mrkvovou nať? Chyba, můžete z nich uvařit skvělé dobroty

Ovocné knedlíky patří na letní stůl

Ovocné knedlíky jako od babičky: Připravovaly se smažením, Neruda o nich psal fejetony

Mléčná kaše s malinami

Suroviny:

1 l mléka
300 g krátkozrnné rýže
200 g malin
1 balení skořicového cukru

Postup:

Několik malin oddělíme stranou na ozdobení. V mléku uvaříme rýži doměkka, pak vhodíme zmražené nebo čerstvé maliny, dobře promíchejte a osladíme skořicovým cukrem.

Ze šuplíku zkušených hospodyněk: Jak zamrazovat maliny a proč z jahod neodstraňovat stopky

Poličan můžete použít také v nejrůznějších receptech. Tipy na některé z nich přinášíme:

Historie českého "uheráku": Oblíbený salám vymyslel uzenář Vendelín Kulich

Rajčatová omáčka na těstoviny:

Suroviny:

1/2 ks cibule 
česnek 8 stroužků
olivový olej 3 lžíce
čerstvá rajčata 900 g
bílé víno 3 lžíce
sůl 1 lžička + na osolení vody
čerstvě mletý pepř 1/2 lžičky
čerstvé lístky bazalky 9 ks
nastrouhaný parmazán.

Postup:

Vodu v hrnci osolte a přiveďte k varu. Až se bude vařit, přisypejte špagety a uvařte je al dente.
Mezitím si připravte omáčku. Cibuli, česnek i rajčata pokrájejte a na pánvi rozehřejte olivový olej. Přidejte cibuli a asi 2 minuty restujte dosklovata. Následně snižte teplotu, přisypejte česnek a restujte ho dozlatova.
Nakonec přidejte pokrájená rajčata i se šťávou a semínky. Teplotu trochu zvyšte a přilijte bílé víno. Přiveďte k varu a vařte asi 5 minut, dokud nebudou rajčata měkká a nevytvoří se hustá omáčka.
Omáčku dochuťte solí, pepřem a nechejte ji hřát na nejnižším stupni. Uvařené špagety sceďte, přidejte k omáčce a chvíli společně povařte. 
Posypejte natrhanými čerstvými lístky bazalky a nastrouhaným parmazánem.

Průvodce nejlepšími rajčaty: Která jsou vhodná do salátu, která na gril

Salát z nových brambor

Suroviny:

8 menších nových brambor
1 svazek ředkviček
200 g zelených fazolek
1 balení polníčku

Na záivku:

na zálivku

5 lžic olivového oleje
2 lžíce vlažné vody
2 lžičky vinného octa
2 lžičky dijonské hořčice
2 lžičky hrubozrnné hořčice
nasekaná pažitka
sůl, pepř

Postup:

Nejprve si omyjeme brambory a uvaříme je i se slupkou.
Ke konci varu brambor si dáme vařit i fazolky, těm stačí zhruba 5 minut.
Mezitím si omyjeme polníček a ředkvičky a ty pak nakrájíme na plátky.
Přendáme do mísy a připravíme si zálivku tak, že smícháme všechny na ní potřebné ingredience.
Bramborový salát můžete podávat buď teplý, nebo počkat, až brambory a fazolky vystydnou.
Pak už jen stačí promíchat vše dohromady a přelít zálivkou.

Babské rady, jak na nové brambory: Vařte je krátce, proti puknutí propíchněte špejlí a nazelenalé neberte

Tato léčivá dřevina má na našem území dlouhou tradici a roste doslova na každém kroku. Sazenice bezu se dávaly nevěstám při svatbě, aby si je mohly vysadit a léčit tak neduhy svého muže.

Léčivý černý bez: Roste všude kolem nás a vy s ním můžete vykouzlit v kuchyni zázraky

Většina odrůd letních jablek dozrává během července. Mají krátkou dobu skladování, proto je ideální je co nejdříve sníst nebo zpracovat

Babiččina receptura: Kompot z letních jablek osvěží a pomůže se zácpou

Pokud si chcete udělat kvalitní a chutný domácí burger, na mase a ingrediencích nešetřete.

Domácí burger na grilu: Jak vybrat maso a proč ho neotáčet vícekrát než jednou

Další články
Sledujte nás na sociálních sítích
Facebook FacebookInstagram InstagramTikTok TikTokYouTube YouTube
  • Online kurzy vaření
  • Kontakty
  • Inzerce
  • Redakční etický kodex
  • Všeobecné obchodní podmínky
  • Cookies zásady
  • Zásady ochrany soukromí
  • Nastavení soukromí
Doporučujeme:
Pravidla etiketySlovník puberťákůPartnerský horoskopTesty a kvízyAndělská číslaCestováníNumerologie podle data narození
Aktuální témata:
Trendy v manikúřeMinulé životy dle numerologiePartnerské vztahy a numerologieSeriál UliceMódní trendy 2025Bikiny trendy podle ELLEELLEphoriaDny Marianne 2025
Vaření a recepty:
Sýrová omáčkaKuřecí vývarPařížské rohlíčkySázené vejce na toastuRychlé recepty z čočkySnadné polévkyDýňové rizoto s česnekemKuře s podzimním ovocem
Články Lifee.cz
Babí léto ve sladkém objetí vanilky: Našli jsme 12 parfémů, které vás zahřejí na prahu podzimuStodola Jakuba Smolíka je ráj pro motorkáře: Vévodí jí stůl z cirkulárky a spousta sběratelských skvostůZuzana Zlatohlávková vypadá lépe než před 20 lety: Po dětech se moje tělo upravilo samoTrendy oblečení a výbava pro mladší i starší školáky: Vedou hravé barvy, pohodlí a udržitelnostZvrácené praktiky v sektě Davida Berga: Dovoleno bylo zneužívání mladistvých i incestMiroslav Etzler zhubnul 25 kilo kvůli cukrovce: Po nocích jsem plakával a koukal do stropu, cukr je úplně ve všem
Doporučené články
Falešné pihy à la Hailey Bieber snadno a rychle? Tady je 7 osvědčených trikůNejvětší turn-offs podle horoskopu: Beran uteče před nudou na gauči, Býka znechutí lacinost a fastfoodVýjimečný umělec, výjimečné dílo: Češi vyrobili nejdelší lustr na světě. Má 228 metrů a váží přes 10 tunKvíz: Jak dobře znáte tvorbu Hany Zagorové? Doplňte texty jejích nejznámějších písníRetro okénko: Lékořicové konfity stávaly 3 Kčs a často se z nich ocucala jen cukrová polevaTartaletky ozdobí každý stůl: Jak připravit francouzský dezert z křehkého těsta, vanilkového krému a šťavnatých ostružin?

© 2025 Všechna práva vyhrazena BurdaMedia Extra s.r.o.

Burdamedia Extra