Odborník na pohybové ústrojí doporučuje: Nezapomínejte se při práci u počítače hýbat

Odborník na pohybové ústrojí doporučuje: Nezapomínejte se při práci u počítače hýbat
Zdroj: Freepik.com

Počítačový display, židle u kuchyňského stolu nebo sedačka v obýváku… naši věrní kamarádi během home office, ale zároveň nepřátelé našich zad i celého těla!

Jana Šulcová
Jana Šulcová 23. 11. 2020 14:00

Už jsou z nás hrbatí Quasimodové? Zatím naštěstí ne, ale pojďme si zavčas zacvičit a protáhnout ty nejvíce namáhané partie, aby se z nás známý Hrbáč nestal. Vždyť kulatá záda nejsou in!

Jak na to

Cviky provádíme v sedu na vhodné židli a před zrcadlem. Očima kontrolujeme polohu a správné provedení cviků, které je pro co nejlepší výsledek nezbytné stejně jako pravidelné opakování.

První cvik

Výchozí poloha: Jedna paže obejme hlavu seshora tak, že prsty ruky leží v ob­lasti týlu protilehlé strany hlavy a nos se nasměruje k lokti objímající paže. Druhá paže volně visí podél těla.

Provedení cviku: Oči se podívají nahoru a hlava současně mírně tlačí proti ruce dozadu a nahoru. Následuje nádech, hla­va přestane tlačit a při výdechu se oči pomyslně podívají do kapsičky u košile dolů. Stejným směrem klesá hlava. Objímající ruka ji přitom provází, případně lehce napomáhá do pocitu protažení svalů na zadní straně šíje. Po krátké výdrži se hlava vrací proti mírnému odporu ruky zpět do základní polohy.

Rada lékaře

Jak správně cvičit v domácích podmínkách nám nejlépe poradí odborník. „Nezapomínejte na mírné pootočení hlavy na stranu objímající paže a zároveň nevyvíjejte příliš velký tlak ruky proti hlavě,“ říká MUDr. Jindřich Maršík, vedoucí lékař společnosti Léčebné lázně Jáchymov, a dodává: „Rovněž pamatujte na oboustranné provedení cviku. A pozor! Tento konkrétní cvik rozhodně neprovádějte, pokud máte obtíže s meziobratlovou ploténkou a při nestabilitě krční páteře.

Druhý cvik

Výchozí poloha: Ne zcela upažené paže, ruka na jedné straně otočená palcem nahoru, na druhé straně otočená palcem dolů (prsty rukou roztažené od sebe).

Provedení cviku: Hlava se otočí na stranu, kde je otočená ruka palcem dolů ve snaze pohlédnout do dlaně této ruky. Současně se druhá ruka snaží o opačné otáčení palcem nahoru a dozadu. Následuje několike­ré rytmické střídání pohybů rukou a hlavy vždy tak, že hlava se točí k ruce s palcem dolů. Snaha pohlédnout do dlaně ruky na­pomáhá správnému provedení.

U tohoto cviku je pro co nejlepší efekt důležité provedení pohybu v rytmu, nikoliv příliš pomalu.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články