×
  • Horoskopy
  • Děti a rodina
  • Styl a zdraví
  • Láska a vztahy
  • Vaření a recepty
  • Mobilní menu
Zavřít menu
HoroskopyDěti a rodinaStyl a zdravíLáska a vztahyVaření a recepty
SuperWoman
Facebook FacebookInstagram InstagramTikTok TikTokYouTube YouTube
FacebookInstagramTikTokYouTube
Speciál: Well-being
  1. Lifee.cz

bylinky

Jak vrátit vlasy po létě do pohody: Pomoc hledejte ve spíži, lednici i na zahradě

Jak vrátit vlasy po létě do pohody: Pomoc hledejte ve spíži, lednici i na zahradě

Levandule se používá k léčbě psychických poruch.

Nevíte, co s časem? Udělejte si bylinkovou lékárničku. Třezalka zklidní nervy, levandule pomůže nespavcům

Nádivka s medvědím česnekem

Suroviny:

obyčejné rohlíky (den staré) 8 ks
mléko asi 2 dl
cibule 2 ks
jarní cibulka 2 ks
uzené maso 400 g
vinná klobása 150 g
vejce natvrdo 3 ks
čerstvý medvědí česnek 2 velké hrsti
baby špenát 2 velké hrsti
mandle (plátky, hranolky nebo nahrubo nasekané) 80 g
vejce 6 ks
kypřicí prášek 1/2 sáčku
muškátový oříšek
sůl a čerstvě namletý pepř
máslo na vymazání formy

Postup:

Rohlíky nakrájejte na menší kostičky o hraně asi 1,5–2 cm a dejte je do velké mísy. Zalijte je mlékem a promíchejte. Rohlíky by neměly být úplně namočené, spíš jen lehce zvlhlé.
Na pánvi rozehřejte trochu másla a orestujte na něm dosklovata nahrubo nakrájenou cibuli a jarní cibulku, poté přidejte na centimetrové kostičky nakrájené uzené maso a chvíli opékejte, potom vypněte oheň a směs nechte chladnout.
K rohlíkům vymačkejte ze střívka syrovou vinnou klobásu, přidejte na kostky nakrájená vařená vejce a nasekaný medvědí česnek a špenát. Také vmíchejte oloupané a nasekané mandle.
V menší misce lehce rozšlehejte syrová vajíčka, přidejte asi 1–2 lžičky soli, čerstvě namletý pepř a nastrouhaný muškátový oříšek. Poté zašlehejte kypřicí prášek. Vaječnou směs vlijte do velké mísy k rohlíkům, lehce promíchejte a pak pořádně promíchejte rukama, aby se směs dobře spojila.
Zapékací mísu vymažte máslem a rovnoměrně na ni naneste nádivkovou směs, nemusíte ji moc pěchovat, jen lehce zarovnat. Pečte v horkovzdušné troubě vyhřáté na 180 stupňů 40–45 minut, až bude povrch hezky opečený. Nádivku nechte před servírováním lehce zchladnout, aby se zpevnila.

Velikonoční nádivka: Vyzkoušejte triky našich babiček, aby byla nadýchaná a krásně vláčná

Nevolnosti a žaludek na vodě? Zkuste šetřící dietu a bylinky, radí nutriční terapeutka

Nevolnosti a žaludek na vodě? Zkuste šetřící dietu a bylinky, radí nutriční terapeutka

Bylinkový horoskop: Které bylinky vám prospívají podle znamení zvěrokruhu

Bylinkový horoskop: Které bylinky vám prospívají podle znamení zvěrokruhu

Babské rady, jak zvítězit nad chřipkou. Léky najdete ve vaší kuchyni

Babské rady, jak zvítězit nad chřipkou. Léky najdete ve vaší kuchyni

Žaludek, břicho

Tlusté střevo dostává o svátcích zabrat. Základní rady, jak ho zbavit toxinů

Ovoce v medu si zamilujete

Med v kuchyni: Skvělé rady, jak v něm nakládat dobroty!

Projímavý účinek bobulí je mnohonásobně vyšší, než je tomu u samotné kůry.

Krušina: Osvědčený babský způsob pro pořádnou detoxikaci

Atopický ekzém je svědivé kožní onemocnění.

Podzimní strašák jménem atopický ekzém: Jak mu předcházet a co nejúčinněji s ním bojovat?

Čočková polévka

Suroviny:

1	stroužek česneku		
1	cibule		
1	mrkev		
2	řapíky celeru		
2	lžíce olivového oleje		
1-1/2	hrnku čočky		
1-1/2	lžičky sušeného tymiánu		
1	lžička sušeného oregana		
1	lžička sladké papriky		
1	kostka zeleninového bujonu		
sůl		
pepř		
hladkolistá petrželka		
housky

Postup:

Nejdřív si připravím zeleninu. Česnek a cibuli nasekám nadrobno, mrkev mám ráda na kolečka a řapíkatý celer na silnější půlkolečka. Když mám jarní mrkev, ani ji neloupu, jen ji vydrhnu kartáčkem.

V hrnci se silným dnem rozpálím olej a opeču na něm dosklovata cibuli, pak přidám česnek a zeleninu a ještě asi minutu opékám. Sotva lehce zezlátne, zaliju zeleninu osmi hrnečky vody a přidám sůl a čerstvě namletý pepř

Přebranou čočku vsypu k zelenině. Přidám koření a když se voda začne vařit, i zeleninovou kostku. Stáhnu plamen a vařím zhruba hodinu.

Polévku ničím nezahušťuji, jen ji částečně rozmixuji tyčovým mixérem, aby ‚zhoustla‘. Teprve pak podle chuti osolím. Polévku nandám do talířů a ozdobím petrželkou. Vedle v misce mám přichystané na másle pečené houstičky.

Recepty našich prababiček: Bylinky a spousta zeleniny v hlavní roli

Podzimní zahrada dává plnou náručí

Září na zahradě: Sklizeň posledních plodů i hrabání listí

Kuří oka vznikají z nepohodlné obuvi

Babské rady: Bylinková léčba kuřího oka chce trpělivost a pravidelnost

Využijte poslední letní dny k přípravě dokonalého domácího ledového čaje

Obliba domácích ledových čajů roste: Recept bez cukru a zbytečných aromat

Rajčatové pesto:

Suroviny:

2  lžíce mandlí nebo piniové ořechy
200  g rajčat
5  lžic octa
2  stroužky česneku
2  lžíce strouhaného parmazánu
bazalka.
oregano
tymián.

Postup:

Rajčata rozvaříme v trošce vody s octem. Polovinu rajčat a ořechy rozmixujeme na pyré, vše dochutíme utřeným česnekem a parmazánem. Mícháme na trošce oleje, dochutíme bazalkou, oreganem, tymiánem… Mícháme, až se svaří na hustotou omáčku.

Pokud děláme do rezervy, plníme ještě horké do skleniček (z kila rajčat se naplní 2 malé zavařovačky). Je to vlastně hustá omáčka, kterou můžeme použít na chleba, potřít s ním brambory nebo zeleninu před grilováním, jako náplň a samozřejmě po italsku na těstoviny.

Pesto: Bazalkové vylepší maso, špenátové těstoviny a z mrkvové natě je skvělé na topinky

Další články
Sledujte nás na sociálních sítích
Facebook FacebookInstagram InstagramTikTok TikTokYouTube YouTube
  • Online kurzy vaření
  • Kontakty
  • Inzerce
  • Redakční etický kodex
  • Všeobecné obchodní podmínky
  • Cookies zásady
  • Zásady ochrany soukromí
  • Nastavení soukromí
Doporučujeme:
Pravidla etiketySlovník puberťákůPartnerský horoskopTesty a kvízyAndělská číslaCestováníNumerologie podle data narození
Aktuální témata:
Trendy v manikúřeMinulé životy dle numerologiePartnerské vztahy a numerologieSeriál UliceMódní trendy 2025Jarní trendy podle ELLEELLEphoriaApetit piknik 2025
Vaření a recepty:
Těsto na pizzuSýrová omáčkaCaesar salátKuřecí vývarPařížské rohlíčkySázené vejce na toastuRychlé recepty z čočkySnadné polévky
Články Lifee.cz
Veronika Arichteva má doma oslnivou sbírku tenisek: Podpatky si beru jen občas kvůli manželoviTelefon bez připojení, který má kouzelnou moc: Díky dojemnému japonskému vynálezu se mohou pozůstalí rozloučit s mrtvýmiSaskia Burešová zářila v růžové: Ani po 70 se ženy nemusí být barev, když je správně nakombinujíTajné přání Sabiny Laurinové: Jednou třeba budu mít klukovský účes jako Daniela KolářováTento týden v Ulici: Lumíra čeká divoká rozlučka se svobodou, Vlasta Pešek zažije v hospodě překvapeníPraktické kosmetické miniatury na letní dovolenou: Nevzdávejte se oblíbených produktů a sáhněte po jejich zmenšenině
Doporučené články
Hotel Hipsters v Řecku: 17 pokojů jako výstava ikon moderního designuJak na rozpůlenou ofinku ve stylu zpěvačky Clairo: V létě 2025 si získá srdce všechSlimáci na útěku: Posypte zahradu tím, co máte doma, a úrodu nechají na pokojiNepřehlédnutelná písničkářka Dáša Vokatá okouzlila fešáka Oldřicha Kaisera. Manželka slavného herce má za sebou krutý osudKlasická zelňačka: Kysané zelí a brambory jsou základ, kousky masa z voňavých uzených žeber polévku chuťově obohatí7 sladkých důvodů, proč si v červnu dopřát jahody: Ochutnejte koláče, koblížky i palačinky, které chutnají jako začátek léta

© 2025 Všechna práva vyhrazena BurdaMedia Extra s.r.o.

Burdamedia Extra