×
  • Horoskopy
  • Děti a rodina
  • Styl a zdraví
  • Láska a vztahy
  • Vaření a recepty
  • Mobilní menu
Zavřít menu
HoroskopyDěti a rodinaStyl a zdravíLáska a vztahyVaření a recepty
SuperWoman
Facebook FacebookInstagram InstagramTikTok TikTokYouTube YouTube
FacebookInstagramTikTokYouTube
Speciál: Well-being
  1. Lifee.cz

bylinky

Petra Drvoštěpová: Nenašla jsem kosmetiku, která by mi vyhovovala. Tak jsem si ji vyrobila

Petra Drvoštěpová: Nenašla jsem kosmetiku, která by mi vyhovovala. Tak jsem si ji vyrobila

květy, žena

Bylinkové balzámy pro krásné vlasy: Vypadávání zpomalí bazalka, heřmánek zesvětluje

Jak vrátit vlasy po létě do pohody: Pomoc hledejte ve spíži, lednici i na zahradě

Jak vrátit vlasy po létě do pohody: Pomoc hledejte ve spíži, lednici i na zahradě

Levandule se používá k léčbě psychických poruch.

Nevíte, co s časem? Udělejte si bylinkovou lékárničku. Třezalka zklidní nervy, levandule pomůže nespavcům

Nádivka s medvědím česnekem

Suroviny:

obyčejné rohlíky (den staré) 8 ks
mléko asi 2 dl
cibule 2 ks
jarní cibulka 2 ks
uzené maso 400 g
vinná klobása 150 g
vejce natvrdo 3 ks
čerstvý medvědí česnek 2 velké hrsti
baby špenát 2 velké hrsti
mandle (plátky, hranolky nebo nahrubo nasekané) 80 g
vejce 6 ks
kypřicí prášek 1/2 sáčku
muškátový oříšek
sůl a čerstvě namletý pepř
máslo na vymazání formy

Postup:

Rohlíky nakrájejte na menší kostičky o hraně asi 1,5–2 cm a dejte je do velké mísy. Zalijte je mlékem a promíchejte. Rohlíky by neměly být úplně namočené, spíš jen lehce zvlhlé.
Na pánvi rozehřejte trochu másla a orestujte na něm dosklovata nahrubo nakrájenou cibuli a jarní cibulku, poté přidejte na centimetrové kostičky nakrájené uzené maso a chvíli opékejte, potom vypněte oheň a směs nechte chladnout.
K rohlíkům vymačkejte ze střívka syrovou vinnou klobásu, přidejte na kostky nakrájená vařená vejce a nasekaný medvědí česnek a špenát. Také vmíchejte oloupané a nasekané mandle.
V menší misce lehce rozšlehejte syrová vajíčka, přidejte asi 1–2 lžičky soli, čerstvě namletý pepř a nastrouhaný muškátový oříšek. Poté zašlehejte kypřicí prášek. Vaječnou směs vlijte do velké mísy k rohlíkům, lehce promíchejte a pak pořádně promíchejte rukama, aby se směs dobře spojila.
Zapékací mísu vymažte máslem a rovnoměrně na ni naneste nádivkovou směs, nemusíte ji moc pěchovat, jen lehce zarovnat. Pečte v horkovzdušné troubě vyhřáté na 180 stupňů 40–45 minut, až bude povrch hezky opečený. Nádivku nechte před servírováním lehce zchladnout, aby se zpevnila.

Velikonoční nádivka: Vyzkoušejte triky našich babiček, aby byla nadýchaná a krásně vláčná

Nevolnosti a žaludek na vodě? Zkuste šetřící dietu a bylinky, radí nutriční terapeutka

Nevolnosti a žaludek na vodě? Zkuste šetřící dietu a bylinky, radí nutriční terapeutka

Bylinkový horoskop: Které bylinky vám prospívají podle znamení zvěrokruhu

Bylinkový horoskop: Které bylinky vám prospívají podle znamení zvěrokruhu

Babské rady, jak zvítězit nad chřipkou. Léky najdete ve vaší kuchyni

Babské rady, jak zvítězit nad chřipkou. Léky najdete ve vaší kuchyni

Žaludek, břicho

Tlusté střevo dostává o svátcích zabrat. Základní rady, jak ho zbavit toxinů

Ovoce v medu si zamilujete

Med v kuchyni: Skvělé rady, jak v něm nakládat dobroty!

Projímavý účinek bobulí je mnohonásobně vyšší, než je tomu u samotné kůry.

Krušina: Osvědčený babský způsob pro pořádnou detoxikaci

Atopický ekzém je svědivé kožní onemocnění.

Podzimní strašák jménem atopický ekzém: Jak mu předcházet a co nejúčinněji s ním bojovat?

Čočková polévka

Suroviny:

1	stroužek česneku		
1	cibule		
1	mrkev		
2	řapíky celeru		
2	lžíce olivového oleje		
1-1/2	hrnku čočky		
1-1/2	lžičky sušeného tymiánu		
1	lžička sušeného oregana		
1	lžička sladké papriky		
1	kostka zeleninového bujonu		
sůl		
pepř		
hladkolistá petrželka		
housky

Postup:

Nejdřív si připravím zeleninu. Česnek a cibuli nasekám nadrobno, mrkev mám ráda na kolečka a řapíkatý celer na silnější půlkolečka. Když mám jarní mrkev, ani ji neloupu, jen ji vydrhnu kartáčkem.

V hrnci se silným dnem rozpálím olej a opeču na něm dosklovata cibuli, pak přidám česnek a zeleninu a ještě asi minutu opékám. Sotva lehce zezlátne, zaliju zeleninu osmi hrnečky vody a přidám sůl a čerstvě namletý pepř

Přebranou čočku vsypu k zelenině. Přidám koření a když se voda začne vařit, i zeleninovou kostku. Stáhnu plamen a vařím zhruba hodinu.

Polévku ničím nezahušťuji, jen ji částečně rozmixuji tyčovým mixérem, aby ‚zhoustla‘. Teprve pak podle chuti osolím. Polévku nandám do talířů a ozdobím petrželkou. Vedle v misce mám přichystané na másle pečené houstičky.

Recepty našich prababiček: Bylinky a spousta zeleniny v hlavní roli

Podzimní zahrada dává plnou náručí

Září na zahradě: Sklizeň posledních plodů i hrabání listí

Kuří oka vznikají z nepohodlné obuvi

Babské rady: Bylinková léčba kuřího oka chce trpělivost a pravidelnost

Další články
Sledujte nás na sociálních sítích
Facebook FacebookInstagram InstagramTikTok TikTokYouTube YouTube
  • Online kurzy vaření
  • Kontakty
  • Inzerce
  • Redakční etický kodex
  • Všeobecné obchodní podmínky
  • Cookies zásady
  • Zásady ochrany soukromí
  • Nastavení soukromí
Doporučujeme:
Pravidla etiketySlovník puberťákůPartnerský horoskopTesty a kvízyAndělská číslaCestováníNumerologie podle data narození
Aktuální témata:
Trendy v manikúřeMinulé životy dle numerologiePartnerské vztahy a numerologieSeriál UliceMódní trendy 2025Bikiny trendy podle ELLEELLEphoriaDny Marianne 2025
Vaření a recepty:
Sýrová omáčkaKuřecí vývarPařížské rohlíčkySázené vejce na toastuRychlé recepty z čočkySnadné polévkyDýňové rizoto s česnekemKuře s podzimním ovocem
Články Lifee.cz
Medvěd na koksu aneb jak se pašerákovi drog neotevřel padák: Andrew Thornton skonal příšernou smrtíHana Zagorová v posledním videu hýřila radostí: Těšila se na svůj muzikál, který letos oznámil pokračováníNepřehlédnutelný Čestmír Řanda: Respekt vzbuzoval v divadle i doma, hodinu jeho úmrtí provází záhada s hodinamiBabí léto ve sladkém objetí vanilky: Našli jsme 12 parfémů, které vás zahřejí na prahu podzimuStodola Jakuba Smolíka je ráj pro motorkáře: Vévodí jí stůl z cirkulárky a spousta sběratelských skvostůZuzana Zlatohlávková vypadá lépe než před 20 lety: Po dětech se moje tělo upravilo samo
Doporučené články
Kate Middleton sází na královské eso: Tajemná fialová je hit letošního podzimuNejlépe zaplacený přesčas v životě: partnerka Cristiana Ronalda dostala zásnubní diamant za pět milionůPro Zuzanu, holku z paneláku, se vysněné bydlení zdálo léta utopií, ale nikdy se nevzdalaKvíz: Znáte ceny potravin v obchodech? Zjistěte, jestli jste šetřílci, nebo se při každém nákupu nevědomky okrádáteJak připravit melounový sorbet? Pouze dvě suroviny postačí k lahodnému osvěženíMáte rádi záviny? Pak musíte zkusit poticu – slovinský dezert, který dobyl Bílý dům i Vatikán

© 2025 Všechna práva vyhrazena BurdaMedia Extra s.r.o.

Burdamedia Extra