Filmový gangster Al Pacino přebral milenku Miloši Formanovi. Ke svým rolím měl průpravu z krutého Bronxu

Al Pacino je bezesporu hercem první velikostí. Jeho mládí ale tak skvělé rozhodně nebylo...
Zdroj: Wikimedia Commons/Embajada de EEUU en la Argentina, CC-BY-2.0
Charismatický Al Pacino jako Frank Serpico ve filmu Serpico z roku 1973. Jeho mládí ale bylo poznamenáno neúspěchy, chudobou a také nechutí ke vzdělávání. Teprve až herecká škola jej přiměla k soustavnějšímu studiu. A vyplatilo se...Jednou z žen, které věnoval Al Pacino svoji přízeň, byla také herečka Jill Clayburghová. Ani jejich vztah ale nevydržel dlouho.Al Pacino nikdy neměl nouzi o zájem žen. Patřila mezi ně i Marthe Kellerová.Diane Keaton byla původně Pacinova herecká kolegyně z trilogie Kmotr, ale jejich vztah později na čas přerostl profesionální hranici.+ 3 fotky+ 4 fotky

Charismatický americký herec Al Pacino, který 25. dubna slaví 81. narozeniny, je jakýmsi synonymem pro gangstera. Přestože má neuvěřitelně široký herecký rejstřík, většina si ho patrně vybaví díky rolím ve Zjizvené tváři nebo trilogii Kmotr. Zejména pro Michaela Corleoneho má navíc ty správné geny. Jeho prarodiče pocházeli ze Sicílie, dokonce přímo z Corleone nedaleko Palerma...

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 25. 04. 2021 08:00

Alfredo James Pacino se narodil 25. dubna 1940 v Harlemu do rodiny s italskými kořeny. Manželství jeho rodičů dlouho nevydrželo, když mu byly dva roky, chlapec zůstal jen s matkou Rose a odstěhovali se do Bronxu k jejím rodičům. Tady také chodil do školy, ale upřímně řečeno to nebyla žádná velká sláva. Raději než ve školní lavici seděl v kině a hltal jeden příběh za druhým. Brzy si je začal také sám vymýšlet.

Špatný žák Al Pacino

Matka měla se synem velké problémy a on si s učením rozhodně hlavu nelámal. To také mělo za následek vysvědčení doslova odshora až dolů plné těch nejhorších známek. Snad jen z angličtiny nepropadl. Tehdy mu bylo 17 let, a protože matka trvala na tom, aby na dalším vysvědčení byly známky přece jen trochu lepší, rozhodl se budoucí slavný herec, že je nejvyšší čas opustit domov a postavit se na vlastní nohy. Nebylo to ale tak jednoduché, jak si možná nejdřív představoval.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílel uživatel @alpacinofilms

Bez práce, bez bytu, zato se zbraní

Bez vzdělání a s poněkud uvolněnější morálkou se hledá zaměstnání těžko, a tak mohl být rád, když dostal práci jako poslíček nebo mohl pomáhat při stěhování. Časem ale také pracoval jako poštovní úředník, ale všechno svoje snažení směřoval k jednomu – k vysněné herecké kariéře. Obětoval tomu veškerou energii i vydělané peníze, byť občas neměl ani na zaplacení nájmu. Al Pacino se nepohyboval zrovna v nejlepším prostředí, jednou byl dokonce zatčen za nelegální držení zbraní, pil a kouřil marihuanu, ale držel se dál od tvrdých drog. Vlastně už možná „trénoval” na svoje budoucí slavné role. Věřil ale, že se jeho sen už musí začít pomalu plnit. Tehdy ale přišla patrně největší rána jeho života. Zemřela mu matka, kterou přes veškeré problémy a hádky velice miloval. Mladému Alovi bylo 22 let a život měl stále ještě před sebou.

Konečně úspěch!

Nic se mu nedařilo, neměl stálou práci a neměl kde bydlet, přesto se rozhodl, že své herecké nadání, kterému věřil, zkusí uplatnit. Přihlásil se na herecké kurzy do HB Studia a tady už, na rozdíl od předchozích škol, opravdu uspěl. Věděl totiž, že to je právě to, co chce v životě dělat – a to už byla poctivá motivace… A konečně přišly úspěchy! Nejprve to v roce 1967 byla cena pro nejlepšího herce na scénách mimo Broadway, pak už přímo na Broadwayi dostal cenu Tony za roli ve hře Nosí tygr kravatu?

Kmotři, Vůně ženy a Oscar

Ocenění a divadelní role přivedly Pacina i před kameru a s filmem do celého světa. I když se objevil v desítkách rolí, asi nejslavnější zatím zůstává jeho Michael Corleone z trilogie Kmotr, natáčené mezi lety 1972 a 1990. Mafiánské filmy mu dokonce vynesly dvě nominace na Oscara. Za další snímky přišlo šest nominací, ale v sošku je proměnil až rolí slepého plukovníka ve výslužbě Franka Sladea v dramatu Vůně ženy.

Mnoho žen, manželka žádná

Muži jako Al Pacino jsou dennodenně obletováni ženami a vybruslit z toho se ctí je určitě hodně složité. Charismatický herec se nikdy neoženil a s jeho životním stylem to byla vlastně výhoda – nemusel se rozvádět.

Pacinovým životem prošlo dost hereckých kolegyň, jako byla Diane Keaton, Marthe Keller, Jill Clayburgh, Tuesday Weld nebo Kathleen Quinlan. Dceru mu ale porodila až učitelka herectví Jane Tarrant, ale ani s tou nezůstal. Po Australance Lyndall Hobbsové žil i s Beverly d’Angelo, bývalou přítelkyní světoznámého českého režiséra Miloše Formana. S Beverly, které bylo tehdy 42 let, se dokonce odhodlal k velkému kroku. Díky umělému oplodnění se jim narodila dvojčata Anton James a Olivia Rose. Jenže ani tenhle vztah nevydržel.

Navždy svobodný Al Pacino

Dlouhé vztahy zkrátka pro nejslavnějšího „gangstera“ světa nejsou. Sám ale také být nechce. „Jsem prostě typ, co dává přednost svobodě před manželstvím. Ale to neznamená, že jsem osamělý. Je dobré mít v životě někoho, ke komu se můžete vracet,“ řekl před lety v jednom z rozhovorů. A podle svého pravidla také jedenaosmdesátiletý Al Pacino žije. Zdá se, že snad spokojeně...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Al Pacino

CSFD.cz: Al Pacino

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články