Milovník vína Emanuele Ridi: Nejdražší láhev, kterou jsem ochutnal, stála 150 tisíc

Milovník vína Emanuele Ridi: Nejdražší láhev, kterou jsem ochutnal, stála 150 tisíc
Zdroj: Herminapress
Emanuele Ridi se v pořadu Manu a Matěj setkává s hudebníkem Matějem Ruppertem.Společně díky tomu cestují po Itálii.Emanuele nám prozradil, že už připravují pokračování.S Matějem Ruppertem pojí Emanuela velké přátelství.+ 6 fotek+ 7 fotek

Restauratér Emanuele Ridi (49) nezapře své italské kořeny a přiznává, že kromě gastronomických zážitků vyhledává v Itálii také slavnosti spojené s vínem. Konzumace tohoto lahodného moku se nicméně nepěkně podepisuje na jeho postavě, slavný kuchař proto magazínu Lifee.cz sdělil, že hodlá do Vánoc svou postavu formovat usilovným během.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 11. 11. 2022 12:00

Emanuela Ridiho jsme potkali na večírku italské ambasády, který se konal v honosných prostorách pražského Žofína. Přiznal, že s příchodem chladných měsíců preferuje červené víno, ačkoli ho v konzumaci začíná limitovat jeho kalorická hodnota.

Tvrdí, že ztloustnul, a do Vánoc má v plánu dát dolů tři nebo čtyři kila. „Dělám to tak, že si dám víno, potom pauzu, potom víno, a tak pořád dokola. Samozřejmě, že bych jej nejraději pil každý den, ale na to už asi nemám roky," litoval během degustace.

Jaký máte vztah k vínu?

Je to láska! Jediné, co není láska, je vztah vína k mým kilům navíc. Na to si musím dávat bacha.

Takže si hlídáte kalorie?

Je to tak, jasně. S postupem času jsem musel.

Máte nějaké triky, jak i během konzumace vína hubnout?

Dělám to tak, že si dám víno, potom pauzu, potom víno, a tak pořád dokola. Samozřejmě, že bych jej nejraději pil každý den, ale na to už asi nemám roky.

Jaké máte preference, když přijde na víno?

V létě samozřejmě bílé a občas také růžové. Mám rád i bublinky, ale ty si dopřávám spíše během svátečních dnů, třeba v průběhu dovolených nebo nějakých zajímavých událostí. Teď nám začíná sezóna červeného vína.

Dodržujete nějaké vinařské rituály? Párujete například víno s pokrmy?

Záleží na situaci. Když jdu na večeři a je to pětichodové menu, tak si raději objednám normální víno, takové, které je k dispozici. Ale když přijdu na večeři a chci si ji opravdu vychutnat, snažím se, aby se víno snoubilo s konkrétním jídlem.

Pijete víno v nějakou konkrétní hodinu? Mistr etikety Ladislav Špaček například říká, že se prosecco může konzumovat i po ránu.

Mistr elegance a života určitě může, ale já po ránu pít nesmím. Řekněme si to po pravdě - když jsem na dovolené a zajedu si třeba na hory zalyžovat, tak si dopřeji sklenku během oběda a večer sklenku navíc - vydal jsem hodně kalorií, tak je potřebuji zpět.

Jakou nejdražší lahev vína jste v životě koupil?

Mám štěstí, že mám restaurace už 25 let. Některé starší ročníky jsem si schovával, archivoval, a dnes už mají úplně jinou hodnotu. Ochutnal jsem vína, která jsou opravdu drahá. Ale uspokojí mě i víno, které nestojí tisíce.

Můžete být konkrétnější u těch částek? Jaké nejdražší víno jste pil?

Pil jsem i takové, které stojí 150 000 korun.

Cestujete také za vínem po světě?

V Itálii existuje veletrh, který je celosvětově velmi oblíbený. Nepovedlo se mi ho naposledy navštívit kvůli pandemii covidu, ale jinak jsem byl jeho pravidelným hostem. Probíhá každoročně ve Veroně v období Velikonoc. Byl to pro mě rituál, který jsem dodržoval minimálně deset let v kuse. Člověk tam přijede, ochutná sezónní vína, je to taková degustace, ale v opravdu velkém slova smyslu. Jsou tam tisíce vín, z každého italského regionu.

A jak se vám aktuálně daří?

Doporučil bych vám dívat se na pořad Manu a Matěj a jejich cesta po Itálii, který máme každý čtvrtek na obrazovkách České televize. Pracujeme na další řadě, takže příští rok se diváci dočkají pokračování Manu a Matěj na horách. Mimo to provozuji restaurace a doufám, že nepřijde další pandemie covidu nebo nezasáhne to zdražování energií.

Spřátelilo vás natáčení pořadu s Matějem Ruppertem?

Určitě. Byli jsme velcí přátelé už předtím, ale teď si říkám, že už jsme vlastně bráchové.

Dokáže vás také něčím naštvat?

Ne, ale samozřejmě, že jsme každý jiný. Na některé věci máme jiné názory, ale dokážeme si to říct a jeden druhého pochopit. Nebudeme se hádat kvůli nějaké ideologii nebo něčemu, co nemáme stejné. Dokážeme se vždycky domluvit a vlastně je to fajn mít takového kamaráda.

Obohatil vás také něčím?

Ohledně jídla jsem obohatil spíše já jeho, ale Matěj je velmi inteligentní kluk a zná spoustu věcí, proto je vždy příjemné se s ním bavit.

Blíží se Vánoce. Máte nějaké druhy cukroví, které patří mezi vaše oblíbené?

Samozřejmě, v Itálii máme panettone, je to obdoba české bábovky, a to na vánočním stole nesmí chybět. Uvidíme, Vánoce jsou za chvilku, tak doufám, že ty tři nebo čtyři kila do té doby shodím a dám se do pucu.

Uberete vína a přidáte cukroví?

Musím hlavně o trošku víc běhat!

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články