Bere si i lidské životy. Zákeřná plíseň, která číhá ve vaší koupelně

Jakmile se zrcadlo v koupelně zamlží, otevřete dveře.
Zdroj: unsplash.com
Plíseň spadá do kategorie hub.Les si doma ale vytvořte raději sama a bez plísně.Daří se jí díky vlhkosti.Černé spáry mezi dlaždicemi značí problém.+ 2 fotky+ 3 fotky

Plíseň je druh houby. Houby mají rády teplo a vlhko. Vy byste ale určitě raději šla sbírat hříbky do lesa než k vám do koupelny. Jak předejít tomu, abyste místo hlavice od sprchy nesáhla po choroši? Důležitá je především prevence.

Beatrice Dandová
Beatrice Dandová 22. 08. 2018 09:53

Vlhká místa jsou ideálními podmínkami pro tvorbu plísní. Kolem sprchy, pračky, mezi spáry na dlaždicích je přímo ideální „podnebí“ na to, aby zde vznikl nový život. Jestliže nemáte v koupelně okno, ihned poté, co se dosprchujete, začíná ve vašich mokrých šlápotách proces geneze.

„Díky“ plísním se do vzduchu uvolňují výtrusy, které nevědomky inhalujete, a to způsobuje, že se vaše tělo začne bránit kašláním a kýcháním, jak upozorňuje profesor Roy Watling. Jedinci se slabší imunitou mohou v obraně proti plísním selhat a nebezpečné látky, které se usadí v dýchacím systému, mohou způsobit rozsáhlý zánět. Tato houba si pak vytvoří svůj vlastní lesíček z mechu a kapradí, který je ale spíš z hororu než z pohádky. Agresivně se rozrůstá a v nejkrajnějším případě to může skončit až tou nejhorší možnou variantou. Existuje i teorie, že plísně v domě stojí za smrtí americké herečky Brittany Murphy a jejího manžela.




Pokud tedy kašlete, máte podrážděné oči, krční sliznici, bolí vás hlava, jste unavené nebo je vám nevolno, potýkáte se dost možná s bubákem jménem plíseň.


Vaše koupelna je vzhledem k vlhkosti a teplu ideálním inkubátorem pro vznik plísní. Ne všechny z nich totiž disponují okénkem na odvětrání nebo šachtou, kudy by vlhkost mohla odejít. Panelákové byty ani nepočítaly s umístěním pračky v koupelně – k tomu měly sloužit prádelny a sušárny v suterénu. Pokud zrovna v koupelně nikdo není, nechejte dveře otevřené. Umožníte tak alespoň malou výměnu vzduchu. Loužičky vody co nejdříve setřete mopem do sucha, tím tvorbě plísně můžete předejít.


Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články