Šílený mesiáš Jim Jones: Svým ovečkám nařídil vypít jed, bylo mezi nimi 304 dětí

Jim Jones  byl zakladatelem sekty Chrám lidu.
Zdroj: Wikimedia Commons/Nancy Wong, CC BY-SA 4.0
Chrám lidu bylo možné rozeznat dle tohoto loga.První kostel náboženského vůdce Jima Jonese v Indianapolis.Jim Jones kázal, mimo jiné, rovnost všech ras. Ve vedoucích pozicích však byli jen běloši.Za humanitární a osvětovou činnost získal Jim Jones cenu Martina Luthera Kinga.+ 3 fotky+ 4 fotky

K největší hromadné sebevraždě historie došlo 18. listopadu 1978. Pod vedením paranoidního Jima Jonese ji dobrovolně podstoupili členové kultu Chrám lidu. Jeho šílený plán si vyžádal 909 mrtvých, z nichž bylo 304 dětí.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 17. 11. 2022 16:00

Téměř tisícovka lidí byla natolik poblázněna konspiračními teoriemi Jima Jonese, že se kvůli tomu přestěhovali do Guyany na pozemek daleko od civilizace. Pak si seřídili hodinky, aby všem šly na vteřinu přesně, a vypili otrávený dětský nápoj.

Vzestup Jima Jonese

Třicet let předtím, než se Jim Jones postavil před káď plnou otráveného nápoje, byl oblíbenou a respektovanou osobností. Koncem čtyřicátých let založil jednu z prvních smíšených církví na Středozápadu. To mu vyneslo velký zástup následovníků, kteří se rekrutovali z řad aktivistů za občanská práva. Po přestěhování do Kalifornie pokračoval ve svém bohulibém poslání. Zdůrazňoval soucit, pomoc chudým a utlačovaným a všem, jenž se z nějakého důvodu ocitli na okraji společnosti.

V osobní rovině přijal za svůj socialismus a doufal, že Amerika bude na tuto změnu v brzké době připravena. Ale pak se začal trošku vymykat kontrole. Najednou si usmyslil, že by mohl začít léčit lidi jen pouhou silou své víry. Kvůli tomu začal rozhlašovat, že umí z těla vytáhnout rakovinu. Jenomže to, co vytahoval, nebyly nádory, ale umně schované kousky shnilého kuřete.

Chrám lidu se mění na kult

Jim Jones začal pomalu ale jistě propadat paranoi. Hlásal, že má dojít k jaderné apokalypse, za níž bude odpovědná vláda. Sice se nadále těšil přízni vlivných osobností, ale začátek konce již nešlo zadržet. Zvláště ne poté, co se v médiích objevily výpovědi bývalých členů. Navíc se vytratila ona pověstná rovnost. Na provoz Chrámu lidu dohlížely bílé ženy, zatímco ty s tmavou pletí byly pouze členkami shromáždění.

I schůze nejvyššího vedení začaly být méně přehledné. Řešilo se totiž, odkud vzít peníze. Jones ze svých zisků nehodlal nic pustit, ba naopak. A tak se začal obracet i na radikální levicové spolky a marxistické vůdce. Vše se začalo radikalizovat. Když někdo utekl, přivedlo ho zpět speciální komando. Nebylo žádoucí, aby se na veřejnost dostalo třeba zneužívání. Jediným možným řešením pak byl útěk celé církve, k čemuž i nakonec došlo.

Předzvěst masakru v Jonestownu

Guyana byla pro Jima a jeho věřící jasnou volbou. Nevydávala lidi do jiných států a vláda byla čistě socialistická. Díky povolení k výstavbě mohl začít budovat utopické společenství, které však vyrůstalo na velmi trnitých základech. Lidé museli každý den pracovat deset hodin. Večery pak patřily Jonesovým únavným přednáškám o tom, jak je ve světě vše špatně. Malou útěchou měly být filmové projekce, jenomže velmi brzy se tam pouštěly jen sovětské dokumenty.

Ani s příděly jídla to nebylo slavné. Půda tam byla chudá na živiny, vše se muselo dovážet. Kdo toho měl již po krk, čelil bití, pobytu ve vězení o velikosti rakve či noci strávené ve vyschlé studni. A aby toho nebylo málo, zbláznil se i sám Jim Jones. Denně z repráků hřímala jeho slova, že v Americe jsou černoši zavíráni do koncentračních táborů a že si jdou pro ně i do Jonestownu. Jediným řešením tak měla být sebevražda.

Největší masová sebevražda historie

Ještě předtím se ale na osadu Jonestown přijela podívat delegace v čele s kongresmanem Leo Ryanem. Ten sice během inspekce zjistil, že tam panuje velká chudoba, zároveň však dospěl k názoru, že zde lidé žijí dobrovolně. Jimovi se to ale nelíbilo. Paranoidně si myslel, že mu lže. Nenechal ho odletět. Na letiště poslal komando vrahů, kteří všechny zastřelili. To je už ale opravdu konec.

Jones nařídil nalít do velké kádě dětský nápoj a jed. Staří přesvědčovali mladé, aby to vypili. Mladí zase nutili ty nejmenší, aby do sebe vpravili smrtelný koktejl. Po požití to totiž nevypadá, že by člověk netrpěl. Další ráno vstoupili na pozemek místní policisté. V husté mlze klopýtali o bezvládná těla. Po chvíli našli i Jima Jonese. Zbaběle se střelil do hlavy. Raději to, než aby se v posledních chvílích života svíjel bolestí. Masakr v Jonestownu si vyžádal 909 obětí, mezi nimi bylo 304 dětí...

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Jim Jones

Allthatsinteresting.com: The Tragic Story Of The Jonestown Massacre, Modern History’s Largest Mass “Suicide” 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články