Kryštof (58): Hodiny v bytě se nezastavily jen tak náhodou. Chtěly mi dát znamení

Kryštof (58): Hodiny v bytě se nezastavily jen tak náhodou. Chtěly mi dát znamení
Zdroj: Unsplash

Kryštof na nadpřirozeno nevěřil. Dokud se mu jedné noci nezastavily dvoje hodiny ve stejném čase. Symboliku pochopil hned ráno. Volal mu totiž lékař jeho nemocné matky, že v noci zemřela.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 19. 06. 2021 15:00

Domnívám se, že to, co se mi přihodilo, není obyčejná náhoda. Na druhé straně nevím, co bych si z toho měl vzít. Možná jen to, že mi matka dala jistým způsobem najevo, že zemřela.

Ženou mého života byla moje matka

Moje maminka Libuše byla mým životním mentorem. Pro otce jsem byl zklamáním. Vysnil si, jaký budu, a nepřipustil si, že bych si mohl přát žít jinak. Náš vztah byl chladný a nebojím se říct, že bez lásky. S matkou to bylo jiné. Vždy mě ve všem podpořila a věřila mi.

Proto když onemocněla, neváhal jsem ani minutu a staral se o ni. Jsem tak trochu vlk samotář. Dodnes nemám ženu ani děti. Ženou mého života byla moje matka. Nastěhoval jsem se k ní a chtěl být v těžkém období s ní. Otec se na stará kolena odstěhoval, protože se o ni odmítal starat.

Dokud byl matčin zdravotní stav únosný a mně stačily síly, zůstávala doma. Přes den jsem měl najatou ošetřovatelku. Maminka už totiž potřebovala neustálou péči. Byly dny, kdy jí bylo tak zle, že nemohla mluvit. Bylo mi jasné, že rakovina postupuje a matka slábne. Když se její zdravotní stav zhoršil, lékař nám doporučil hospitalizaci.

Hodiny se zastavily ve 23.44

Tím, že matka nebyla proti, jsme radu poslechli. Dočasně se její stav zlepšil. Bylo to ale dané tím, že jí zvýšili dávku léků proti bolesti. Chodil jsem za ní každý den. Ať už přečíst pár řádků z knížky, nebo ji jen tak hladit po tváři a říkat, že to bude dobré. I na mě dolehla vážnost situace.

Rozhodl jsem se, že si zajdu do hospody vyčistit hlavu. Potkal jsem tam starého známého. Naše posezení se protáhlo do pozdních nočních hodin. Ten den jsem se za matkou nedostal. Domů jsem přišel v půl druhé. Měl jsem sucho v puse, tak jsem se šel do kuchyně napít.

Nad kuchyňským stolem visely kulaté hodiny. Byly poháněné monočlánkem, který jsem měnil před třemi měsíci. Ten večer se zastavily na čase 23:44. Nevěnoval jsem tomu zvýšenou pozornost. Naplánoval jsem si, že se na ně hned ráno podívám a případně je opravím. Byly to totiž mamčiny oblíbené hodiny. Chystal jsem se ulehnout do postele.

Bylo to znamení od matky

V ložnici jsem měl podobné hodiny na tužkovou baterii, která tam byla téměř nová. I tyto hodiny se zastavily na čase 23.44. To už mi přišlo zvláštní. ,,To je divná náhoda,“ pronesl jsem sám pro sebe. Podíval jsem se na matčinu fotografii, která visela na stěně. Najednou mi přišla šedivější a temnější než kdykoliv předtím.

V šest hodin ráno mě vzbudil telefon. Volal matčin lékař. ,,Pane Veselý, vaše maminka včera večer zemřela. Je mi to moc líto,“ řekl empatickým hlasem. ,,Možná je to hloupá otázka, ale v kolik hodin se to stalo?“ zeptal jsem se.

Lékař mi oznámil, že ve 23:44. Telefon jsem bez rozloučení položil a šel k hodinám. Vyndal jsem baterie, abych je vyměnil. Obě vykazovaly plnou kapacitu. Znovu jsem je zandal a hodiny se normálně rozběhly. Věřím, že to nebyla náhoda. Matka mi dala znamení, že navždy odešla.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články