Máma na přechodu Vendula Pizingerová: Do tanečních jsem musela mít lakovky z NDR a domací karbanátky

Český ples 2020
Zdroj: Profimedia
Vendula Pizingerová zahájila letošní plesovou sezonu, o víkendu se blýskla na plese Agrární komory na Žofíně.Pro tuto příležitost zvolila odvážné šaty návrhářky Martiny Pipkové Loudové.S manželem Josefem už letos také stihli tradiční myslivecký ples.Vendula začala s naší šéfredaktorkou navštěvovat lekce sexy dance, které vede tanečnice Lucia Ginger Molčányiová. Nové taneční zážitky pro vás příště sepíše.+ 8 fotek+ 9 fotek

Se začátkem plesové sezony se roztančila i naše Máma na přechodu Vendula Pizingerová. Ve své rubrice tentokrát vzpomíná, jak chodila do tanečních se Sabinou Laurinovou. A jelikož tance není nikdy dost, tak se prezidentka nadace Kapka naděje aktuálně učí originální druh tance s naší šéfredakorkou.

Markéta Behinová
Markéta Behinová 03. 02. 2023 09:00

Dneska budu psát o tanci. Tančím ráda. Ale samozřejmě je to hlavně druh zábavy někde na večírku, nebo s kamarádkama. My máme rády osmdesátky, devadesátky a taky muzikály. Jak už jsem vám jednou psala, s kamarádkou Luckou si občas postavíme kulisy na Draculu z krabic od bot a uděláme si vlastní muzikálový představení. A vtipný je, že podobný druh zábavy prej provozujou i muži, s jedním jsem se o tom nedávno bavila.

K pohybu a zpěvu jsem se úplně nezrodila

Není to častý, že bychom třeba pořádaly taneční večírky, ale je to vždycky fajn. Na tanec je potřeba mít náladu. Já asi nejsem člověk, který se úplně zrodil k pohybu a zpěvu, ale o to to mám radši. Říkala jsem malýmu Pepíčkovi, že jsem byla na hodině tance a on na to: „Mami a taky si tam zpívala?“ Protože Pepíček vždycky, když mu zpívám, tak mi říká: „Mami, radši nezpívej.“ Tak se chtěl jenom ujistit.

Když nám bylo náct, tak bylo normální, že se chodilo do tanečních. Já jsem chodila na Žofín, kde byla vyhlášená taneční škola s mistrem Nekolou. To jsou hezký vzpomínky. Potom jsem se svým tanečníkem chodila i do pokročilých. Babička s mámou mi šily šaty a pamatuju si je jako dneska. Byly růžový a měly takový zubatý pruhy. K tomu boty lakovky z NDR, protože tady nešly normální boty moc koupit. A jak jsme si je tenkrát šetřily! Kdyby nám na ně někdo šlápnul, tak to by byl úplnej horor.

Do tanečních se mnou chodila Sabina Laurinová

Pamatuju si, že když jsme měli prodlouženou, tak kluci, se kterými jsme tančily, přišli pozdě, protože hořelo v tramvaji. To byla taková zvláštní výmluva. Na rukou měli bílý rukavice a jak jsem zjistila, když teď chodil do tanečních můj Kuba, rukavice se nosí pořád. Vzpomínám si, že do stejných tanečních chodila taky Sabina Laurinová, která odmalička vypadala jako princezna a vždycky jsme obdivovali, jak byla krásná.

Bylo to společenský a bylo to milý. Samozřejmě, že na každou hodinu tance se mnou chodila moje máma i babička, kterých jsme se vždycky s holkama chtěly nějakým způsobem zbavit, ale nikdy se nám to nepovedlo. Tak jsme je vydíraly, že nám vždycky na cestu musely usmažit řízky, nebo karbanátky. Nedokážu si představit, že by dnešní holky jely do tanečních a třeba v tramvaji, nebo v autě a jedly by karbanátky. Ty jsem vždycky měla hrozně ráda a mám dodneška. Asi jsme tam vždycky musely dorazit úplně mastný, nebo nevím. A doufám, že máma nedělala ty karbanátky s česnekem. Už tenkrát existovaly žvejkačky, ale žvejkat se při tančení samozřejmě nemá.

Kuba mi prodlouženou zakázal

Když mi syn Kuba oznámil, že chce chodit do tanečních, tak mě to mile překvapilo. Ale přišla do toho korona, která to trochu pokazila. Investovala jsem pro něj do hezkého obleku a bot a samozřejmě, že ten oblek, jak začal cvičit, mu už není. A když byla prodloužená, tak to bylo (jeho slovy) trapný a já tam nesměla strčit ani nos. Na rozdíl od mojí mámy, která si to užila. Tenkrát byla jiná doba a výchova, děti musely rodiče víc poslouchat. Snily jsme s holkama o tom, že až skončí taneční, tak si půjdeme někam s těma klukama posedět a zatancovat, ale nikdy se nám to nepovedlo.

Když tancuju polku nebo valčík na plese, tak se se mnou vždycky točí celý sál. Musím mít takovýho tanečníka, kterýmu důvěřuju, že mě udrží. A pak jsou tady takový ty tance po půlnoci a to už je to úplně jedno. Nevím proč, ale vždycky si myslím, že tančím nejlíp, že jsem tanečnice a zpěvačka. Což samozřejmě není pravda. Vidím to, když si ráno prohlížím videa z plesu. Mažu je a příště už rovnou všem zakazuju natáčet.

Objednala jsem si sexy taneční boty

Tak jsem zvědavá, jestli když budu chodit na hodiny tance, tak to bude vypadat trošku jinak. Objednala jsem si dokonce taneční boty. Byla jsem s šéfredaktorkou Lifee.cz Markétou ve specializovaném obchodě, kde prodávají boty na standardní tance. Nevybraly jsme si.

Inspirovala mě ale naše lektorka Ginger, která má nádherný kotníčkový sexy boty. Samozřejmě nejsou místní provenience, tak jsem poslala odkaz manželovi a ten mi je objednal. Netrpělivě čekám, až přijdou. V nabídce byl podpatek 8,5, 10,5 a 12 centimetrů, tak jsem si vybrala radši s rozumem ten nejmenší, abych na tom vydržela. Kdybych náhodou už něco uměla, tak vyšší podpatek si můžu vždycky dokoupit. Až boty dorazí, tak vám je vyfotím. Fotitelný jsou na mně především nohy od kolen dolů. (smích)

Po první lekci mě bolelo celý tělo

Původně jsem chtěla chodit na latinu a přemýšlela jsem, že v Bodeguitě Del Medio určitě budou probíhat nějaký latino kurzy. Ale pak jsem si uvědomila, že to by nemělo úplně smysl, se rozhejbat, protože bych pak v tý Bodeguitě určitě zůstala na Mojito.

Takže lepší, že tančíme v tanečním sále a berem ten pohyb vážně. Po první hodině sexy dance musím přiznat, že mě bolelo celý tělo. Ale těším se na další lekce, na nový taneční boty a taky na to, že na hodinu úplně vypnu mozek. To si myslím, že každej z nás potřebuje.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články