×
  • Horoskopy
  • Děti a rodina
  • Styl a zdraví
  • Láska a vztahy
  • Vaření a recepty
  • Mobilní menu
Zavřít menu
HoroskopyDěti a rodinaStyl a zdravíLáska a vztahyVaření a recepty
SuperWoman
Facebook FacebookInstagram InstagramTikTok TikTokYouTube YouTube
FacebookInstagramTikTokYouTube
Speciál: Well-being
  1. Lifee.cz

Recepty

Ovoce v medu si zamilujete

Med v kuchyni: Skvělé rady, jak v něm nakládat dobroty!

Nečekejte na kapra až na Vánoce.

Rady nad zlato: Jak si udělat vánoční jídelníček zdravější a dietnější

Čokoládové kuličky

Všechny ingredience (kromě čokolády) společně rozmixujte. Ze vzniklé směsi tvarujte kuličky. Čokoládu rozehřejte a namáčejte v ní kuličky. Nechejte ztuhnout v lednici.

Recepty na zdravé vánoční cukroví: Vyměňte bílou mouku za zdravější variantu, slaďte medem

I zdravá strava může být dobrá a rozmanitá.

Bílkoviny, sacharidy, tuky. Stravujte se s rozumem podle odborníků

Pokud si na domácí Mare Monti netroufáte, vyrazte na něj do Chateau Kotěra, kde vám ho připraví právě Robert Chejn.

Tak trochu jiná ryba: Recept na Mare Monti od gastro legendy Roberta Chejna

Deprese sužují mnoho lidí kolem nás

Jak bojovat s podzimní depresí: Rady, které dobijí baterky za každého počasí

Hlavně to nepřehnat...

Podzimní koktejly ze sektu podle barmana roku rozzáří každou párty i večer ve dvou

Zelenina do vývaru:

1 mrkev
1 menší celer
1 petržel / kořen/

Postup:

Mrkev, celer a petržel oškrábeme a pečlivě omyjeme pod tekoucí vodou. Škrabkou naškrábeme na tenké plátky. Tyto plátky dáme v cca 5 vrstvách na sebe a krájíme na tenké nudličky. Pokud jsou moc dlouhé, tak je překrojíme. Můžeme ještě krátce orestovat na pánvi nebo krátce povařit ve vývaru, cca 5 minut, pokud preferujeme zeleninu na skus jemnější.

Domácí nudle:

Suroviny:

140 g hrubé mouky + na podsypání
1 vejce
½ skořápky vody

Postup na nudle:

Na pracovní plochu nasypeme mouku, vyhloubíme v ní důlek, do kterého rozklepneme vejce, přidáme vodu a vidličkou vše promícháme do hustšího těsta, které ještě důkladně rukama propracujeme. Vznikne tak měkké, ale pevné a nelepivé těsto. Těsto vyválíme na tenký plát asi 1-1,5 milimetrů a dáme zaschnout pod utěrku, aby se lépe krájelo a nelepilo na nůž. Z plátu potom nakrájíme 4 cm široké proužky, ty naskládáme na sebe a odkrajujeme z nich 1 milimetr široké nudle. Nudle necháme na suchém teplém místě proschnout. Vyschlé nudle uvaříme v osolené vodě /asi dvě minuty/, přecedíme, zchladíme ve studené vodě a přidáváme do polévky.

Poctivý kuřecí vývar: Domácí nudle, masové knedlíčky a zajímavé účinky na lidský organismus

5 g vlašáku na jeden rohlík, tak znělo pravidlo.

Vlašský salát: Retro pochoutka, která zdobila každý socialistický chlebíček

Pro přichystání jablečného koláče nemusíte umět kouzlit.

Sezóna jablečných koláčů je tu: Čím potěšit návštěvu, děti i partnera v podzimních dnech

Šťavnatá hovězí roláda s karlovarským knedlíkem, slovenskou pastou tarhoňa, restovanými párky se slaninou, cibulí a česnekem.

Hostina jako od babičky: Šťavnaté vepřové i křehké hovězí pro celou rodinu

Postup:
1.	Den před pečením husu očistěte, osolte, posypejte kmínem-vmasírujte do kůže a nechte přes noc marinovat.

2.	Připravte si nádivku, chléb nakrájejte na větší kostky, stejně jako část jablek, nechte si lehce povolit sádlo a najemno nasekejte bylinky. Vše spojte a před pečením nacpěte do husy.

3.	Takto naplněnou husu vložte do hlubšího pekáče, podlijte pivem, přiklopte a vložte do předem předehřáté trouby na 90 stupňů.

4.	Ráno zvyšte teplotu na 160 stupňů a husu občas přelévejte výpekem. Hodinu před podáváním slijte výpek a teplotu zvyšte na 220 °C. Pečte do zlatova.

5.	Výpek sceďte, svařte na 1/3 a zašleháním másla upravte na preferovanou konzistenci.

6.	Uvařené brambory na škubánkové placky nechte vychladnout a nastrouhejte. Přidejte veškeré ingredience a vypracujte vláčné těsto.

7.	Na pomoučené pracovní desce vyválejte pláty zhruba 1 cm tlusté a vykrajovátkem vykrajujte škubánkové placky. Ty poté osmahněte nasucho na pánvi, ihned potřete výpekem z husy.

8.	Brambory na šišky oloupejte a uvařte je v osolené vodě hodně doměkka. Slijte je a přímo v hrnci, ve kterém se vařily, je hned promíchejte s moukou a krupicí. Hrnec přikryjte pokličkou a nechte chvíli stát – pára prostoupí moukou a šišky budou krásně držet pohromadě.

9.	Do hrnce s bramborami přidejte vejce, osolte a šťouchadlem zpracujte hladké těsto. Pomocí dvou lžic tvarujte šišky, házejte je do vroucí osolené vody a 5–7 minut vařte. Šišky ve vodě občas zamíchejte, aby se nepřilepily ke dnu hrnce.

10.	Po uvaření šišky opečte na pánvi s máslem dozlatova.

11.	Na másle orestujte nadrobno nakrájenou červenou cibuli, přisypte cukr a nechte zkaramelizovat. Přidejte červené zelí a najemno rozdrcený hřebíček, podlijte vínem a duste doměkka.

12.	Na másle orestujte bílou cibuli, přidejte jablko, cukr, tymián, potom vývar a pivo, duste doměkka, dochutíme dle potřeby solí, pepřem a cukrem.

13.	Žemle na žemlové knedlíky zastříkneme mlékem, necháme nabobtnat, přidáme mouku, žloutky, nasekanou petržel, sůl a koření. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který vmícháme do připravené hmoty. Tu podle klasického receptu vkládáme na bavlněný šátek přetřený olejem, stočíme do válečku a na koncích zavážeme provázkem. Vložíme do vroucí vody a 15 - 20 minut vaříme. Místo šátku je možno použít alobal.


14.	Hotovou husu podávejte se zelím, škubánkovými plackami, žemlovými knedlíky a bramborovými šiškami. Husí hostinu lze doplnit pečenými jablky, které posypeme krupicovým cukrem a skořicí , opečeme společně s husou v poslední fázi jejího pečení.

Svatomartinské dobroty mistrů v oboru: Recept na pečenou husu podle Lukáše Holého, koláčky i zelňáky od Maršálka

V Babiččině zahradě sáhli po klasice a dobře udělali. Jejich husa s křupavou kůrčičkou, variace knedlíků a červené zelí vás dostane.

Svatomartinská menu napříč republikou: Kde si pochutnáte na tradiční huse a kde vsadili na originalitu?

Vyzkoušejte skvělé recepty, jehož ingrediencí je "růžové" pivo Mamma BEER
Komerční prezentace

Vyzkoušejte skvělé recepty, jehož ingrediencí je "růžové" pivo Mamma BEER

Vánočka patří na adventní stůl

Vánoční pečení klepe na dveře: Jak uplést vánočku ošizenou i klasickou snadno a rychle

Další články
Sledujte nás na sociálních sítích
Facebook FacebookInstagram InstagramTikTok TikTokYouTube YouTube
  • Online kurzy vaření
  • Kontakty
  • Inzerce
  • Redakční etický kodex
  • Všeobecné obchodní podmínky
  • Cookies zásady
  • Zásady ochrany soukromí
  • Nastavení soukromí

© 2025 Všechna práva vyhrazena BurdaMedia Extra s.r.o.

Burdamedia Extra