×
  • Horoskopy
  • Děti a rodina
  • Styl a zdraví
  • Láska a vztahy
  • Vaření a recepty
  • Mobilní menu
Zavřít menu
HoroskopyDěti a rodinaStyl a zdravíLáska a vztahyVaření a recepty
SuperWoman
Facebook FacebookInstagram InstagramTikTok TikTokYouTube YouTube
FacebookInstagramTikTokYouTube
Speciál: Well-being
  1. Lifee.cz

Recepty

Hummus z avokáda:

Suroviny:

2 avokáda
400 g konzervy cizrny
1 lžíce olivového oleje
1/2 lžičky římského kmínu
5 g sušeného koriandru
sůl
pepř.

Postup:

Všechny uvedené ingredience rozmixujeme dohladka.

Pokud bude směs příliš hustá, zředíme ji pár lžícemi vody.

Hummus se skvěle hodí k čerstvé nakrájené zelenině, celozrnným opečeným tortillám a nebo jako husttí dresink do salátů.

Hummus: Potravina pro štíhlou linii, neobsahuje cholesterol a navzdory jménu lahodně chutná

Rajčatové pesto:

Suroviny:

2  lžíce mandlí nebo piniové ořechy
200  g rajčat
5  lžic octa
2  stroužky česneku
2  lžíce strouhaného parmazánu
bazalka.
oregano
tymián.

Postup:

Rajčata rozvaříme v trošce vody s octem. Polovinu rajčat a ořechy rozmixujeme na pyré, vše dochutíme utřeným česnekem a parmazánem. Mícháme na trošce oleje, dochutíme bazalkou, oreganem, tymiánem… Mícháme, až se svaří na hustotou omáčku.

Pokud děláme do rezervy, plníme ještě horké do skleniček (z kila rajčat se naplní 2 malé zavařovačky). Je to vlastně hustá omáčka, kterou můžeme použít na chleba, potřít s ním brambory nebo zeleninu před grilováním, jako náplň a samozřejmě po italsku na těstoviny.

Pesto: Bazalkové vylepší maso, špenátové těstoviny a z mrkvové natě je skvělé na topinky

Vejce Benedikt

Vejce Benedikt podle Zdeňka Pohlreicha: Skvělá večeře, fantastická snídaně

Upečte si lahodný valašský frgál a na náplň použijte ovoce ze zahrádky.

Valašské frgály: Dříve byly považovány za "zmetky" a proč na ně cukrář Josef Maršálek používá špaldovou mouku?

Pokud chcete ozvláštnit zeleninový salát, ideálním řešením je zálivka.

Salátové zálivky: Jaký použít olej a proč zeleninu vždy osušit?

Když se jarní cibulka červená
Komerční prezentace

Když se jarní cibulka červená

Marmeláda z duly:

Suroviny:

1 kg kdoulí
500 g cukru
1 kousek celé skořice
2 lžíce citronové šťávy
voda na podlití.

Postup:

Kdoule dobře omyjeme, odstraníme jádřince a rozkrájíme nahrubo. Kousky lehce podlijeme vodou, přidáme celou skořici a dusíme doměkka.

Jakmile jsou kdoule měkké, vyndáme skořici, rozmixujeme je ponorným mixérem a propasírujeme přes síto (abychom odstranili tvrdé hrudky, podobné jako u hrušek).

Kdoulové pyré vrátíme zpět do hrnce a přidáme cukr - dáme vždy polovinu cukru, než váží protlak (např. 500 g cukru na 1000 g protlaku nebo 600 g cukru na 1200 g protlaku). Cukr nám marmeládu trochu naředí, pokud je přesto příliš hustá, můžeme přidat trochu vody. Směs s cukrem provaříme a přidáme citronovou šťávu.

Horkou marmeládu plníme do skleniček a ty potom zavařujeme po dobu 15 minut v hrnci napůl ponořené ve vřící vodě. Pokud máme sklenice dobře umyté nemusíme marmeládu zavařovat, ale můžeme do nich horkou marmeládu naplnit a pouze je otočit dnem vzhůru do vychladnutí.

Kdoule: Zapomenuté ovoce našich babiček, které používaly proti průjmu

Hojivý gel:
Budete potřebovat: 1 velký tlustý list aloe vera, 50 ml kokosového oleje.

Postup: List odřízněte úplně u stonku a podélně jej nařízněte. Mezi slupkou a gelem je nepotřebná dužina, po rozříznutí tedy nechte list vyschnout. Pak lžičkou naberte jen gel bez dužiny a smíchejte jej s kokosovým olejem. Lépe se vám bude pracovat, pokud bude kokosový olej v kapalném skupenství (od teploty 24 °C).

Zázračná aloe vera: Zkrášlovací prostředek, lék i netradiční pochutina

Bublanina s letním ovocem je snadná, použít na ni můžete cokoliv a skvěle chutná.

Rychlé víkendové moučníky: Bublanina s ovocem, perník s jablky nebo borůvkový koláč

Rolády z listového těsta

Suroviny:

dijonská hořčice a kečup podle chuti
1 vejce
sezamová semínka nebo kmín na posypání
listové těsto

Příprava:

Troubu předehřejte na 180 °C. Párky na koncích nařízněte do růžiček. Těsto rozdělte na polovinu, z každé vyválejte tenký plát, který rozřežte na 8 dílů. Ty potřete hořčicí nebo kečupem a zabalte do nich párečky tak, aby naříznuté konce vykukovaly ven. Vyrovnejte je na plech vyložený pečicím papírem, potřete vejcem, posypejte sezamem nebo kmínem a pečte 12 až 15 minut. Párkové rolky jsou dobré teplé i studené. Podávejte s pivem a salátem.

Milované párky: Chutnějšími je dělá tuk a do jemných se přidává muškátový oříšek

Místo rychlého občerstvení si dejte steak

Průvodce hovězím masem: Hovězí plec je vhodná na dušení, nízký roštěnec zase na roastbeef

Zeleninová polévka s kedlubnou

Suroviny:

mrkev, celer, petržel, kedlubna
cibule
4 kuličky černého pepře, 4 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, sůl

Postup:

Očištěnou a nakrájenou zeleninu dejte do hrnce s vodou a přiveďte k varu. Přidejte koření a nechte probublávat asi 1 hodinu. Poté dosolte podle potřeby a přeceďte. Zeleninu můžete dokrájet a do vývaru vrátit, nebo můžete zeleninový vývar doplnit například krupicovými knedlíčky. Samozřejmě můžete zvolit navíc jakoukoli další zeleninu podle chuti. Skvělé jsou rajčata (dodají krásnou barvu), kapusta či brambory.

Domácí bujón z letní zeleniny: Česnek přidávejte před koncem, rajčaty nešetřete, libeček vše provoní

Ananasová hořčice

Postup:

100 g Hořčičného semínka Labeta
60 g ananasu
160 ml vody
2 lžíce octa
3 lžíce cukru
1 lžička soli

Postup:

Očištěný a na malé kousky pokrájený ananas smícháme s hořčičným semínkem, přidáme všechny ostatní ingredience a necháme přes noc odležet v ledničce. Odleženou směs rozmixujeme a opět dáme odpočinout do chladničky. Po jednodenním odležení můžeme podávat. Hořčici skladujeme v uzavřené sklenici v chladničce.

Neobvyklé dipy z hořčice k masu i do marinád: Ananasový je skvělý k hovězímu, citronový provoní kuřecí

Hovězí carpaccio s kapari

Suroviny:

250 g hovězí svíčkové
mořská sůl a drcený černý pepř
1 lžíce olivového oleje
50 g kaparů v soli
4 nakládané cibulky, na tenká kolečka
3 hrsti nasekané hladkolisté petrželky
extra panenský olivový olej na zakapání
jemně strouhaný parmazán, k podávání

Postup:

Maso posypte solí a pepřem, zabalte do plastové fólie.

Svíčkovou dejte na hodinu do mrazáku, nebo na tak dlouho, aby skoro zmrzla (bude se lépe krájet na opravdu papírově tenká kolečka; nebojte se, velmi rychle roztají). Olej zahřejte na pánvi, vsypte kapary a 3–4 minuty je opékejte dokřupava. Osušte na ubrousku a nechte zchladnout.

Vybalte maso a nakrájejte ho velmi ostrým nožem na teninké plátky. Na čtyři talíře naaranžujte maso, opečené kapary, cibulku a petrželku. Zakapejte olivovým olejem, posypte parmazánem a ihned podávejte.

Hovězí carpaccio: Vzniklo kvůli dietě hraběnky Amalie Nani Mocenigo, která nesměla vařené maso

Višňový džem s borůvkami a rybízem:

Suroviny:

600 g višní,
300 g borůvek,
150 g červeného rybízu,
1000 g cukru,
1 a půl balíčku ovocného pektinu Labeta.

Postup:

Nejprve ovoce omyjeme pod slabým proudem vody. Višně vypeckujeme, kuličky rybízu obereme ze stopek a vše smícháme s borůvkami. Směs ovoce rozmixujeme a propasírujeme přes síto, abychom se zbavili slupek a drobných peciček. Cukr promícháme s ovocným pektinem a vsypeme do propasírovaného ovoce. Důkladně promícháme, za stálého míchání přivedeme k varu a povaříme asi 3-5 minut. Hotový džem lijeme do čistých skleniček, zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a necháme zchladnout. Džem skladujeme nejlépe na suchém, temném a chladném místě.

Zavařovací sezona v plném proudu: Džemy z višní a třešní pětkrát jinak

Další články
Sledujte nás na sociálních sítích
Facebook FacebookInstagram InstagramTikTok TikTokYouTube YouTube
  • Online kurzy vaření
  • Kontakty
  • Inzerce
  • Redakční etický kodex
  • Všeobecné obchodní podmínky
  • Cookies zásady
  • Zásady ochrany soukromí
  • Nastavení soukromí
Doporučujeme:
Pravidla etiketySlovník puberťákůPartnerský horoskopTesty a kvízyAndělská číslaCestováníNumerologie podle data narození
Aktuální témata:
Trendy v manikúřeMinulé životy dle numerologiePartnerské vztahy a numerologieSeriál UliceMódní trendy 2025Bikiny trendy podle ELLEELLEphoriaDny Marianne 2025
Vaření a recepty:
Sýrová omáčkaKuřecí vývarPařížské rohlíčkySázené vejce na toastuRychlé recepty z čočkySnadné polévkyDýňové rizoto s česnekemKuře s podzimním ovocem
Články Lifee.cz
Stodola Jakuba Smolíka je ráj pro motorkáře: Vévodí jí stůl z cirkulárky a spousta sběratelských skvostůZuzana Zlatohlávková vypadá lépe než před 20 lety: Po dětech se moje tělo upravilo samoTrendy oblečení a výbava pro mladší i starší školáky: Vedou hravé barvy, pohodlí a udržitelnostZvrácené praktiky v sektě Davida Berga: Dovoleno bylo zneužívání mladistvých i incestMiroslav Etzler zhubnul 25 kilo kvůli cukrovce: Po nocích jsem plakával a koukal do stropu, cukr je úplně ve všemJaroslava Stránská: Kadeřnice Jitka z Discopříběhu přišla ve 20 o půlroční dcerku, s manželem jí vyšla láska na druhý pokus
Doporučené články
Jak na jemné vlasy? Pět podzimních účesů roku 2025, které opravdu fungujíNejkontroverznejší boty podzimu? Tabi shoes. Zendaya nás učí, jak je nositPozvěte na svou zahradu ptačí návštěvníky a udělejte z ní malý rájJak zařídit, aby vám parfém v horku dlouho vydržel: 5 tipů, které zaručeně fungujíSlepý myši z Vysočiny: Jednoduše a rychle upečené brambory chutnají s česnekemKatie Holmes zářila skoro před třiceti lety v Dawsonově světě. Jak to dělá, že se téměř nezměnila?

© 2025 Všechna práva vyhrazena BurdaMedia Extra s.r.o.

Burdamedia Extra