Denisa (46): Myslela jsem si, že dcera lítá v drogách. V jejím deníčku jsem nalezla něco, co mě srazilo na kolena

Denisa (46): Myslela jsem si, že dcera lítá v drogách. V jejím deníčku jsem nalezla něco, co mě srazilo na kolena
Zdroj: Freepik

Paní Denisa měla pocit, že se s její dcerou Eliškou něco děje. Bála se, že možná bere drogy. Eliška nemluvila, zavírala se v pokoji a vyhýbala se společným večeřím. Denisa se rozhodla, že jí prohledá pokoj. Když našla dceřin deníček, přečetla si v něm informace o tom, že ji manžel podvádí. A chudák Eliška to nesměla nikomu říct.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 11. 10. 2022 10:00

Když se moje pubertální dcera Eliška (16) začala před časem chovat podivně, měla jsem obavy, zda třeba nebere drogy. Hledala jsem příčinu jejího stavu, nebo jak to nazvat. Pak se mi naskytla možnost nahlédnout do jejího deníčku, kde jsem našla pravdu o tom, proč je najednou jiná.

Dcera se začala hodně uzavírat

Myslím si, že každý rodič pozná, když se s jeho dítětem něco děje. Chování mé Elišky začalo být podezřelé. Myslím, že to začalo na konci školního roku. Byla víc zamlklá. Nechtěla s námi sedět u stolu. Pořád se zavírala do svého pokoje a s nikým nemluvila. Myslela jsem si, že se bojí vysvědčení.

Jenže ona přinesla krásné známky, takže jsem tuto možnost vyloučila. Občas jsem za ní zašla a opatrně se vyptávala, co ji trápí. „Tobě někdo ubližuje? Nebo jsi zamilovaná?" kladla jsem jednu otázku za druhou. Eliška tvrdila, že se nic neděje. Věřit se jí to ale nedalo.

Řešila jsem to i s manželem Tomášem (47) a ten její chování označil za typickou pubertu. „Nic jí není, jen je v pubertě, tak ji nech," házel to za hlavu. Kdyby to bylo tak snadné, udělala bych to. Jenže Eliška se do sebe uzavírala tak hluboko, že jsem věděla, že se něco děje. Napadly mě drogy. A tak jsem se rozhodla, že jí prohledám pokoj.

Přečetla jsem si dceřin deníček

Když jsem prohledávala její knižnici, vzadu jsem našla deníček. Ani jsem nevěděla, že ho Eliška má. Věděla jsem, že pokud ho otevřu, naruším tím její důvěru, ale v danou chvíli jsem neměla na výběr.

Když to kdysi udělala máma mně, zuřila jsem. Teď jsem i já musela dceři nabourat soukromí. Žádné drogy jsem nenašla, ale bylo tam něco, co mě srazilo na kolena. Helena v deníčku popisuje, jak potkává svého otce s jinou ženou. Jak je poprvé zahlédla v parku v objetí. I to, že jí otec zakázal, aby mi to řekla.

Četla jsem si to celé několikrát. Nemohla jsem tomu uvěřit. Propadla jsem v zoufalý pláč. Jednak proto, že mě manžel podvádí. A pak mě popadla lítost za to, že do toho manžel namočil Elišku a nechal ji, aby se tak trápila. Tím se vysvětlovalo to její zavírání se do pokoje, nemluvnost a opatrnost, aby s námi nemusela sedět u stolu.

Odhalila jsem manželovu nevěru

Člověk chce kolikrát znát pravdu a když ji ví, tak vlastně neví, co s ní. Pár dní jsem zvažovala, jak to vyřešit. Nakonec mi nezbylo nic jiného, než oběma říct, že to vím. Věděla jsem, že mě Eliška odsoudí za to, že jsem ji narušila soukromí. Nakonec to ale dopadlo trochu jinak. Dceři se částečně ulevilo, protože už mi nemusela nic tajit.

A co se týče mě a Tomáše, zkoušíme naše manželství postavit znovu na nohy. Poměr okamžitě ukončil. Ale má před sebou hodně práce. Musí si získat znovu přízeň své dcery, která ho zavrhla. Budu se mu to snažit ulehčit a jít dál. Nepopřu však, jak moc mě jeho nevěra zranila. Teď tu ale hlavně musím být pro dceru, která celé to břímě nesla sama.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Zpěvák Radek Banga o bolestném dětství: S manželkou Veronikou prozradili, zda budou mít vůbec děti

Zpěvák Radek Banga o bolestném dětství: S manželkou Veronikou prozradili, zda budou mít vůbec děti

Související články

Další články