Bizarní zákazy v Ruském impériu: Smůlu měli trenéři medvědů i muži s pěstěnými vousy

Bizarní zákazy v Ruském impériu: Smůlu měli trenéři medvědů i muži s pěstěnými vousy
Zdroj: Wikimedia Commons/Nationaal Archief, Public domain

Rusko bylo vždy plné kontroverzí a zákazů. Některé dávají smysl, nad jinými zůstává rozum stát. Často za nimi stojí náboženství, nebo aktuální politická situace v zemi. Pojďme se podívat na bizarní příklady toho, co se v Ruském impériu oficiálně nesmělo.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 25. 03. 2022 14:00

Ruské impérium neboli Ruská říše byl státní útvar zabírající území Eurasie a část Severní Ameriky, který vznikl v roce 1721 a zanikl po Únorové revoluci v roce 1917.

Zákaz drezúry medvědů

Kdo se chtěl v carském Rusku živit drezúrou medvědů, musel se smířit s určitými omezeními. V roce 1867 vyšel zákon, který zakazoval cestování s těmito cvičenými zvířaty. Prý mělo jít o týrání. Navíc se jejich trenéři u toho měli chovat oplzle a taktéž se dopouštěli přestupku tuláctví.

Konec hazardu

V 17. století měli smůlu všichni milovníci hazardu. Sice sám miloval šachy, dámu a kostky, přesto car Alexej I. Michaljovič tyto kratochvíle poddaným zakázal. Pokud by byl někdo přistižen při hraní karet, dopustil by se trestného činu srovnatelného s krádeží. A jelikož se psal rok 1649, mohl provinilec očekávat tělesný, a hlavně hodně nepříjemný trest.

Hovězí maso je zapovězeno

Ani zabíjení a pojídání krav nebylo v Rusku žádoucí. Až do 19. století se toto maso na stolech sedláků objevovalo jen výjimečně. Proč? Protože krávy produkovaly mléko, což bylo důležitější než maso. Ivan Hrozný dokonce kvůli tomu nechal upálit tři dělníky. Provinili se "jen" tím, že zabili tele.

Když car nemá rád vousy a kravaty

Petr Veliký se domníval, že pro cizince bude přijatelnější, když budou obchodovat s hladce oholenými Rusy. V roce 1705 vydal zákon, který dovoloval nosit vousy jen nevolníkům. Kdo se vzepřel, musel počítat s pokutou okolo padesáti rublů. V té době se dalo za pět rublů koupit 100 kilo soli. Opakované porušení zákona se trestalo těžkou prací.

Se vzhledem souviselo i nařízení cara Pavla I. Jakožto osobní přítel Ludvíka XVI. a Marie Antoinetty se obával, že by i jeho zemi mohly zasáhnout podobné nepokoje jako během Francouzské revoluce. A proto zakázal vše, co by mohlo Francii připomínat - kulaté klobouky, dlouhé kníry, vesty a kravaty. Po jeho smrti bylo toto nařízení zrušeno.

Melouny a jablka v Ruském impériu

Pro ortodoxní věřící bylo 11. září dnem, kdy se museli vyhýbat všem oblým tvarům. Uctívali tím památku Jana Křtitele. A tak se nesměly jíst melouny ani jablka. Svým tvarem totiž připomínaly hlavu. Zakázány byly také všechny řezné nástroje, chléb se lámal rukama.

Kněžím se však nelíbil ani tabák. Kvůli uhlíku vypadlému z dýmky prý v roce 1634 vyhořela Moskva. Kouř byl navíc spojován se zlými duchy. Kdo si zapálil, riskoval vyhnanství na Sibiř, roztržení nosních dírek nebo uříznutí rtů. Ke změně došlo až za vlády Petra Velikého, jenž byl vášnivým kuřákem.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Ruské impérium 

Rbth.com: 7 things ridiculously banned in tsarist Russia 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články