Ned Flanders v sukních: Válčila s Mickem Jaggerem a ovlivnila tisíce matek

Ned Flanders v sukních: Válčila s Mickem Jaggerem a ovlivnila tisíce matek
Zdroj: Profimedia

Mary Whitehouse patřila mezi nejhlasitější lidi, kteří ve druhé polovině 20. století upozorňovali na neřesti ve veřejném prostoru. Když měl Mick Jagger z Rolling Stones na vystoupení lascivně umístěný mikrofon, svět se o tom dozvěděl hlavně díky Mary...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 22. 05. 2022 11:00

Někteří považovali Mary Whitehouse za bigotní křesťanku, jiní zase oceňovali její boj proti pedofilii, která byla v té době poměrně velké tabu. Otázkou ale je, zda to myslela skutečně dobře, nebo měla jen touhu vnucovat lidem svůj vlastní názor.

Učitelka sexuální výchovy Mary Whitehouse

Ač se to zdá nemožné, je to pravda. Mary Whitehouse učila sexuální výchovu na Madeley Modern School v anglickém Shropshire. V roce 1963, během aféry Profumo (tehdejší ministr zahraničí John Profumo měl milostný románek s 19letou prostitutkou) načapala několik žáků předvádějících sexuální styk. Prý jej viděli v pořadu, kde vystupovala politikova milenka.

To Mary rozlítilo doběla. O rok později nadobro sekla s učením a rozhodla se bojovat proti neřádu, který panoval na televizních obrazovkách. Spustila kampaň s názvem Clean Up, kde apelovala zejména na matky. A ty její volání vyslyšely. Na prvním setkání jich byly tisíce.

V žaludku jí ležel i Mick Jagger

Následujících sedmatřicet let strávila Mary u televize. A stejně jako Ned Flanders ze Simpsonových si pilně zapisovala všechny nepřístojnosti, které se na obrazovce objevily. Schytal to třeba Chuck Berry s písní My Diang-A-Ling, neboť toto slovní spojení ve slangu označuje nejen bláznivou osobu, ale i penis. Jejímu hněvu neunikl ani frontman Rolling Stones Mick Jagger, který prý měl na jednom vystoupení mikrofon umístěný příliš sugestivně.

V roce 1967 vysoudila veřejnou omluvu a odškodnění na spisovateli Johnnymu Speightovi za to, že její organizaci označil za fašistickou. O deset let později zase musely platit noviny Gay News. Jejich redaktor Denis Lemon totiž zveřejnil báseň o římském vojákovi, který chová k ukřižovanému Ježíši sadomasochistické choutky. Tím porušil britský zákon o rouhání.

Kamarádka Margaret Thatcher

Mary Whitehouse nejvíc nenáviděl generální ředitel BBC Hugh Greene, který si nechal vyrobit její karikaturu, na níž poté házel šipky. Její kamarádkou, či chcete-li spojenkyní, se stala Margaret Thatcher. V polovině 80. let spolu projednávaly možný zákaz sexuálních hraček...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Mary Whitehouse

Historyhit.com: Mary Whitehouse: The Moral Campaigner Who Took On the BBC

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články